Originally Posted by
esramarka
Geliþmekte olan bir ülkenin þirket hisseleri ile Google ve Netflix gibi dünya devlerini karþýlaþtýrmak çok baþarýlý bir analiz olmuþ gerçekten. Bir de gerçekten önemli bir þey söylemiþ gibi ünlemle falan bitirmiþsiniz.
Sizin uzun vadeli portföylerinizi 10 yýl sonra görmek isterdim, eðlenceli olurdu.
Neyse, diyorum ya, herkes anlatýlan þeyi anlayabildiði ölçüde anlar. Uzatmanýn manasý yok. Allah herkese hayýrlý kazanç nasip etsin.
benim vermek istediðim mesaj bu deðilde koskoca yazýdan bunu cýkarmanýzý istememiþtim.
Ýstediðim tek þey sorgulamanýz(!) ünlem.
Düþünün sadece düþünün ve sorgulayýn insan þu sorularý sormuyor mu ben yazýnýzda hemen kendi kendime þu sorularý sorardým. Sizin yazýnýzý okurken aklýma geldi.
Geliþmiþ bir ülke dünya devi yeterince fazla büyümüþ bir þirket ancak buna raðmen nasýl olur da hala daha temettü daðýtmamayý tercih edebilir. Dünya devi bir þirket geliþmekte olan DEÐÝLLLLLLL geliþmiþ bir ülkede kurulmuþ bu þirketler bunlarla da yetinmeyip dünyanýn ilk 10 þirketleri arasýna girmiþ bu þirketler hala daha temettü daðýtmamayý ve hala daha büyümeyi nasýl tercih edebiliyorlar. Üstelik bu þirketler sayesýnde bunlar geliþmiþ ülke kategorisinde yer alýyor.
Asýl tersilkte bu deðil mi ? geliþmekte olan bir ülkeyiz þirketlerimizde henüz dunyanýn ilk 10 u hatta ilk 100 arasýnda bile deðil. Asýl bizim þirketlerimizin Temettü daðýtmayýp büyümeyi tercih etmesi gerekirken nasýl olurda bizim þirketlerimizin en gözdeleri temettü daðýtmaya çalýþýyor. Acaba dünya devi olamýyor oluþumuzun sebepleri arasýnda vizyon arge geliþme ve büyüme istek sizliðimi. TÜm bunlarýn arkasýnda temettü daðýtým politikasýnýn etkisi olabilir mi ?
Düþünün!!!! Uzun vadeli yatýrýmý kimden öðrendiniz. Çoðunuz warren buffetin yazýlarýný yada onun isminin geçtiði çoðu yazýyý okudunuz ve onun yatýrým modelini örnek alýyorsunuz. Ancak o abdde yatýrým yaparken yaw buffeti salla o geliþmiþ bir ülkeye yatýrým yapmýþ demiyorsunuz. Neden konu büyük þirketlerin temettü daðýtmamasý olunca onlar geliþmiþ ülkede gibi aslýnda saçma ve mantýklý olmayan bir açýklama yapýyorsunuz.
Söylediðiniz durum açýkça bir paradoks oluþturuyor farkýnda deðilmisiniz. asýl geliþmiþ yani geliþimini bitirmiþ bir ülkenin þirketlerinin temettü daðýtmaya daha açýk olmasý gerekir. Bu durumu da mý hiç düþünmüyorsunuz burada bir çeliþki var bu sizin bakýþ açýnýza göre saçma mantýksýz deðil mi ?
merak ettiðiniz soruya cevap vermek için önce þu SORGULAMAYI yapmam lazým.
Uzun vadeli yatýrýmýn ne demek oldugunu bilmem lazým siz kime uzun vadeli yatýrýmcý diyorsunuz merak ediyorum ?
1 hisse seçtim diyelim ki uzun vadeli yatýrým yapma amacým var ancak 1 sene sonra þirketin fabrikasýnda bir patlama oldu. satmýyor ve en az 5 yýlý dolduracak sekýlde elimde tutuyorsam uzun vadeli yatýrýmcý olur muyum ?
Seçtiðim þirkete devlet 3 ay sonra fetöcü diye el koymaya baþladý yinede elimde tutuyor ve 3 yýlýmý yada 5 yýlýmý dolduruyorsam uzun vadeli yatýrýmcý mý oluyorum ?
Seçtiðim þirket her bilancosunda zarar etmeye baþlýyor ve zararlar giderek artýyor ancak uzun vadeli yatýrýmcý olabilmem için tutmam mý gerekiyor ?
