Birde arkadaslardan bilgisi varmi neden bankadan hisse senedi hesabi yabanciye acilmiyor? Sanki yasaktir. Sadece Iranli degil. yabancilara
Birde arkadaslardan bilgisi varmi neden bankadan hisse senedi hesabi yabanciye acilmiyor? Sanki yasaktir. Sadece Iranli degil. yabancilara
Bankalar giriþm sermayesi yat. ort. finanas kuruluþlar vb gibi þirketler yok. Çünkü o þirketler sanayi hisseleri gibi satýþlar ve karlarýn analizinden çok daha baþka þekilde analiz ediliyorlar. O þirketlerin analizlerinede hakim deðilim. BU sebeple sadece sanayi hisseleri yer alýr listede.
Sanayi hisselerinden eksik varsa onlarý eklerým ancak, bahsettiðiniz hisseler bu listeyle alakasýz kýyaslamalar oluþturur.
BU sebeple eklemedim o hisseleri.
Þahsi olarak da bankalar mesela endeks hareketini belirlerler daha çok tradeye uygunlardýr. GYOLAR yatýrým ortaklýkarý giriþim sermayeleri bunlarýnda pd/dd oranlarý genellýkle 1 ve 0,50 civarýnda dolanýrlar. geçmiþten günümüze bazý istisnalar dýþýnda yatýrýmcýya çok fazla getiri sunmamýþlardýr. Sürekli yatay yatay hareket ederler. Anlamsýz yukarý aþaðý hareketler bilançodaki satýþ ve karlýlýklara bakarak grafik hareketini açýklayamazsýnýz. Karakter olarak da sevmediðim sýð sanki birilerinin oyuncaðý misali oynanýp duran hisselere çok benzetirim. Analizini yapýp geçmiþ hareketleri bilanço ile açýklaymadýðým için analizi farklý yapýlan hisselerin listede yer almasýný doðru bulmuyorum.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Sn. erhanaciköz1 Ýlgi ve emeklerinize çok teþekkürler
Bu tür kriz ortamlarýnýn elinde nakit bulundurabilen Giriþim Sermayesi þirketleri için finansal açýdan zorda kalan þirketlere ya da portföy yatýrýmý olarak oldukça iskontolu, cazip fiyatlarla yatýrým yapabilmesi için çok güzel zemin hazýrlayabileceðini düþünüyorum, o nedenle sormuþtum.
Mümkünse bu konuda fikrinizi alabilirmiyim.
Son düzenleme : mecosansey; 18-05-2019 saat: 16:42.
Genel anlamda düþüncenizi mantýklý buluyorum ben. Bu tarz þirketler fýrsatlar yakalayabilir. Ancak risklerde yok diyemeyiz. Yatýrým yaptýðý þirketler kurtulmayabilir. Þirketleri biz yönetmediðimiz için %100 doðru yatýrým yaptýðýna emin olamayacaðýz. GYO giriþim sermayesi gibi þirketler daha uzun vadede biranda kar ediyorlar. Yaptýklarý yatýrýmý sattýktan sonra bu durum haliyle zaman alýyor. Dolayýsýyla gidiþat iyi yönde mi kötü yönde mi önceden göremiyoruz. Bundan dolayý Piyasa bence Pd/DD deðerlerini iskontolu tutuyorlar 1 ile 0,50 arasýnda týkanýp kalýyor bu þirket sebebinin tahmin etmesi zor þirketler olduðu için bu þekilde tutulduðunu düþünüyorum.
Ancak bir sanayi sektöründe gidiþatý her çeyrek görebiliyorsunuz. Karlar artarak mý devam ediyor azalarak mý devam ediyor sektör nereye gidiyor tüm bunlarý görebiliyorsunuz.
