neyse konuyu uzatmayalm dedim kendi kendime temett datmn her zaman ve her koulda isteyen yatrmc says ounlukta olduu iin konu uzuyor baka taraflara filan gidiyor. Yine ayn ey basmza gelmesin diye benim yazdklarmdan alacagnz varsa alrsnz. diyelim geelim.
Sonuta ben hisse tarafnda deilim haa yeni girmi acemilere bireyler katabilirsem finansal okuryazarlk adna ne gzel katamyorsamda eywallah zaten bell br gemii olurp bellr br sevyeye geldiini dnen yatrmclar ne yapacagn blr ben tamamen yen yatrmclara acemlere yol gstermeye calsyorum oldugu kadar elmden geldg kadar.
hibirey alamasanz bile en azndan unu bilmekte yarar var
Z sermaye nedir ?
Firma sahip veya sahiplerinin irketteki payna “zsermaye” denir, bu kavram, hem balangta veya sonradan veya ortaklar tarafndan irkete konan sermayeyi hemde karlarn iletmeye braklmas yoluyla salanan kaynaklar kapsar, bir irketin zsermayesi, net varlk(aktif) tutar ile borlar arasndaki pozitif (olumlu)farktr. Net varlk tutar hesaplanrken deer dzeltici hesaplarn, ilgili varlklardan indirilmesi ve denmemi sermaye zarar gibi gerek deeri olmayan kalemlerin, varlk toplamna dahil edilmesi gerekir.
Baka bir deyile zsermaye, sadece balangta konulan sermayeyi deil, karlarn datlmayp iletme bnyesinde braklan ksmn da kapsar. zvarlk kalemleri, denmi sermaye, ihtiyatlar, datlmayan karlar, yeniden deerleme fonu ve emisyon priminden oluur.
Ksaca z sermaye varlklar kasadak para dahl borlar birbirinden kardgnzda kalan para z sermayedir. Mesela benm br evm var 250,000 TL degerinde bir arabam var 30,000 TL deerinde cebimdede 200 TL var. banka borcum ise 3,000 TL
250,000+30,000 + 200 = 280,200 TL - 3,000 TL =277,200 TL z sermayeye sahibim.
30,000 TL kredi ekiyorum bunu 35,000 TL olarak deyeceksem z sermayem ne olur ?
277,200 TL z sermayemdi 30,000 Tl eklenyor =307,200 TL 35,000 TL de borcum var bunu dyoruz = 272,200 TL z sermayeye sahibim.
irketlerdede durum aynen byle.
Dolaysyla bir irket bu sene sonu itibariyle z sermaye 30,000 TL ise gelecek sene en azndan %24 faizin zerinde bir z sermaye yaratmas gerekir. buda 37,200 gemesi gerektiini gsteriyor eer geemiyorsa irketi komple satsa cebne 30,000 TL para girecek bu paray faize koysa seneye z sermayes zaten 37,200 olacakt. gibi bir mantkzerinde siz yatrmclar olarak bu z sermaye byme hzna senelk bazda bakmanz ok ok nemli.
zsermaye Krllk Oran Nedir? Ne e yarar? sevgili latten borsaya adl steden.
Herkese selamlar! Warren Buffett’n en ok vurgulad finansal rasyonlardan bir tanesi zsermaye krllk oran. Bunun artmasnn-azalmasnn ynetim performans lmede en iyi yol olduunu sylyor. Ksacas hisse senedi sahibi ve ortak olarak benim sermayemin ve datlmayan krlarn nasl deerlendirildiini gsteriyor.
Uzun vadeli yatrma uygun olan irketler byk oranda yksek zsermaye krll olan ve bunu istikrarl olarak srdrebilen irketlerdir! Yksek ROE’sini istikrarl bir ekilde srdren hatta arttrabilen irketler hissedarlarna byk geri dnler salarlar.
Bu getirinin enflasyonun ve hatta mevduat faizinin zerinde olmas beklenir ki girdiim riske desin ve para kazanabileyim. Yoksa uzun vadeli ROE ortalamas %5 olan irkette beklesem de byk ihtimalle pek bir ey deimeyecektir. Sonuta zaman sadece armutlar olgunlatrr.
Daha sonra deineceim ama hissedar olarak da bunu temett politikasn belirlerken kullanabiliriz. Mesela irket eer enflasyon %10 ise ve irket %20 ROE ile alyorsa benim param enflasyonun iki kat ile deerlendiriyor demektir. Temett vermeyip yatrm yapabilir. Ama %5 ROE ile alyorsa o zaman temett versin derim. En azndan kr mevduata koyar daha fazla kazanrm. Tabii CEO’yu kovup yenisini getirmek de bir seenek
------------buraya bir parantez acaym z sermaye karllgn senelik bazda hesaplamanz lazm dnemlk degl bir ikincisi z sermayenn bymesnede bakmanz gerekmektedir. her ikisinide senelk bazda degerlendrmelsnz.
yaznn tam versyonu https://www.lattedenborsaya.com/2017...-ne-ise-yarar/
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan hocam katklarnz iin teekkrler. bir firma karnn yzde 90 ni neden datr ona benim kafam basmyor. Ben vade gelene kadar performans gsteren irketleri tercih ederim. Temett tek kriter deil benim iin. Srekli bysn satlarn karn ve kar marjinini arttirsin yatirimlarina devam etsin gven veren irket olsun benim iin bu nemli.
