maliyet konusu nemli. bu ii bankaya brakamazsnz. alnan temettlerle maliyetin sfrlanmas, bizim gibi enflasyonu yksek bir lkede pek makul fikir olarak gzkmyor.
pekala ben ne yapyorum; her hisse iin ayr bir excel sayfam var. al ve satlarm tarihleri ile kaydediyorum. adet ve fiyatn giriyorum. otomatik olarak ort. maliyet, portfy adedi, kar-zarar hesaplanyor. allar ort.maliyetimi belirliyor. satlar da kar-zarar. bankalar ilk giren ilk kar ile maliyet hesaplar. beni yanltyor. klarda ort. maliyetten yapyorum. ayr bir kolonda temetty giriyorum, ayrca toplam kar-zarar da otomatik hesaplanyor.
hesaplanyor da ne oluyor? ok ok nemli olmasa da belli bir yol gstericilii oluyor. fazla temett alan arkadalar bildirim snrnda ise temett almadan hisselerini azaltabilirler. ok nemli deil zira temett almsn, kar etmisin, netice de hepsi toplam portfyn iinde. 1 ocak 20018 de toplam portfy bir yere not etmitin( bu kadarn da yapyorsunuzdur artk) , 31.12.2018 de toplam portfye bakyorsun. dolarn artna, enflasyona bakyorsun, o sene ne halt ettiin ortaya kyor. gerisi tra.
Aynen, temettlerle Adana alyordu yan hatrlamyorsum ve lot hedefi vard temettlerle alnanlar iin.
Ben yeni toplamaya baladm ve her ay dzenli al yaptm iin imdilik temett paralaryla da ayn hisseden alm yapmay dnyorum. Nasl olsa zaten gene alacam ama uzun zamandr tuttuum hisse olsa (grntde) maliyeti ykseltmeye kyamazdm sanrm. Benim de biraz takntm vardr byle konularda. Lotlarm da illa yuvarlak rakamlara tamamlamaya alrm.![]()
2013 Mart ay temett ncesi kapan fiyat 1,26tl. O yl hisse ba dedii temett 0,20tl ile temett verimlilii %15,87 olmu. Sonraki yl ise hisse bana dedii miktar 0,187 ile derken temett verimlilii %17,48 ile art gstermi. Ama 2016 ve 2017 yllarnda temett verimlilii ciddi d yaam. Srasyla o yllardaki temet ncesi kapan fiyatlar da 0,98 ve 1,00 zaten. Son yl temett oran tekrar ykselmi ve bu da kapan fiyatna 1,05 ile yansm. Yani temett verimi dtke fiyat daha da iskontolu hale geliyor ve lot saynz arttrp dengeyi salayabiliyorsunuz sanki.
G3421 cihazmdan Tapatalk kullanlarak gnderildi
"Kaybetmekten kanmak yerine kazanmay amalayan her stratejinin sonucu kesinlikle yenilgidir." Von Neumann
@tosunpasa borfinde zaten yatrm irketleri gyolar bankalar fin kurumlar gibi irketler analiz edilemiyor yan edlrde sanay gb olmadklar iin sat ve karllk ksm anlamsz goruntuler sunar.
o sebeple sanay tarznda taklmak daha avantajl hem borfn kokune kadar kullanrsn hemde analz etmes kolay performans olarakda dgelernden cok daha yler.
Bir hisse de iskonto nedir ucuzluktur
peki bir ka sayfadr nelere degndk asnda orneklerle irketlerden bunlarn ucuzlugu ve pahallgndan vesairesinden bahsettik
zellikle piyasa degerinin ne anlama geldiinden bahsettik.
bir hissse temett dagtnca hem z kaynak der hemde piyasa degeri der. dolaysyla bu hisse iskontulu yani ucuzlar m ucuzlamaz.
pd/dd degeri ok nemli bu deger dmeden hibir hisse ucuzlamaz bedelsiz veren hisse 50 lradan 25 lraya dnce iskontolumu oluyor hayr z kaynnak deimiyor. eksilmiyor artmyor dolamdak lot saysn 2 katna ckartyorlar hisseyide yar yarya dryorlar. piyasa degeri yine ayn kyor hisse fiyat yar yarya dm olmasna ragmen cunku dolamdak lot saysnda 2 katna ckartyorlar dolaysyla pd/dd ayn kalyor.
bir hisse z kaynaklaryla hemen hemene ayn oranda piyasa degeride dmse iskontolu olmaz. z kaynak sabit iken piyasa degeri dyorsa ozman uculam olur.
bu sebeple pd/dd degerine bakyoruz ya zaten daha ncesnde kam ortalamas kam cunku en ykske degerede bakmak yanl bazan abartarak alyorlar hisseleri ortalama bakacaksn ortalmann altndaysa iskontoludur yan ucuzlamtr z kaynakla piyasa degeri arasnda farkllklar olumu demektir.
yinede hereye ragmen iskontolu diye tehis koymakta yanl gelecke beklentleri deimise hisse ile ilgili bundan sonra hep o pd/dd degerinde kalmayda seebilir hisseniz.
te tm bu risklerden arnmak istiyorsanz z sermayesini deve gibi arttran hisseleri alrsanz hisseniz ne kadar gerilerse gerilesin aradaki ucurumu yani z kaynaklarla piyasa degeri arasndak ucurumu kapatmak zorunda kalacaklar. mecburen kapatlacak.