Þahsi düþüncem GYO ve giriþim sermayelerinde risk alsanýz ve bir þirkete yatýrým yapsanýz 2-3 yýl içinde gerçekten iyi bir kar yayýnlasa bu þirket kazanacaðýnýz miktar %100 ise, her çeyrek önünüzü gördüðünüz bir sanayi þirketinden kazanacaðýnýz miktar ayný zaman dilimi içerisinde %100 den fazla olabilir. Ayný getiriyi sunsalar dahi sanayi þirketlerinde her çeyrekte gidiþatý görebildiðiniz için daha risksiz bir getiri vadediyor.
Hani GYO ve giriþim sermayelerinde risk alýyoruz ancak çok daha fazla getiri vadediyor diyebilseydik. Risk aldýðýna deðer çok kazanabilirsin derdim. Ancak böyle bir durumda yok. RÝsk almana raðmen bu þirketlerin geçmiþi sanayi þirketlerinden elde edilen getiriyi geçememekte.
Ben beklenti bazlý hisse alýmýný doðru bulmamaktayim. Beklentiden kastým;
- x þirketi þöyle yatýrým yapacakmýþ böyle yatýrým yapacakmýþ o zaman bu 1 seneye çok iyi kar yayýnlar alalým.
- x þirketi þu ihaleyi almýþ o ozman seneye iyi kar eder alalým.
- x þirketi teþvik almýþ ozman seneye iyi kar eder alalým.
- x þirketi çok deðerli arsasý var seneye satacaklarmýþ ozman iyi kar eder alalým.
- x þirketine koç gurubu satýn alacakmýþ ozman alalým.
- x þirketi el deðiþtirecek yabancýlar alacakmýþ ozman alalým.
gibi gibi beklentilerin hiçbirisine inanýp güvenmem. Ýnansam dahi bu tarz þeylerin gerçekten kar ettirip ettiremeyeceðini önceden öngöremem. Þikrlet ihale almýþ ozman alalým ne demek kimbilir kaç liradan aldý belkide zararýna aldý ihaleyi bilmiyorsun ki. Zararýna ihalemi alýnýr deme alýnýr. Senin verdiðin fiyat göre maliyetler 3 gün sonra deðiþir ihale elinde kalýr zararýna yaparsýn. Bazan reklam amaçlý maliyetine iþ yaparsýn maliyetine yapayým þirketin ismi yürüsün dersin. EE neymiþ teþivk almýþ teþvik aldý iyi hoþta her teþvik alan para mý basýyor doðru duzgun kullanamazsa zarar eder teþviðinde içine sç.... ar. Kötü giden bir þirketin el deðiþtirmesi iyi birþey tamam ancak o satýn alan kiþiler iyi yönetecek mi yönetmeyecek mi zar atmaktan farksýz. Çok iyi yatýrýmlar yapacak mýþ alalým. Hisse nette her hissenin bir sayfasý var en berbat hissenin sayfasýndakilere sorun niye aldýnýz bu þirketi diye. geleckete þöyle yatýrým yapacakmýþ böyle yatýrým yapacakmýþ derler. Ýyi de o yatýrýmdan kar edecekler mi ? bilmiyorlar kimse yatýrýmý garanti diyemez. EE zar atmýþ oluyorsun. ne olacaðý belli olmayan birþeye para yatýrmýþsýn. Olasýlýk bozuk parayý havaya atmaktan farksýz. Twittar fenomeni mehmetin dediði hisseye yatýrým yapsan belki ihtimal %51 olur o bile daha iyi yani.
Sözün özü; Beklentiler bence çöptür olaslýk %50 dir olsalýk %50 olsa bile kazancýn tatmin edici bir seviyede olup olmayacaðý belirsiz. Beklentin tutar kar eder ancak kar okadar azdýr ki getiri %20 yi geçmez. Olasýðýn yarý yarýya olduðu bir yatýrýmdan %20 kazanmak ne kadar mantýklý. Tutma olasýðý çok yüksektir örneðin %80 dir. ozman %20 kazanç yeterli nasýlsa olasýlýk yüksekti yani risk yoktu/azdý dlayýsýyla %20 kabul edilebilir bu kadar düþük risk için dersin. Yarý yarýya olasýlýðý olan bir yatýrým yapýyorsam açýkçasý kazancýmýn da en az %100 olmasý lazým.