Açýkça söyleyeyim. Uzun vadeli yatýrým bunlara benzer birþeyse kusura bakmayýn ben uzun vadeli yatýrýmcý olamam.
Sahiden uzun vadeli yatýrým nedir kime denir. Benim tanýmým þudur. Uzun vadeli yatýrým yoktur. Uzun vadeli yatýrým ancak hisseniz bilancolarý karlarý artarak gidiyorsa herhangibir patlama fetöcülük vesaire gibi iþleri yoksa yani bir problem yoksa benim gördüðüm ve bu þirketi en az 3 yýl elimde tutmuþsam evet ozman ben uzun vadeli yatýrým yapmýþým diyebilirim.
Yani uzun vadeli yatýrýmcýyý uzun vadelý yapan þey seçtiði þirkette en az 3 yýl boyunca ciddi bir problem olmadan gidebilmesi eðer boyle gitmiþse o þirketi tabiki durduk yere satmamýþ olacaðým böylece uzun vadeli yatýrýmcý kategorýsýne gýrecegým.
Sadece uzun vadeli yatýrýmcý olabýlmek için kötüye giden bir þirketi elýnde tutanlar var sizcede saçma deðilmi. Adam zamanýnda uzun vadelý yatýrýmcý olacagým bana kumar oynuyorlar demesinler diye TKNSA almýþ yatýrýmcý var.
Þirket zararda ve zarar ederek batacak ama sýrf uzun vadelý yatýrým yapacam diye satmayan bir sürü kiþi var.
Örnek aldýgýnýz buffetin yaptýgý gerçekten bumu bir inceleyýn adamýn zarar ettiði bir çok hýsse ve iþte var. Kýsa kesmesýný ve deðiþtirmesini biliyor yoksa baþarýya ulaþamazdý.
bir hayal edin buffetin baþarýsýz hisse seçimi sonra sýrf uzun vadelý olmak adýna tüm karlarýný hala ayný þirkete yatýrsaydý þu an bu konuma gelebilir miydi ? BÜyük ihtimalle kazandýgý bütün birikimi çöp olacaktý.
Buffeti yanlýþ anlýyoruz. Baþarýsýz bir yatýrým yapýyorsunuz sonra uzun vadelý olacam diye bu baþarýsýz yatýrýma daha fazla para eklýyor tum býrýkýmlerýmýzý zaararda olan bu þirkete gömüyoruz sonra buffetin yaptýgýný yaptým ama hala zengýn degýlým diyoruz. Hani uzun vadeli yatýrým kazandýrýrdý haný bir hissede al sat yapmadan beklemek karlýydý nýye hala kar edemedým sorusunu soruyorsunuz.
Sonra mý sonra ne oluyor soyleyeyým Evet borsa kumar yeri borsadan kýmse zengýn olamaz al sat zaten kumarcýlýkdýr onu geç uzun vade dedýler onuda denedýk olmadý. Borsamý sakýn gýrme evýný arabaný kaybedersýn dýyen dedelerle amcalara dönüþüyorsunuz.
Çünkü ne yaptýgýnýn farkýnda degýlsýn borsanýn ne oldugundan nasýl birþey oldugundan býr habersýn cunku hýcbýrzaman soru sormamýþ ve sorgulamamýþsýn. BU neden boyle acaba sorusu beynýný hýc kemirmemiþ. Hep banane aman kým ugrasacak boþver demiþsin.
Benim istediðim insalarý azarlayýp küçük düþürmek deðil bu beným haddýme deðil ben kimim ki hiçkimseyim ve hiçbirþeyim.
Benim tek istediðim bakýþ açýnýzý deðiþtirmeniz daha sorgulayýcý olmanýz neden niçin nasýl sorularýný sormanýz.
5n1k olayý
Ne ?
Nerede ?
Ne zaman ?
Nasýl ?
Niçin ?
Kim ?
Bunlarý sorarak ilerlediðinizde sorularýn cevabýný bulmaya calýsacaksýnýz yeni cevaplar yeni sorular böyle böyle geliþim süreciniz deðiþim süreciniz baþlayacak. Doðru olanýn ne oldugunu daha iyi anlayacaksýnýz ve seçimlerinizi o þekilde yapacaksýnýz beným onun veya tuncayturþunun ne dediði twttardaký ustadlarýn hangý hýsseyý onerdiðine aldanmayacaksýnýz. Doðru olana siz karar vereceksiniz.
Doðruya nasýl ulaþabiiriz aslýnda ulaþamazsýnýz.
Ama yanlýþlarý eleyebilirsiniz.
söylemek istediðimin özeti
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri