Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 37/153 lklk ... 2735363738394787137 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 289 - 296 aras.

Konu: U.v. Temett yatrm planm(portfym)

1.  Alnt Originally Posted by Serdardm79 Yazy Oku
    Enkayi defter degerinin yaklasik 3/1 altinda diye aldim zsermayesini srekli de artiriyor yurt faaliyetleri oldugu icin dviz dalgalanmasndan daha az etkilenir diye dnyorum
    Yenigimat ise aratrmalarm sonucu gmy hisseleri temettlerini yaklak 10 kat degerden ilem gryor defter degerindende ucuz su an temettu verimi gecen sene net 1.07 bu sene kari daha yuksek risksiz iyi temett getisi var porfyde bulunsun dedim despec bilidim irketleri icinde defter degeri ile piyasa degeri arasnda oran 1 su an digerleri daha yuksek ve kar kayb var despecte ise hem kar art hemde zsermaye art var yabanc giri otanida artiyor srekli bu sebeple aldom hisseleri
    pd/dd degerlendrmesn hssenn gemi ortalamasna gre yapmak bence daha avantajl sektorden sektore deitii gibi hisseden hisseyede deiiyor mesela 1 her zman ucuz veya 0,50 herzman ucuz pd/dd anlamna gelmyor gyolarn genel yllardr 1 ile 0.50 arasnda gezyor o yuzden gemi pd/dd oran bir hissenin ucuzmu pahalm oldugu hakknda daha fazla blg ceryor sadece orana bakp dier hisseler 2 3 de bu hsse 0,50 de demek pek manal degl bana sorarsan.

Genel olarak yeni gimat konusunda braz takldm. 2015 ten bu yana yatrmcsna temett dahil. %20 getiri sunabilmi.

temett verimi her yl %10 olsa 4 ylda %40 kazancam gibi dnyorsunuz hatta ilk aldgnz %10 u geri hisseye yatrarak br sonrak sene daha fazla temett alm olacagnz dnerek bu hsseye yatrm yapyorsunuz belkde fakat asldna faiz gibi deil temett hissenin yukar performans kadar kar elde ettiiniz iin hisse sadece %20 getiri sunablm 4 ylda. Yani bir hisseyi temett veriyor kriteriyle semenizde hibir saknca yok.

Fakat alacagnz temetty dnrken mecburen hissenin yukar gdeceg yeride dnmeniz gerekiyor.

bu hisse 4 ylda %20 yukar gitmi temettleri %20 verimlilikle dagtyor olsun. malesef yatrmclarmz soyle zannetmekte her yl ortalama %20 verimlilikle temett dagtyor bu ne demek koydugun parann %20 si kadar temett alacaksn demek. Hesaplyor %20 * 4 = %80 aldg temetty harcarsam %80 harcamayp geri hisseye sokarsam her halde 4. ylmda %100 cvarnda temett alrm diye dnyor.

bu planla beraber hisseyi alyor. ben aldgm temettye bakarm hisse fiyatnn performansndan banane dyor.

her yl aldg temetty eklemesne ramen 4. ylda aldg temetty hisseye geri sokmasna ramen totalde porfoy buyumes sadece %20 olabilmi. Evdeki hesaba gre %100 kazanmas lazmken neden %20 kazanmtr. Sorusuyla beraber hesap ktap yapmaya baslyor. SOnra anlyor k hisse ne kadar yukar gderse kazancda okadar oluyormu.

hisseniz %20 verimlilikle temett datacaksa her yl %20 yukar gtmes art ozman sizin getiriniz tpk faiz gibi %20 olur yani sank %20 faize para sokmusunuzda kazanmsnz gb olur. hisse %15 gidip %20 temett dagtrsa kazancnz %15 tir halbuk %20 temett almtnz ama getiriniz %15 i geemez. nanmayan hesaplayabilir.

te bu noktadan sonra benim kay kopuyor. madem hissenin aldgm yerden yukar gdebldg kadar kazancm var o halde bu hsse brakn %20 yi %30 %35 verimlilik oranyla faizin kat ve kat stnde temett datsa ka yazar. hisseyi aldgm yerden tbaren yukar gttg kadar kazanacak olduktan sonra sizede anlamsz gelmyormu.

ou kii ikayet ediyor efendm bzm irketlerin ben bilmem neresne tkreyim. faizler olmu %24 bizim hisseler veriyor %10 diyor yatrmc tab gelmez diyor. Fakat temetty faiz gibi net getiri zannedyor halbuk hssenn yukar cktg kadar kar elde ettgnden habersz. bugun irketin biri %35 verimlilik oranyla temett dagtsa eer bu sene sadece %10 yukar gderse sene sonunda %35 temett aldgnzda toplam getiriniz sadece %10 olacak. Ondan sonra faize yatrdgnzda daha y getr elde edecegnz anlayacaksnz ancak i iten geecek.