Ýdda oynamýþsýnýzdýr oynamasanýz bile biliyorsunuzdur duymuþsunuzdur. Bakýþ açýsý çok benzer 1,10 oran var tek maç atýyorum galatasaray afyonspor maçý kimin kazanacaðýný çok yüksek ihtimalle tahmin ediyorsunuz deðil mi bu sebeple 1 liraya 0,10 kar veriyorlar zaten yani banko maç Galatasaraya yatýrýrsan 1 lýra 0,10 alýrsýn afyona yatýrýrsan 1 e 11 alýyorsun. Kýsaca sana diyorki afyon kazanamayacak durumda afyonunu kazanacaðýný oynamak çok düþük bir olasýlýk diyor. Ama olurda hadi kazanýrsa da paraný 11 e katlayacan diyor. Dolayýsýyla ulan risk alýyoruz ama Sonunda tutarsa 11 kat kazanacam tutmazsa 0 ý tuketecem diyorsun.
Ayný þekilde borsada yatýrým yaparkende düþünmelisiniz riskli bir yatýrým yapýyorsanýz kazanacaðýnýz mýktarýn büyümesi lazým. hem riskli bir yatýrým yapýp hemde getirisi düþük kalacaksa gerek yok abi git faize para koy yani.
Daha önce kendi topiðimde bir formul vermiþtim. Bence yatýrým yaparken kullanýlmasý gereken bir formul;
Risk ne kadar artarsa kazanma olasýlýðýnýz düþecek ancak kazandýðýnýz miktarda ayný oranda artacaktýr.
Bunu kutsal bir formul gibi bir yere not edin.
RÝSKÝN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE YÜKSEK RÝSKLÝ DEMEK.
OLASIÐIN BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE OLMASI MUHTEMEL DEMEK.
KAZANÇ BÝRÝM SAYISI YÜKSEKSE KAZANÇ YÜKSEK DEMEK.
ZAMAN FAKTÖRÜ YÜKSEKSE ÇOK UZUN ZAMANDA KAZANCA ULAÞACAK DEMEK.
1. YÖNTEM
RÝSK= +++++ (5 BÝRÝM)
OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= + (1 BÝRÝM)
KAZANÇ = +++++++ (7 BÝRÝM)
ZAMAN FAKTÖRÜ=++(2 BÝRÝM)
TOPLAM:15
2.YÖNTEM
RÝSK= +++ (3 BÝRÝM)
OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= +++ (3 BÝRÝM)
KAZANÇ = +++++ (5 BÝRÝM)
ZAMAN FAKTÖRÜ=++++(4 BÝRÝM)
3.YÖNTEM
RÝSK= + (1 BÝRÝM)
OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= ++++++ (6 BÝRÝM)
KAZANÇ = ++ (2 BÝRÝM)
ZAMAN FAKTÖRÜ=++++++(6 BÝRÝM)
Toplam birim sayýsý 15'i geçemez. bir yerleri arttýrýyorsanýz baþka yerleri kýsmak zorunda kalacaksýnýz. BÝr yeri düþürdüðünüzdede baþka yerleri arttýrmanýz gerekecektir.
Bu formulu kendi hisselerinizde uygulayýn örnegýn TAVHL için benim düþüncem þöyle.
TAVHL
RÝSK=-++ (2 birim)
OLASILIK (GERÇEKLEÞME)= +++++ (5 BÝRÝM)
KAZANÇ = +++ (3 BÝRÝM)
ZAMAN FAKTÖRÜ=+++++(5 BÝRÝM)
Zaman faktörü ne alaka demeyein her sene -%20 eriyorsunuz.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Enflasyon her þeyi olduðu gibi bunu da mahvediyor. Borsada para kaybedilmez zaman kaybedilir diyenin alnýna kürekle vurmak lazým 😃
Eline saðlýk Erhan hocam.
Yer Ýmleri