TKFEN her ne kadar beným analiz edemeyeceðim kategoride yani holding kategorisinde olsada þöyle bir genel bakýþ atayým dedim.
Karlýlýklar boynunu bükmüþ. bir sonraký býlancoda bükülme devam ederse Zaten direk kriter dýþý hisse konumuna düþer benim gözümde.
2. olarak öz sermaye artýyor iyi sorun yok orada
3. pd/dd bana göre ucuz deðil. Pd/dd deðerlendirmek en önemli mesele burayý yanlýþ deðerlendirirseniz neyi alýrsanýz alýn kar etme ihitmaliniz oldukça düþer.
hisse seçerken en önem verdiðim kriter pd/dd kriteridir.
Hissenin kriz hariç düþtüðüm minimum pd/dd 0,7 en yüksek ise 2,1 son deðer ise 1,3
Buralarý iyi analiz etmek lazým.
Pd/DD ne demekti ezbere iþ yapmýyoruz neyi analiz ettiðimizin bilincinde olmalýyýz.
Piyasa deðerinin öz sermayeye bölünmesi sonucunda ortaya çýkan degere pd/dd deriz.
Yani öz sermayenin kaç katýndan iþlem gördüðünü bize gösterir.
öz sermaye ise þirketin herþeyi borclarý nakitleri fabrýkanýn kendýsý arsasý tarlasý neyi varsa borclarla varlýklarý kasadaký para dahýl birbirinden cýkardýgýnýzda öz sermaye ortaya çýkar. Dolayýsýyla bir þirket büyüyorsa bunu ancak öz sermayenin büyümesinden anlarýz. Þirket büyüyorsa piyasa degeri yani hisse fiyatýda büyümeli.
Piyasa deðeri ise dolaþýmdaký lot sayýsýnýn hisse fiyatýyla çarpýlmasýyla elde edilir. Yani hisse fiyatý = piyasa deðeri ikiside ayný þey.
Ýþte piyasa deðeri ile öz sermaye arasýndaký iliþkiye bakmak bu sebeple çok mantýklý ve anlamlýdýr.
Pd/dd 2,1 katýna cýktýgý zaman ne olmuþta 2,1 katýndan iþlem görmeye baþlamýþ incelediðiniz zaman þunu görürsünüz þirket karlarý artarak gitmiþ. Þirket karlarý artmasý ne demek öz sermayenin hýzla yükselmesi demek. Öz sermaye artacak dolayýsýyla piyasa defter deðeri düþecek hisse ucuzlayacak bu sebeple piyasa degerini yükseltelim ki pd/dd ucuzlayamadan almýþ olalým diye hisseyi ala ala yukarý götürmüþler.
Yatýrýmcýlar her zman abartýr yukarý yondede aþaðý yondede abartma olmasaydý alým satým olmazdý ve FIRSAT oluþmazdý FIRSAT oluþma sebebi yatýrýmcýlarýn kötü durumuda iyi durumuda abartmasýndan kaynaklanýr.
Herneyse dolayýsýyla pd/dd 2,1 e cýkarken karlarýn artmasý ve olumlu beklentýler sebebýyle artmýþ. Daha sonra ise bir kar realizasyonu gelmiþ ve pd/dd inmeye baþlamýþ ardýndan karlýlýkta zayýflamaya baþlamýþ. son býlancoda ise aþaðý bükülmeye baþlamýþ.
Pd/dd 2.1 bu þirketin hak ettiði bir seviye deðil çünkü su an karlar ozmanký gýbý artmýyor. Kaldý ký zaten 2.1 abartýnýn þiþirilmiþliðin yani balonlaþmanýn oldugu yer. Karlar nisbeten zayýf ve yataya sardmýþken ise hisse genellikle 0,9-1,3 arasýnda pd/dd ile takýlmýþ.
Yani bu þirketin gelecek býlancolarýnda kar boynunu bukmeye devam edecekse 1.3 pd/dd bile pahalý. Henüz çok hafif düzeyde bir kar düþmesi oldugu için 1,3 pahalý diyemeyiz tam yerinde gibi görünüyor. boynunu bükerse pd/dd 1 e düþünceye kadar yolu var.
Bana sorarsanýz bu hissede bilancoyu beklýyorlar eger kar boynunu bukerse pd/dd 1 li seviyelere denk gelecek sekýlde bir fiyatlama olacaktýr. Bu da ne demek öz sermaye artarsa pd/dd 1 e iner ancak 1.3 e cýkarmak için hisseyi yukarý yonde almazlar yataya sarar demek. Öz sermaye artýþý pd/dd 1 e çekecek sekýlde artmaz ise hisseyi aþaðý yonde satýþ baskýsýyla pd/dd 1 e ininceye kadar düþürecekler demektir.
Gelecek bilancoda kar yukarý zýplarsa tekrar degerlendýrýlýr ancak su an öyle bir emare görmüyorum.
TÜm bunlarýn haricinde niye TKFEN ? Karlýlýklarýný YUKARI DÝM DÝK DÝKEN PD/DD DÝPLERÝNE ÇOK YAKIN öz sermayesi DELÝCESÝNE artan baþka bir þirket kalmadý mý da TEKFENE odaklandýk.
Hani TEKFEN konuþuluyor olmasý bile bana ilginç geliyor niye derseniz.
Karlarýný yukarý FÜZE gibi diken öz sermayesini delicesine arttýran ve pd/dd nisbeten diplere yakýn en az 20 tane hisse çýkar.
Hani bu 20 hissenin içinden acaba hangisi daha ucuz kalmýþ acaba hangisi daha dikine karlarýný arttýrýyor. Acaba bu 20 tanenin içinden hangisinin öz sermaye artýþý daha hýzlý diye tartýþýyor oluruz. Bu 20 hissenin içinden bir taneside TEKFEN'dir. Konuþtuðumuza deðer tartýsýrýz TEKFENIMI seçsek MEKFENIMI seçsek SEKFENIN mý karlarý daha füze gibi duruyor karar vermemiþ oluruz anlarým.
Fakat TEKFEN Ne ilk 20 si ilk 100 e bile zor girecek þu bilancolarla.
Bakýn karlýlýkla alakalý baþka bir hisse her ikisininde bilancolarýnýn karlýlýklarýný yan yana koyacagým.
SORU ÞU NÝYE XYZ hissesi konuþulmazda TKFEN konuþulur.
Ýlgiç deðil mi sizcede ?
Niye xyz konuþulmaz da aselsan konuþulur ?
Niye xyz konuþulmazda HUBVC veya QNBFB konuþulur mesela ?
Ýþte sebep belkide haber beklentý popülerlik vesaire.
Peki rasyonel miyiz irrasyonel mi ?
Yer Ýmleri