Ha vade geldiinde de cimentoya m atyorsun isyata m yatiriyorsun o kiinin bilecei i.
imento irketlerinin byme hzlar ok dk, byme daha nemli bir kriter bence. imento irketlerinin geneline baktmzda getirilerinin dier hisselere gre biraz yetersiz kaldn dnyorum.
Sizinde sylediiniz gibi bimas mesela mkemmel bir irket her yl deerini satn karn maaza saysn topik bir biimde arttryor. Temetts dk ama ben yatrm yapmay dnyorum. Daha byk bir gelecek vadediyor.
Petkim hisse fiyat ortada srekli yatrm yapyor temetts dk ama 10-15 sene btn yatrmlar devrede olunca belki bu hisse bir Tpra olacak bunu kimse bilemez. Varsn temettyu az desin veya demesin.
Yaznzda ismi geen firmalar 3-4 yl temett vermese de portfyde tutulacak firmalar. Ford'un Amerika aya bir sre temett demelerine ara verdi ama kimsenin o dnem portfyden kardn sanmyorum.
Sizin daha ncelerde savunup bu aralar biraz yumaattnz tutumunuz; irket kasadan para karmasn, kar ettike sektrnde yada dier sektrlerde frsatlar olmasa da altn alsn, dviz alsn paray altrp kasaya daha fazla para koysun bunu da bilanoda gstersin eklindeydi. Bir sre, alanlara da cret vermesin ama kasas dolu olsun falan diyeceksiniz diye bekledim. Neyse ki bu tutumunuz biraz yumuam
Hesapta olmayan durumlar iin bir firma dzenli temett datyor olsa da yedek ake olarak bir miktar zaten ayrmak zorunda. Yedek akeler ve dier kaynaklara ramen karlalan zorlu dnem iin elbette temett datmn azaltp yada bir sre durdurma gibi bir yol seilebilir. Temett kazansan da, kaybetsen de tahvil gibi gn geldiinde kuponunu ve anaparan deyeceksin demek deil ki.
Borsa da her ey iyi bilano, kt bilanoya gre belirlense bu sene gzel bilano aklayan firmalar sat yemezdi. Bu en yakn rnek. Parann zaman deerinden dolay, iyi bilanonun ay piyasasnda gelmesinden vb. nedenler gz nne alnnca temett kurumsal yada bireysel yatrmclar asndan bir avantaj.
Temett'nn bana gre dier bir avantaj; kresel ve yerel krizler dnda bilanonun makyajlanabilecei, irket hakkndaki haberlerin maniple edilebilecei ihtimallerine nazaran daha az yanltma ile bir irketin salkl olup olmadna dair mesaj vermesidir. Trl trl olaylar gryoruz, bunlarn iinde ka tane patron yllarca dzenli temett vererek hisselere talep oluturup zerine mal boaltt diye bir haber grdnz yada byle bir durumla karlatnz?
in zeti, kurumsal ve iyi ynetilen firmalar temett datma orann (verimi deil) salkl aralkta tutarak hem dzenli temett datmlarna devam eder, hem de yatrmlara yada beklenmedik durumlara kasasnda kaynak bulundurur.
Hocam rnek verdiin mardin imentonun son 11 yl iin yllk ortalama temett bymesi %-7,4, yllk ortalama favk bymesi %-7,6 . imdi bu irket temett datyor diye ortak oluyorsan zaten sende bir sknt var demektir. Her temett datan veya hi datmayan irket iyidir, ktdr denemez zaten. Froto bu yl datmayacaz uarada kullanacaz dese kim ne diyebilir. Hekta bu yl datmad ve gerek yatrmclar destekledi bile, hatta uan defter deerinin 3 katndan ilem gryor. Bunlarn bilmeyen gerek yatrmc olamaz zaten, acemi yatrmc olur. irket karnn tamamn datyorsa o da ok yanl. Kendine gvenlik marj koymal.
O yzden bizim temettye bak amz acemilik olarak grmeyin. Burada ok ayrntya girmesek de btn rasyolar deerlendirerek yatrm yapyoruz. Temett, bu kriterlerden sadece biri. Ayrca karl, byyen ve kurumsal ynetilen irketler iinde temett datmayan var mki? Bu zelliklere sahip irket zaten doal olarak temett datyor.
ama flexy hocam tmm bu tahvil gibi deil diyorsunuz ama temettden bakasna bakmam diyorsunuz bir nceki gnderiniz de de mesela hektas temtt vermeyecek dorumu siz tosunpaaya hektas alabilirsiniz dermisiniz.
Derseniz o diyecek ki size ya sen temett hisselerinden ama gibi konusuyordun hekts vermemi ne alaka diyecek ?
gemite veriyordu o bu dnem yatrm yapacak o yuzden vermemi desenizde anlatamayorsunuz nk size kar kan bir topluluk sen nediyorsun yawwwwww flexy samalama hekts temett datmad bu yl patron yatrmcy sevmiyor gibisinden kar ckyor halbuk szn amacnz meseley anlatmak veya onun bu yl dagtmamsnn mantkl akla sgar ve yararna br hareket oldugunu aktarmaya calsrken karnza ckan topluluk.
Hektsla beraber sizide yerle bir etmenin derdine giriyor. Gereki olalm bir irket temett vermeyeceini akladg anda %80 i kzyor temett vereceini aklaynca da %80 i seviniyor. Mesele bunu vermesi gerekten ie yarar m yaramazm noktasn kimse dnmyor herkes verilip verilmeyecei konusuna bakyor.
Ve ounluk bilanco karllk byme gibi kavramlarn farknda bile deil tamamen ezbere rasgele biri temett hisseleri iyidir dedi diye temetty en cok vermi hisseleri alyor birbirimizi kandrmayalm bunlar gryoruz.
Ha adam bilancoya bymeye falan bakyordur ona zaten lafm yok.
neyse ay pyaasnak temettnn avantajn anlamadm. bilanco konusunda ayryoruz rnegn herey bilancoya gre annda hemen o anda fiyatlansayd zaten kmse para kazanamazd km alacakta para kazanacak zaten blanconun edernde hsse bir potansyel yok. BU sebeple spekilasyon yan hareket olacakk brlerne alm frsat dogablsn. bu sebeple hisseler eitli haber ekonom beklentlerle zaten hareket etmek zorunda. Bu km yatrmc cn frsat olacak kms cnde zarar. ancak uzun vadede her halukuarda bilanco fyatlara yansyor bunun back testlerini yaptm. gemie dnk. ksa vadede herey mumkun der ckar ama uzun vadede illaki degerine getiriyorlar. derin konu ya iin iinde daha pd/dd olay var baz hsseler edernden fazlasna ckartyorlar sonrada dyor bizde sanyoruz k hsse blancosu y geld ama dt. Halbuk pd dd oran tarihi zirvesindeymi zaten.
temett ile talep oluturup mal boaltmak biraz u bir rnek olur bence.
Son kurdugunuz CMleyi TUTTUM!!!!
ancka bir sorum olacak
kurumsal ve iyi ynetilen firmalar temett datma orann (verimi deil) salkl aralkta tutarak hem dzenli temett datmlarna devam eder, hem de yatrmlara yada beklenmedik durumlara kasasnda kaynak bulundurur.
O halde hekts temett vermeyi kestii iin bu cmlenin tam tersini mi yapm oluyor.
te yle anlalyor boyle dediinizde bu cumle de geen temett dagtmaya devam eder cmlesini kurunca.
acemiler diyork hektas kesti temetty demekki iyi ynetilen firmalar kategorzisinin dna ckt bu hisse at pe hekts diyebiliyor. Bunlara dikkat ederek yazalm k acemler hereyi gerekten okudugunu hafzasna geiriyor.
sonra ben yaw dur hektaa kzmaaaaa o hisse u u sebeple kest temetty bu kotu deil diyorum. Kna edemiyorum adam.
nk bu sayfada temett vermeye devam eden hisselerin kurumsal iyi ynetilen saglkl hisseler kategorsne alndgn eger vermezse dogal olarak bu kategornn dna kacagn dnyor.
Sonra bende bu arkaalarmza bireyler anlatacam diye didinip duruyorum.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Hocam Allah akna, ocua anlatr gibi mi anlatalm imdiyapma gzn seveyim. Hekta bilmeyen kii zaten almasn, yatrm yapmasn. Zaten u gerekmiyor mu, eer kii borsada yatrm yapacaksa temel bilgileri zaten renmesi lazm, okumas lazm. Damdan der gibi borsaya geliyorsa o kii zaten ksa yoldan nasl keyi dnerim hayali kuruyordur. Yani benim demek istediim buradaki arkadalar bieylerin farknda, yle bo deiller. Okumayan, incelemeyen, aratrmayan sadece kulaktan dolma bilgiyle yatrm yapan, burada birilerinin tavsiyesiyle bu ii yapan zaten yatrmc deildir. Salt temett konusuna taklp kaldk. Ben diyorum ki iyi irketler zaten temett datyor. Bir yl iki yl datmasa da niye datmadn ve bu kar nereye kanalize edeceini aklyor. 20 yl temett vermi varsn 5 yl da datmasn. Zaten o sana zsermaye karll sonucu hisse deer art olarak dnecektir.
Yer mleri