Bunun back testini yaptm.
2012/12 den 2017/12 arasndak yllk degerlere gre yaplmtr.
NOT:PP/DD yksek kanlar
1.ihtimal yataya saracak
2.ihtimal decek
3.ihtimal 2018 yl sonu z sermayesini ciddi arttracak.
TOFATAN balayaym bu kez.
zsermayesini 1,73 kat arttrm her senede ortalama %4 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 2,59 kat artm. 2012 yl pp/dd biraz dk kalm onunda etkisi var getiride.
ASELS
zsermayesini 3,98 kat arttrm her senede ortalama %0,60 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 6,29 kat artm. son bilancoya gre pp/dd ortalamann 2 kat zerinde grnyor.
BANVT
zsermayesini 4,00 kat arttrm sadece ilk sene(2012) %3 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 3,86 kat artm. son bilancoya gre pp/dd ortalamann yarm puan uzernde grnyor.
TBORG
zsermayesini 6,95 kat arttrm son iki yl ortalama %0,40 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 6,67 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd normal grnyor.
PETKM
zsermayesini 2,27 kat arttrm her senede ortalama %6 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 4,12 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 2 kat zerinde grnyor.
EREGL
zsermayesini 2,59 kat arttrm her senede ortalama %7,70 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 5,00 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 2 kat zerinde grnyor.
EGEEN
zsermayesini 4,66 kat arttrm her senede ortalama %4,60 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 6,32 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamaya yakn seyretmekte.
KRDMD
zsermayesini 2,14 kat arttrm 3 kere temett datm ortalama %5,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 3,90 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann ok az zerinde grnyor.
SASA
zsermayesini 4,67 kat arttrm bir kere datlan %7,84 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 18,00 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 4 kat zerinde grnyor.
TUPRS
zsermayesini 2,14 kat arttrm her senede ortalama %6,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 2,18 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann ok az zerinde grnyor.
TCELL
zsermayesini 1,16 kat arttrm son 4 senede ortalama %10,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 1,22 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann civarlarda grnyor.
FROTO
zsermayesini 1,85 kat arttrm her senede ortalama %4,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 2,90 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 1,7 kat zerinde grnyor.
HEKTS
zsermayesini 1,40 kat arttrm her senede ortalama %9,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 5,49 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 3 kat zerinde grnyor.
MARDN
zsermayesini 1,20 kat arttrm her senede ortalama %8,70 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) -%20 deer kaybetmi. Son bilancoya gre pp/dd ortalama civarda grnyor. 2012 yl pp/dd ortalamann 1,5 kat yksek grnyor.
SODA
zsermayesini 3,22 kat arttrm her senede ortalama %4,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 4,41 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann ok ok az zerinde grnyor.
TAVHL
zsermayesini 3,39 kat arttrm her senede ortalama %4,00 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 2,75 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 1,25 kat Altnda grnyor.
YATAS
zsermayesini 3,20 kat arttrm her senede ortalama %0 temett verimlilii var.
Hisse fiyat ayn sure zarfnda (temett dahil) 25,00 kat artm. Son bilancoya gre pp/dd ortalamann 5 kat zerinde grnyor.
zamanla ahit olacagnz gibi bu hisseler ortalama pd/dd degerine langur lungur indiinide greceksiniz.
ben bunu 2017/12 son eyrekte yapmm. arivden bulupta yaptrdm. inceleyin pd/dd ortalamann zerinde dediim hisselerin bana ne gelmi bakn.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Erhan hocam borfinden irketi incelerken 2013 den 2018 e kadar ilk raporlar seiyorum. Yllara gre zsermaye artlarn kyaslamak iin ,bu doru bir yntem mi.
Daha sonra pp/dd deerlerine bakyorum. Sizin dediiniz gibi ortalamasn hesaplyorum.
Esas faaliyet karlarna ve dviz ykmllklerine bakyorum.
Bir de unu soracam mesela irketin pp/dd deeri normalin iki kat zerinde bu hisse fiyatnn iki kat pahal olduunu mu gsterir?
Mesela Ereli beni istahlandiriyor ama pahal diyorsun mesela. Tavhl de ok gzel bir hisse ama yeni havaalanndan dolay sknt yaanabilir deniyor. Tpra soda egeeni ve belki turkcelli portfoye dahil edeceim. Sasa ve Ford Hekts iin beklemeye devam.
2018 e gre gncelleme yapmam da gerekli anladm kadaryla.
Sayglar.
Yer mleri