Neyse bu duruma dikkat edin hisseniz vadettii temetty faiz gibi elde etmek styorsanz o hissenin vadettii temett verimlilik oran kadar yukar gdecegnde garant altna almanz gerekyor. Ho bende soyle diyorum madem okadar yukar gdecegn biliyorum bu hssenn o halde ana portfoyumun harcndek getiriyi satarakta aslnda br nev temett alm olurum. illa temett gnn beklemek zorunda kalmam.

yani hibir saknca yok temett almanzda istemenizde ama dikkat edin vadedilen temett verimlilik oran kadar hisseniz yukar gtsn.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alnt Originally Posted by tosunpasa Yazy Oku
    Aa yukar ayn eyleri yazdm erhan hocam. Sizin ki biraz daha profesyonel ☺️
    Yani iin ehli olmadm iin yanl ynlendirme yapmak istemiyorum.
    Kafama taklan bur husus var (renmek babnda) unu yazmsnz.
    ''usak karlar yukar dikmi lakin net kar fazla dikilememi EFK ya nazaran yan faaliyetlerindne cok iyi karlar ederken bu karlar net kara pek yansyamam. Son zamanlarda aldg bortan kur farkndan kaynaklanyormu gibi grnyor. Net karn gidiatna dikkat etmek kaydyla blancolar dare eder. pd/dd seviyesi normal saylr. z sermaye artlar eh ite seviyesinde. yani kt diyemem. okiyide diyemem. kend kendn dare eder br yaps''
    Uak net satlarn arttrm esas faaliyet karn arttrm ama net dnem karlar yerlerde. Bor kur farkndan olabilir demissiniz. Burda usakin net dnem karlar satlara gre 2013 den beri srekli olarak azalyor. 2017/3 den itibaren de yabanc para varlklar ykmllklerinden daha fazla normalde. Atladm bir nokta m var?
    Bir de yabanc para net pozisyonu ksm var sa grafik orada ciddi bir sknt var. ki grafik arasndaki fark nedir acaba?
    Arkadan hisselerine tekrar dnersek brsan trkcam ve isdemir doru tercihler olabilir trkcam biraz belirsiz olsa da.
    Fakat dier hisseler skntl bence. Hisselerin son on yllk yani 2008 krizinde ki dibinden alm olsan bile doru belli bir getiri elde edememi dolar alsan aa yukar ayn paray kazanacakt ki hele despecte falan brak getiriyi gtr sz konusu. naat desen en az bir ka yl skntl gelecekte ne olacak bilinmez gemii de gzel deil. Ha bundan sonraki 10 yl da bu irketlerle ilgili farkl hikaye veya beklentisi varsa bilemem ben net bir ekilde beenmedim.
    ok gzel sanayi irketlerimiz var onlardan alp toplamak daha mantkl gibi.
    Ne gzel isdemir trkcam Borusan bulmusun Tpra petkim asels kords hekts vesbe ford aygaz egeen alkim adel Turkcell tavhl bimas ve daha bir sr gzel hisse varken bana cazip gelmedi.
    Tercihlere saygm sonsuz buraya yazmak bir nevi eletiriye de kendini amak demektir. Benim eletirim bu ynde beenenler olabilir sayg duyarm.
    tespitlerine bayldm ben hocam.

hereyi sorablrsn bana sknt yok. arkadamz genel tbaryle gzel hisseler semi bu yuzden ackcas pekde gmmek stemedm hisseyi tadn kacrmak stemedm yorum yaparken nisbeten yumusak bir dl kullandm hisseleri biraz daha geiken yan yumusak kanl degerlendrdm. Karl gmlm demek biraz ar kaar nihaetin 0 seviyesinin stnde karlar hani migros gibi uvallayp 0 n altna inmemi pozitif deer arasnda efk ile arasndak fark aclm.

