gemi olsun dk iini tabiki rahatla ferahla sal hayatn dertlern ver cokuyu hobaaaaaaaaaa :D
okurken satr atladm sk sk ara sra boluk brakmaya calsver hocam :D
swap herkese farkl seklde anlatlm. Aslnda mesele basit. Ben akam denen bir cret oldugunu biliyordum ama detayn blmyordum. Birisi gzelce anlatnca yapbozu tamamladm.
Aslnda ok basit HORT yani decek diye pozisyon amak iin elinde mal olmas gerekiyor. elde olan mal ortlayabiliyorsun.
yle dn hocam sende opel astra araba var. bende londradaym sana diyorumk senn arabay bana DN ver. DN veriyorsun arabay bana bende senn arabay ortluyorum. Opel astrann fiyatnn deceini dnyorum arabann deeri 10 lra iken sendne dn alyorum 3 gun sonra aracn fiyat dyor 8 lraya veriyorum sana 2 lra benm karm oluyor. ORT yonlu pozisyonu bu seklde acyorum.
Ancak sen bana arabay dn verdin ya bunu bedava vermyorsun. ERAN sana arabam dn veririm. Emme sende ben gr kira paras ver diyorsun. HAH TE BENIM SANA ODEYECEGIM KIRA PARASINA SWAP CRET FAZ DENYOR.
Peki bunu merkezmi ykseltti yada bu cret neden ykseldi. MERKEZLE ALAKASI YOK. Piyasada OPEL ASTRA KALMADI. Tek satc var oda sensn sadece senn elnde kald opel astra cunku bundan nce londradak herkes trkiyedeki opel astralar dn alp ortlad yen gelen ortculara mal kalmad tek tk kyda kede kalm senin opel astrana gz dikti.
Sende biliyorsunk sadece sende kald opel astra Benim gibi senn opeln odun almak steyen br sr kii var. Sende uyanksn ne yapyorsun kardesm dn veririm. araba dn verme yani swap creti 5 lra diyorsun. ertes gun 6 lra ertes gun 7 lra. diyorsun.
MD TL ortlayacam ya ben dnyorum ulan dn alsam u kadar para verecem tosuna bu opeln fiyat dse bana kar 4 lra tosuna verecem 7 lra totalde zarar edecem. diye yanamyor ve mevcut TL ORTLARIMI kapatyorum. Dolaysyla DOLAR karssnda TL deer kazanyor Dolar dyor.
SWAP dedgmz TL nn kralanma yada dn verilme maliyeti talep okadar fazla ki dn vermenn malyeti utu gitti TL nin arz' da yok yan TL kolayca bulamyorsun. swap bize dn vermenin maliyetini gsteriyor piyasadaki tm trk liras ya dn alnp ortlanm yada lkeden dar ckartlamyor. Hal byle olunca TL yi dn vermenn malyet pahal dardan br TLY ortlamak iin dn almak zorunda yan br nev TL y br surelgne kralamak zorunda Fakat vereceg kra paras ok ykseldi.
Bunun sonu nereye gider syleyeyim. Bu yabanc yatrmc TL yi dn almann malyetnn yksek oldugunu grd bugun bile rekor dzeye ulat. Peki ellerinde trkiyeden alnm mallar hizmetler yatrmlar var hisse senetlerinde ve faizlerde paralar var. Madem dn vermek pahal bende hazrda duran param eker ordan ORTLARIM TL y diyorlar/diyecekler. BU da yabanclar Hisselerini satmas yatrmlarn geri ekmesi faizdeki paralarn ekp TL ORTLAMASI anlamna gelyor.
nk adam yle diyor TURK BANKALARININ VERDIGI FAIZ %20 BUNLARIN TURK LIRALARINI ORTLARSAM %30 KAR EDECEM. VER BENIM U FAIZDEKI PARALARI FAIZ MAIZ ISTEMEM PARA BIRIMINIZI ORTLAYACAM O DAHA KARLI OLACAK DIYOR.
BU da borsadak parann ckmasn dier irketlerden para ckmasna yen yatrm gelmemesne faizlerdeki paralarn ckmasna sebep olacak. Gelimekte olan lkeler dardan gelen paraya muhtatr. nk bu ulkeler katma deger yaratamyor ve dar kend uretmlern satamyorlar. Mecburlar scak paraya. Scak para katna veya kaacagna gre. Merkez bu paray tutamazsa durum daha da ktleir bu paray tutmak iin faiz arttracak. DOLAR ORTLAMAYIN BANKAMIZA VERIN %30 %40 FAZ VERECEGIM diyecek. YABANCI DNECEK TL ORTLASAM KAZANCIM U KADAR FAZLERNE KOYSAM KAZANCIM SU KADAR. KNA EDICI FAIZLERLE GIDERSE DOLAR TL YKSELEMEZ SICAK PARA ICERDE KALIR. ANCAK IC EKONOMI BOKA SARAR.
ZATEN KREDI DONMUYOR PIYASADA PARA SUYUNU CEKMIS BANKALAR ICI BO BR SR FAZ DEMES VAR ANCAK KREDI VERECEK ADAM YOK. HALK FAIZLER YUKSEK DIYE KREDI CEKMIYOR DAHADA YUKSELIRSE HEPTEN CEKMEYECEKLER. KRED DNDRP KAR EDEMEYEN BANKA MEVCUT MEVDUAT YATIRIMCISININ FAIZLERINI NASIL ODEYECEK.
VEL HASILI GDAT OK SAKAT......... hakkmzda hayrls ekonom boyle brsey ste Paran varsa ah damar sensn. BURADA EN GARANTI GRNEN BORSANIN DECE. BARZ BELL YABANCII TUTMAK ICIN FAIZ ARTTIRSA RKETLER YAKACAK.
PARA CIKSIN DESE TL DEGER KAYBEDECEK DOLAR FIRLAYACAK E DOLAR FIRLAYINCA RKETLER YINE YANACAK. ENFLASYON COSACAK. AAI TUKURSEN SAKAL YUKARI TUKURSEN BIYIK.
EKONOMIN PATLADIMI YA RESESYONLA BAZI ZENGINLERI BATIRIP BU CUKURDAN CIKACAN YADA GIDIP IMF KAPISINI CALACAN YOKSA SRNP DURURUZ.
Aklmz bamza hala gelmed senelerdr ayn terane fabrka yapalm darya mal satalm katma deger yaratalm. diyen yok. ondan sonra da bagml olursun adamlar ipini ektimi de apr kalrsn.
Sorumlu km hukumetler poplist yaklam serglyorlar halkn oy vermes cn icraat yapyorlar gn geiriyor koltuklarn koruyorlar tek dert bu. SOnra boyle zrt brt krze gryoruz. Gelimekte olan lkelerin tumunde durum benzer bu sebeple herhangibir partye atfen soylemyorum.
HALKIN Zihniyeti deimeli halk dur demel bana bu zamm yaptn eme bunu cemeresn bz cekecez fabrka yap retim yap katma deger yarat teknooloj yarat kaliteli niversite yap demesi lazm.
HALK NE DIYOR BANA 1000 LIRA ZAM YAPTI YAAAAAAA BIR DAHA OYLARIM SANA DIYOR. ertes gn EEK YKYLE FATURA GELIYOR ALDIGI 1000 LIRA TOZ OLUP GIDIYOR.
anlayabildiim lde anlatp kafamdak yapbozu brlestrdm ekonom okumadm iin ince detayn blmem benmk mantk yurutmekten baret iin uzman varsa yanl bildiklerimi dzeltebilir.
Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer mleri