Originally Posted by
erhanacikgoz1
Tilki hocam ben felsefik bilimsel açýdan sormuþtum aslýnda zaten bir önceki gönderinizle þu gönderiniz ayný anlama geliyor.
F/K sý düþük hisseleri almak demekle fk larý çok düþen hisseleri almak demek ayný þey.
Yani ben nedenini soruyorum. Hani F/K nýn gerçek manada ne iþe yaradýðýný býlýyormusunuz yoksa baþka yerlerden sagdan soldan f/k si düþük hisseler alýnmalý dedi diye böyle birþey yazma gereðimi hissettiniz.
Yani F/K si düþükleri almak gerçekten iþe yarar bir sonuç doðruup dogurmadýný test ettinizmi f/K nýn nasýl hespalandýgýný ve ne anlama geldiðinin farkýnda olarak mý yazdýk. Yoksa ezbere mi hani derler ya temettü hisselerini alýn. Temettünün mantýk ve mantalitesini bilmeden bu cumleyý cogu kez duyan herkes hurra temettü veren herhangibir hisseyi alýr ya. O gibi sizinkide F/K sý düþükleri alýn diyen cogunluga uyup herhalde f/k si düþük olan hisse ucuz hissedir herkes öyle diyor bir doðruluk payý vardýr diyerekmý bu cumleyý kurdunuz.
Benim de bunu sorma sebebim buydu cunku ezbere iþ yapýlmasýný hiç sevmiyorum genel manada.
delini biri kuyuya taþ atar da kýrk akýllý çýkaramaz ya onun gibi. sürü hareketi aslýnda. BU cümlenin hayatýn her alanýnda geçerli oldugunu görüyorum aslýnda. Yani F/K sý düþük olan hisseler gerçektne iyi hisselermidir. Bunu testi yapýlmýþmý neye göre iyi neye göre kötüdür. Hangi mantýklý sebeplere göre fk yi deðerlendýrmek lazým. AKla yatkýnmý vesairemi.
Ben genellýkle herþeye bu gözle baktýgým için her denilene deðilde gerçekten altýnda mantýklý akla sýgar birþeyler varmý diye kontrol edýyorum ve yine benimde söylediklerimin tarafýnýzdan kontrol edilip akla ve mantýga sýgýp sýgmanýda karar verildikten sonra uygulanmasý tarafttarýyým. Çünkü doðruyu soyleyýp soylemedýgýmý bilmiyorsun.
@tosunpasayada bilancolarý anlatýrken hep ornekler gösterek uygulamalý olarak anlattým aslýnda býr nevý back test yaparak anlattým. bak þu soyle olunca hisse deþuraya gitmiþ bak su soyle olunca hisse de þuraya gitmiþ gibisinden. Yani F/K sý düþük hisseler þuraya gitmiþtir diyebileceðimiz doneler neler ayný delinin birinin kuyaya taþ atmasý misali test etmeden kuyudan taþý cýkarmaya calýsmamalýyýz.
Çok uzattým F/K karlar ile hisse fiyatý arasýndaký iliþkiyi kontrol ediyor yani tek meselenýn KAR'lar oldugunu düþünüyor. Önemsiz bir parametremi hayýr önemli elbetteki bunada bakýlmalý. Fakat karar mekanýzmasý için bende yeri %5 %10 ile sýnýrlýdýr kararlarým da %5 lik bir aðýrlýk taþýr. Neden ? Bunu açýklamam lazým cunku ozman delinin birinin kuyuya taþ atmasý hikayesýne dönüþür. Açýklayalým;
F/K yý Pd/dd ile arasýndaký farký önce býlmek lazým f/k elde edýlen net kar ile hisse arasýndaký iliþkiyi kontrol eder burada gördüðü pozitif deðer her hisse baþýna düþen kar mýktarýnýn hisse fiyatýna göre ne kadar ucuz ölçmenizi saglar. Fakat pd/dd içinde öz sermayeyi barýndýrdýgý için net karýda kapsar daha bütünleþik bir biçimde hisse fiyatý ýle öz sermaye arasýndaký iliþkiye bakar.
Sadece net karla hisse iliþkisine bakmaz fk gýbý hem net kar hemde öz sermaye ile hisse arasýndaký iliþkiye bakar pd/dd bu sebeple bence daha tutarlý ve mantýklýdýr. Yani sadece pd/dd ye bakmak bile aslýnda dolaylý yoldan f/k ya bakmayýda içinde barýndýrmýþ olur. cunku öz sermaye kalemlerý net karýda içinde barýndýrýyor.
yine bir fark daha net kar negatifken f/k olculemezken pd/dd net kar negatif olsada ölçülebilir.
Zaten hisseler niçin yukarý gidiyor kýsmýný sorguladýgýnýz da bilancodaký öz sermayeye baktýgýnýzda anlayabiliyorsunuz. ANcak sürekli kar eden ancak öz sermayeyi yükseltemeyen bir hissenin gitmediðini görüyorsunuz.
net kar genellikle öz sermayeye nazaran daha oynak bir parametredir bu yuzden f/k larýn sürekli oynak bir deðer barýndýrdýgýný görebilirsiniz bugun pahalýyken býr sonraký donem ucuz görülebilir f/k, fakat pd/dd daha az oynaklýk sergiler. buda daha isabetli karar vermenize sebep olacaktýr.
Yine ayný þekilde zarardan kara geçmiþ hisselerde fikir yürütemezsiniz f/k da
Pd/DD de tek baþýna bir fikir vermez karlar yukarý giderken pd/dd anlamlýdýr karlar aþaðý giderken pd/dd ne kadar ucuz görünürse görünsün. öz sermaye indiði için pd/dd otomatýk olarak artacaktýr. Yatýrýmcýlar bunu önceden fiyatladýgý için pd/dd ucumuþ gibi görünür.
öz sermayeye bakmak daha anlamlýdýr cunku sýrketýn elýndeký tarla arsa gayrumenkul vb gibi yatýrýmlarýnýn hiç satýlmasa bile ne kadar deger kazandýgýný görebilirsiniz. net karda ise ancak satýldýgý zaman net kara yansýr. Cunku öz sermaye kalemýnde yenýden degerlemede vardýr þirketin elýnde 5 yýllýk býr tarla vardýr bu tarla deger kazanmýþtýr zamanla þirketler bunu yenýden degerlemeye sokup aradaký farký oz sermayeye yansýtýrlar böylece pd/dd otomatýk olarak düþer yani þirket ucuzlamýþ olur. FK ise net kara baktýgý için ancak bu tarla satýlýrsa þirket net kar elde edecektir. ozman f/k ucuzlar diðer türlü herhangibir ucuzlama olmaz.
gibi gibi bir çok sebep vardýr bu sebeple f/k önemsizdir diyemem ancak pd/dd daha tutarlu ve anlamlý sonuçlar yansýtmaktadýr f/k ya nazaran
Ayrýca izleyiniz her denilene inanmamak sorgulamak ve yeniden düþünmekle ilgiki;
Eyvallah kardeþ sen çok daha güzel açýklamýþsýn. Benim ki biraz ezbere olmuþ.
General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
abdülselam özatak, fethi sekin, ömer halisdemir, turgut aslan, kaþif kozinoðlu...
Yer Ýmleri