HMM sen satlaradaki arta ramen efkdak arta ramen net kar ykselmeyince dtn varsaymsn aslnda doru bir bak as. bir irket 100 adet seramik satp 1000 TL EFK elde ediyor fakat net kar 500 TL
    bu sefer 200 adet satyor 2000 TL efk elde edyor fakat net kar yine 500 TL
    seneye 300 adet satyor 3000 TL efk elde edyor net kar 510 TL

BU bak asyla haklsn net kar dyormu gibi grnyor. Aslnda net kar sabitlenmi ama EFK ve satlar bu denle artarken net kar sabit kalnca aslnda dyor olarak yorumlamakta doru. Haklsn tespitin doru.

Sen diyince tekrar baktm yabanc para ksmna grafikteki renkler kartrmm :D :D mavi renkly ykmllk zannetmiim hzl hzl bakaym derken hata yapmz.. Th ok zr dilerim iyiki tosunpasa varm bak dzeltti durumu haklsn yapanc para pozisyonu var yan aslnda kurdan kar yazyor bu adamlar.

net karn nasl yamuldugunu buldum blanco yaps ksmna gr en nemli ksa vadel borlar ksm var. finansal borlar ve ticari borlar artm. Buda net karn ykselmemesiyle kendn gstermi.

aslnda irket kar ediyor fakat bor alyor. kar ediyor bor alyor buda net karn yerne sayfasn saglyor. satlar ve esas faaliyet karlar hzn keser yataya sarar veya aa yamulursa net karn 0 n altna inmesi an meseles aslnda.

tespitlerin doru tosunpasa net satlarla yabanc para ksm tam ne ie yaryordu ackcas unuttum sanrm satlarn ne kadar yabanc paraya bagl onunla lgl br orand dye dnyorum.

dier hisselerle ilgili genel yorumlamanda bence doru

Son cumlelerne gelirsek. te dediim noktaya geliyor "daha iyisi varken neden sadece iyi olan tercih edeyim."

inann okadar gzel hisseler var k tosunpasann saydg gibi. ama nedense insanlar EN'leri semiyor yada bulamyor herhalde.

Hep boyle idare eder modda giden ancak kendn zor kurtaablm ktnn iyisi dediimiz hisseleri alyorlar. Bunu zamanla daha ok greceksin.

Ancak imdi bu hisseleri at pe unlar al demek pek ho karlanmyor brde arkadalarn cogunun blanco program olmadg iin senn dedgn hsseler hakknda hibir fikri yok herkes sen gb hsseleri kontrol edeblse. diyecekki ulan bunlar ok kt deilmi iyimi ama cok daha iyileride varm ben niye bunu aldm k dyeblecek.

Ama bunu sen dersen olmuyor cunku senn soylemnle alacag hsseden kendnn haber yok yarn belk sen kotulesrse elden ckaracaksn ama o ckaramayacak blmeyecek k kotulestgn.

Zamanla benim hissetiklerimi hissedeceksin tosunpasa su daha iyi seninkine gre dersin ama tonla laf yersin benm hissemin surada yatrm varda burada sunu yapacakta surada sunu yapacakta ben bekleyecem 2019 su proje hayata geecek sen ozman gr bu hssey 2020 de su olacakt ozman karlar cosacakta vahy efendm borlar su sevyeye necekte edecek acakta ecekteeee ler hi bitmiyor. Artk sende iyi karde sen bln ne diyem diyip geiyorsun yani.

arkadalarmz br tercihte bulunmu ve kabaca yorumlamamz istemi elimizden geldgnce yorumladk.

Ama cok daha iyileri var m var kesnlkle ancak arkadasmz o cok daha yler grebiliyormu tespit edebiliyor mu blnmez herkes en iyi almak ster muhtemlen arkadasmzn en ylerde bunlar O bakmdan ben bunlar at pe sunlar at pek dyemyorum kendne gore y dye semi bu hsseler belkde hakl ckar. Bak alar renkler ve zevkler tartslamaz. Ama bir karlatrma yaplacaksa ok daha iyi hisseler var tabiki.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

Esas senin eline salk hocam.
    Bilano ksmna girince ben de grdm yeni bir ey daha renmi olduk eyvallah ☺️
    Ben kimseyi krmak istemem daha bir ay nce sadece internette grdm diye gittim migros aldm yani hepimizin yapt eyler. Programn ve senin eitimin sayesinde baz yanllarn farkna vardk. Halen daha da hatalar yapacaz illa ki insanolu hata yapan bir varlk. Ama temel analiz art. Hisse ne alemde bilmek lazm yoksa benim gibi 40 tl den aselsana atlamak bir tk uzanda ☺️
    Umarm arkada bana alnmamtr hatal konustuysam affet.
    Bu arada siyaset konumuyoruz ama ksa bir ey sylemek istiyorum. Frat'n dousuna operasyon balayaca bizzat Cumhurbakan aklad. Operasyonu tamamen destekliyorum hatta raa kadar alnp topramz olmas taraftarym tabi buna babalar izin vermez.
    Fakat reel gereklere dnecek olursak bu ekonomik skntlarn yaanmasnda ki temel nedenlerden biri de iraga kadar hz arttrlan terr rgt operasyonlar ve suriye deki malum operasyonlar.
    Sava ekonomisini kaldrabilecek bir bteye sahip deiliz ki sava olmasa bile ordu envanterlerimiz dnyann ilk 10 unun rahat altndadr. Bunlar ciddi masraflar.
    Bu operasyonlar lkedeki skntlarn artarak devam etmesine yol aabilir. Ben skntnn bir ka yl daha devam edeceini dnyorum. Rusya bile basedemeyip ordunun byk ksmn suriyeden kard .yerden kardklar doalgaz satmalarna ramen.
    Sava ekonomisi zordur. Gl bir orduya muhtacz ama ekonomik gereklerimiz de ortada.
    Abd gibi dolar basp sknty ama ansmz da yok. O halde karanlk bir ka yl daha bizi bekliyor olabilir ki fed trump dinlemeyip faiz arttrmlarna devam ederse (ki yavalama sinyali verdiler) global bir krizin kapda olduunu dnyorum. Bunlar bizim iin frsat olabilir ama salam psikolji gerekli.
    Dnya apnda bir sava ngrm daha nce sylemitim. Umarm bir teori olarak kalr.
    Skntl bir gelecek var ama konumuza dnersek kuruluundan itibaren Trk borsas hep kazandrm gelecekte kazandrmamas iin mucize lazm.
    Bu arada operasyonlar aselse yarayabilir belki 😉
    Allah askerlerimize zeval vermesin...

4. Teekrler arkadaslar enkayi cikardim yerine erdemir ekledim saholu ve usak yerinde ayni sektorden ege seramik ekledim maliyetlerim yuksek deyildi zaten
    Erdemir
    borusan mannesman
    Isdemir
    Trakya cam
    Ege seramik
    Takibime de vestel beyaz esya ile erbosani aldim
    Bu hisseler zerine devam edecegim uzun vadede inallah bu hisseleri epeydir takip ediyordum trakya ile isdemiri de 2 aydir aliyorum ufak ufak artik hakkmzda hayirlisi diyelim

5. egeser ynetimdeki imtiyazl senetleri bi aratr derim.
    uzun vadede srf bu sebepten elediim irkettir egeser

6. Tabiki hereyi bileceim diye bir kaide yok ama kendn yetitirdiimi ve gelitirdiimi dnyorum her konuda. Hereyde iyi olmasamda bir ok konuda yeterince bilgi sahibi oldugumu dnyorum.

sende hereye atlyorsun erhan diyenlernz olacaktr muhtemelen napaym bo vaktm degerlendryorum.

Aslnda ben biraz bu tarz sava operasyon vesaire konularn da farkl bir bak asna sahibim.
    Doma byme afyonluyum afyon genel tbaryle i anadoluya yakn milliyeti bir kltrle yetimitir.

Fakat zaman ierisinde benim kiisel geliimim dncelerimin evrimlemesine sebep oldu.

naslk tosunpasa borsa konusunda bir ka leveli ksa srede atladysa aslnda bak as dnceler konusunda da bir level atlayabilirsiniz. Buradak evrim yani hayat bak anzdaki evrim borsa ogrenm olann verdii hazdan ok daha yksek. Yani beynin aydnlanveriyor onceden sank grmyormuum gibi hissetim ben bu aydnlanmadan sonra. O bakmdan imdiki konusacaklarmz aslnda beynimizin bir ka level daha atlamasyla ilgili bende yle oldu yan en azndan.

mesela gerekten bir cocuk kt olarak doabilir mi ? yada ktlk yapmak iin doabilir mi ? onun yaadg psikolojk durumlar sistemin verdii yk hayat artlar onu bu noktaya itmi olabilir mi ? Sulu gerekten o cocukmu yoksa sistemi yaratanlar m ?

savamak neden var insanlar neden dl dn rk olarak ayryoruz k nsan nsan oldugu cn sevemezmyz kmse kotuluk yapacagm dye domuyor aslnda bunlar yaratan yne bzm mevcut sstemmz degl m ? savamak ok ilkel hangi devirde yayoruz ayrca brnn gerekten sulu oldugunu nerden blyoruz nerden kanaat getirip yarglyoruz hangi bak asyla sulu suudur. bazan katllern cocukluk fotograflarn gorursunuz ne tatl cocukmu nasl cnayet ilemi dersiniz aslnda hayat hkayelern dnledgnzde bir ounun psikolojk tramvalar yasadgn gorursunuz. kiiler bence doutan katl degildi. Onlar bu boyuta getren yne evremiz.

On drt yandayken, karnm doyurmak iin bir para ekmek aldm.
    Bu yzden beni zindana attlar, ama alt ay bedava ekmek verdiler.
    Hayatn adaleti budur ite.

| Victor Hugo |

tabi bu deiim sreci okadar ksa srmeyecek bir sre zerinde baya bir dnp sorgulayacagnz aratracagnz ve git gide geliim gstereceiniz bir durum. Benm hemen hemene 1 ylm ald bu deiim sreci.

https://youtu.be/KUnl2riWJDM

https://youtu.be/EwAPHV8Xd0Y

https://youtu.be/e_dod2MRvx4

en nemlilerinde sra bunlar ekonomylede ilgili borsayla ilgileniyorsanz yarar saglar dncesindeyim.

https://youtu.be/BRkyY23mgVc

https://youtu.be/e1K-BMkHJPs

Alnt Originally Posted by Hasan. Yazy Oku
    egeser ynetimdeki imtiyazl senetleri bi aratr derim.
    uzun vadede srf bu sebepten elediim irkettir egeser
    Bu imtiyazl hisse senedi ve olas skntlar nedir hasan hocam?
    Erbosla ilgili bir yorumda da bu yorumunuzu grmtm.

8.  Alnt Originally Posted by tosunpasa Yazy Oku
    Bu imtiyazl hisse senedi ve olas skntlar nedir hasan hocam?
    Erbosla ilgili bir yorumda da bu yorumunuzu grmtm.
    Selam. Erbosdan rnek vereyim a grubu hisselerine %10 kar pay imtiyaz var. Yani temettden bizde ok kar pay alyor.

Ayrca halil buhurun bir yazsn da yaptraym

Adbgr (% 3,58 sermayede Kr Pay imtiyaz)
    Brisa (ynetim kuruluna aday seiminde nerme imtiyaz)
    Aselsan (y.k. aday gsterme imtiyaz)
    gsy (y.k. aday gsterme imtiyaz)
    Petun (oy kullanma imtiyaz)
    Pnst (aday seme imtiyaz)
    Toaso (aday seme imtiyaz)
    Ford (ynetim imtiyaz)
    Tmsn (oy kullanma imtiyaz)
    Ttrak (ynetim, denetim imtiyaz) var.

Akansa, Adel, Arclk, Bimas, Boluc, imsa, Hekta, Otkar, Tuprs, Thyao, Doas, lker'de ise imtiyazl pay yok.
    Birkanda imtiyaz grnse de sermayedeki pay sfr olduu iin bu gruba yazdm.

Sonuca gelirsek yukardaki imtiyazl grupla imtiyazsz grup arasnda hisselerin performans ve yatrmc dostluu asndan bakarsak yatrmc aleyhine bir durum grnmyor.
    Hatta 1. grupta yani ilem grmeyen paylarda imtiyazl pay olan grupta performans ve yatrmc memnuniyeti daha fazla grnyor.

Buradan hareketle nemli olan imtiyaz kullanan yneticilerin veya irketin kurumsal ynetim ilkelerine gre hareket etmesi ve yatrmclar koruma gayretiyle imtiyazn kullanmas.
    Aksi takdirde imtiyaz, yatrmc aleyhine dnecektir.

Tapatalk kullanarak iPhone araclyla gnderildi

Sayfa 37/153 lklk ... 2735363738394787137 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •