____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...
Duhul : 2004 ...
... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...![]()
MRDIN - Mardin Çimento Aylýk Logaritmik Bakýþ ;
1991-92-93 pivot noktalarýndan çizilen koyu mavi pitchfork'un iþaretlediði uzun yükseliþ trendi , 2007-2008 kriz yýllarýyla beraber sona eriyor . Bundan sonra siyah pitchfork'un iþaretlediði yaklaþýk 9 yýldýr devam eden yatay trend baþlýyor.
Dikey nokta-nokta kýrmýzý çizgiler MACD 'ýn dipten döndükten sonra trigger çizgisini kestiði yerleri iþaretliyor.
Dikey nokta-nokta mavi çizgiler ise RSI dipten dönüþ yerlerini iþaretliyor.
Bu siyah trende göre son 9 senelik hareketlere baktýðýmýzda yüksek temettü verimi dýþýnda prim olarak fiyatlar yerinde saymýþ gözüküyor. Dikkat edilirse aylýk barlar RSI 'nin dipten dönüþünden sonra MACD 'ýn trigger çizgisini kestiði yere kadar dip oluþumlarýnýn son aþamasýný tamamlamýþlar. Yani mavi nokta-nokta ile kýrmýzý nokta-nokta arasý dip oluþumunun son aþamasý olmuþ. Dip oluþumunun bittiði noktalarý kýrmýzý nokta-nokta çizgi ile iþaretli MACD 'ýn trigger'ini kestiði yerler olarak kabul edebiliriz. 9 sene zarfýnda bakýldýðýnda MACD ve trigger kesiþimleri her zaman, RSI 'nin 35-40 bölgesinde dipten dönüþünden sonra ve her þekilde siyah orta median üzerinde olmuþ. Bu da bize son dip oluþumunun yine ayný þekilde olabileceðini gösteriyor. Þu an RSI mavi çizgi ile 35-40 bölgesinden dönmüþ durumda ve barlar siyah orta median üzerinde oluþmaya çalýþýyorlar. MACD ise bu senaryoya uygun trigger'ini kesmek için yukarý dönme çabasýnda . Henüz trigger kesiþimi için vakit olduðu gözüküyor. Bu da önümüzdeki 3-4 aylýk süreçte siyah orta median'a dokunuþlarla ve üzerinde aylýk barlar oluþabileceðini gösteriyor. Bu dip oluþumunda barlarýn sýkýþmasýnýn en kötü ihtimalle altta açýk mavi medianý destek alarak devam edeceðini düþünüyorum. Önümüzdeki 6 aylýk süreçte bu açýk mavi destek çizgisi 2.95-3.30 civarýnda seyredecek. Orta siyah median ise direnç görevinde olacak ve 3.75-3.80 aralýðýnda deðiþecek. MACD triggerini yukarý kestikten sonra barlar kuvvetle muhtemel orta siyah medianda olan direncini yukarý doðru kýracaklar . Bu muhtemel kýrýlýmdan sonra kaðýdýn uzun vade ulaþabileceði hedefi en üst siyah median olacaktýr.
Hareketli ortalamalarý yine saðlama amacýyla fiyat barlarý arasýna koydum. Hareketli ortalama olarak kýrmýzý 9 aylýk EMA ve mavi 24 aylýk EMA 'yý kullandým. Benim tespit edebildiðime göre barlar uzun vade ana destek olarak mavi 24 aylýk EMA yý kullanmýþ. O yüzden uzun vade alým için kaðýtta gerekli gücün toplandýðýný görebilmek adýna barlarýn muhakkak bu çizgi üzerinde kapanýþ yapmasý ve oluþmasý gerekiyor.Þu an 24 aylýk EMA 3.55 civarýnda. Kýrmýzý 9 aylýk EMA 'ya baktýðýmda ise þunu görebiliyorum ; aylýk barlar 9 aylýk EMA 'nýn altýnda kapanýþlar yapmaya baþladýðýnda çok büyük ihtimalle 24 aylýk EMA 'ya dokunuþlar gelmiþ. Bu 2008 yýlýndaki kýrýlýma kadar neredeyse mükemmel bir mekanizma olarak çalýþmýþ. 9 aylýk EMA ara destek olmuþ , altýnda kapanýþlar gelmeye baþladýðýnda ise barlar her þekilde 24 aylýk EMA'ya ulaþmýþ ve buradan destek alýp tekrar yükselmeye baþlamýþlar.
Aslýnda son 9 yýl tam anlamýyla TRADE periyodu olmuþ. MACD'ýn trigger'ini kestiði yerlerde alým yapýlacak ve RSI 60 seviyesini gördüðünde satým yapýlacak. MACD'ýn trigger'ini kesmesinden sonra aylýk barlar dikkat edilirse hem 9 aylýk hem de 24 aylýk EMA 'nýn üzerinde oluþmaya baþlýyor. Bu sayede kaðýt 8-10 aylýk dönemlerde kötü sayýlmayacak prim býrakmýþ gözüküyor.
Kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir...Sevgiler...Saygýlar...
Sn.onelle çok teþekkürler
Syg
SM-G935F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
SAHOL - Sabancý Holding Aylýk Logaritmik Bakýþ;
1997 dibinden baþlayan yükseliþ trendini koyu mavi pitchfork belirliyor. Barlar defalarca en alt medianý destek alarak 2000 zirvesine doðru gidiyor. Burada orta medianý kýrmaya gücü yetmeyerek en alt medianý 2000 yýlý Temmuz ayýnda kýrmayý baþarýyorlar. Bu kýrýlýmdan sonra siyah pitchfork barlarýn 2007 zirvesine kadar olan süreçte yolunu belirliyor. Barlar çizgilere her koþulda muntazam itaat ediyorlar. Daha önce belirttiðimiz gibi aþaðý doðru kýrýlan pitchfork için ilk önemli destek seviyesi pitchfork'a ait dip pivotlardan çizilmiþ nokta-nokta mavi çizgi ile iþaretlenmiþ hagopian çizgisidir. Dikkat edilirse aylýk barlar zirve yaptýðý zamana kadar 2005 ve 2006 yýllarýnda bu çizgiyi iki defa test ediyor .Barlar bu denemelerde gücünü tekrar toplayarak yükseliyor. Nihayetinde 2008 yýlý baþýnda hem hagopian çizgisi hem de bu çizgiye ulaþmalarýný saðlayan siyah pitchfork aþaðý doðru kýrýlýyor.2008 yýlý temmuz ayýnda barlar kýrmýþ olduklarý siyah pitchfork'a tekrar dönebilmek için yukarý atak yapýyor.Ancak direnci geçmeye güçleri yetmiyor ve tekrar gevþemeye baþlýyorlar. Siyah pitchfork aþaðý kýrýlýp takip görevini tamamladýktan sonra yeni düþüþ trendi için 2007 zirvesi ,2009 dibi ve 2013 zirvesi önemsenerek belirlenen pivotlardan açýk mavi pitchfork oluþuyor. Aylýk barlar bu pitchfork'un en üst medianýný 2017 baþýna kadar defalarca yukarý doðru test ediyor ve sonunda kýrmayý baþarýyorlar. Bu kurtuluþ barlar için önemli direnç olacak açýk mavi kesikli trigger çizgisine yolculuðu baþlatýyor. Ancak 2018 baþýnda ivmesini kaybeden barlar gevþeyerek ayrýlmýþ olduklarý açýk mavi en üst medianý 4-5 dokunuþla tekrar test ediyor. Þu an bu destek çalýþmýþ gözüküyor ve hayati önemde. Bunun üzerinde olacak kapanýþ ve barlar kesikli trigger çizgisine yolculuðu tekrar baþlatacak. Önümüzdeki 6 ay için açýk mavi en üst median 7.60 ile 7.30 arasýnda deðiþecek ve aylýk bazda destek olmaya çalýþacak.
Teyit amaçlý kullanmak için fiyatlarýn arasýna mavi 9 aylýk EMA'yý (üssel hareketli ortalama) koymayý tercih ettim. Hareketli ortalamalar fiyat barlarý ile beraber kýyaslandýðýnda bize fiyatlarýn güç kazanýmýný ya da kaybýný iþaret ederek , yeni yükseliþ ve düþüþlerin teyidini verir. Dikkat edilirse barlar 9 aylýk EMA çizgisine muntazam itaat etmiþ. Bu çizginin altýna sarkýp , kapanýþ yapmaya baþladýðýnda yükseliþ için gücün bittiði ve tam aksine bu çizginin üstüne geçip kapanýþ yapmaya baþladýðýnda da düþüþün sonlanacaðý her seferinde net þekilde gözükmüþ. Yani 9 aylýk EMA'nýn altýnda kapanýþ yapmayýp yukarýsýnda barlar oluþtuðu sürece yükseliþ ivmesi devam etmiþ , ya da üstünde kapanýþ yapmayýp aþaðýsýnda barlar oluþtuðu sürece düþüþ ivmesi bitmemiþ. Yeni bir yükseliþ periyodunun baþlayabilmesi için barlarýn öncelikle 9 aylýk EMA üzerinde kapanýþ yapmasý gerekiyor. 2018 nisan ayýndaki aþaðý kýrýlýmdan bu yana 2 defa bu çizgi test edildi ama henüz üstünde kapanýþ yapýlamadý.
Hareketli ortalama ile beraber ikinci bir indikatör olarak RSI takip ediyorum. Dikey mavi nokta-nokta çizgiler RSI diplerini iþaretliyor. Dikkat edilirse bu diplerden sonra çok fazla zaman geçmeden aylýk barlar 9 aylýk EMA yý yukarý kesmiþ ve yükseliþ trendleri baþlamýþ.Þu an 9 aylýk EMA ise 8.12 seviyesinde bulunuyor.
MACD henüz dipten dönüþünü yapmadý. Açýk mavi en üst mediandan destek alarak , 9 aylýk EMA üzerinde kapanýþlar gelmeye baþladýðýnda MACD ta dipten dönüþünü yapmýþ olacak.
Hedefe kadar taþýmaya devam...![]()
Kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir...Sevgiler...Saygýlar...
Kolay gelsin, emeklerinize saðlýk Sayýn onelle...
“Baþarýsýzlýk yeniden ve daha zekice baþlayabilme fýrsatýndan baþka bir þey deðildir.” Henry Ford
SODA - Soda Sanayii Aylýk Logaritmik Bakýþ ;
Belki de açýklamaya gerek olmayacak kadar mükemmel ve çizgilere itaat eden bir grafik ...
2007-2008 her þeyin kaybedilmesi ve 2009 - 2010 kaybedilenlerin geri alýnmasý ... Aslýnda temel olarak siyah ince pitchfork bu süreci ve bu süreçten kurtuluþu belirliyor. 2010 yýlý sonunda barlarýn en üst siyah medianý yukarý doðru kýrmasý ,açýk mavi pitchforkun belirlediði yepyeni bir yükseliþ trendinin habercisi oluyor. Barlar 2012 ve 2013 yýllarýnda kurtulmuþ olduklarý en üst siyah mediana geri çekilerek buradan yükseliþ için onay alýyorlar. Bundan sonra sadece uzun yatay düzeltmelerle devam eden 6 senelik süper bereketli bir ralli baþlýyor. Bu kaðýda yabancý ilgisini ve yükseliþ iþtahýný geçmiþteki TAVHL'ye benzetiyorum. TAVHL yi de benzer iþtahla 3-4tl lerden uzun vadeci için hiçbir soru iþaretine izin vermeyecek þekilde 25-30tl lere getirdiler. SODA da bu tarz geliyor teknik olarak bana... Hem SODA hem de TAVHL için çizilen teknik on yýllarca teknik analizcilerin ve borsa yatýrýmcýlarýnýn akýldan çýkmayacak güzellikte ...
Grafiðe dönersek açýk mavi trend içinde olanlara bakalým ; yaklaþýk 10 yýldýr aylýk barlar bu trendin alt kanalýnda ilerliyor. Üst kanala geçmesine hiçbir þekilde müsaade edilmemiþ. Bana göre üst kanala geçtiðinde kaðýdýn dizginlerini bugünkü fiyatlar gibi tutamayacaklarýný ,kaðýda olan ilgiyi çok daha ön plana çýkaracaklarýný biliyorlar ve bunu þu ana kadar istemediler. Tekerleðin bu hýzda yuvarlanmasý iþlerine geliyor.
Açýk mavi trendin alt kanalýnda kesik siyah çizgilerle iþaretli bir ara trend mevcut. Bu ara trend barlarýn alt kanalda seyrini iþaretliyor.
Hareketli ortalama olarak fiyat barlarý arasýnda kýrmýzý 6 aylýk EMA 'yý kullandým. Aylýk barlar 6 aylýk EMA aþaðýsýnda kapanýþlar yapmadýðý sürece yükseliþ ivmesi devam ediyor. Ancak aþaðýsýnda kapanýþlar gelmeye baþladýðýnda uzun bir dinlenme ve sindirme döneminin baþlayacaðý sinyalini veriyor.
Dikey kýrmýzý nokta-nokta çizgiler RSI zirve dönüþ yerlerini ,
Dikey mavi nokta-nokta çizgiler RSI dipten dönüþ yerlerini gösteriyor.
Kýrmýzý iþaretli RSI zirveleri uzun düzeltmelerin baþladýðý noktalar olmuþ. Zirveler kuvvetle muhtemel 85-88 seviyelerinde yapýlmýþ. Bu demektir ki RSI bu seviyelere geldiyse uzun sürecek bir düzeltme hareketinin baþlamasý beklenir. Diðer taraftan RSI zirvelerindeki fiyata bakýldýðýnda zirve yapýldýktan sonra geçecek yaklaþýk 1,5-2 sene zarfýnda hiçbir prim getirmemiþ ve fiyatlar yerinde saymýþ.
Dikey mavi ve kýrmýzý nokta-nokta ile iþaretli RSI dönüþleri ile fiyatlarýn hareketli ortalamaya göre durumuna beraber bakýldýðýnda ise düzeltmelerin nasýl baþlayýp bittiði net þekilde gözüküyor. Barlar bu dönüþlerden sonra her seferinde 6 aylýk EMA'ya yaklaþmýþ ve yukarýsýnda kapanýþlar yapmaya baþladýkça yükseliþ ivmesi artmýþ ve yeni yükseliþ trendine girmiþ. Aþaðýsýnda kapanýþlar yapmaya baþladýkça ise net þekilde uzun düzeltme periyoduna girmiþ.
Þu an aylýk barlar açýk mavi orta medianý 4-5 barla yukarý doðru test ettiler ama kýrmayý baþaramadýlar. Bu aþamada RSI nin 84 seviyesinde olduðuna , MACD 'ýn zirve yaptýðýna çok önem vermek gerekmektedir. Uzun vade yeni alým yapacaklar için dikkat edilmesi gereken göstergeler. Fiyat barlarýnýn 6 aylýk EMA ya göre durumu sürekli takip edilmeli. 6 aylýk EMA altýnda kapanýþ gelmeye baþladýðýnda geçmiþteki hareketlere bakýlarak durum deðerlendirmesi yapýlmalý ...
Kýrmýzý ve mavi ok iþaretleri metastock swing trade indikatörüna aittir ( swing trade2+swing trade 3 ) . Yine bu grafikte swing trade indikatörü mükemmel çalýþmýþ gözüküyor. Sadece swing trade indikatörüne göre alým satým yapýlsa borsa hayatýnýzý tek kaðýtla bitirebilirdiniz...
Ben olsam uzun vade uygun maliyet oluþturmak için ; RSI 'nin kuvvetle muhtemel zirve yaptýðýný , barlarýn açýk mavi orta medianý yukarý kýramadýðýný , swing trade'in sat sinyali verdiðini düþünür , þu an 6.98 seviyesindeki 6 aylýk EMA nýn altýnda kapanýþlar yapýp yapmayacaðýný izleyip beklerdim. Eðer altýnda kapanýþ yaparsa muhtemelen RSI nin kesikli siyah ara trende ait orta mediana dokunuþunu , ve buradan RSI dip dönüþü olduðu takdirde barlarýn teyit olarak tekrar 6 aylýk EMA üzerinde kapanýþlar yapmasýný beklerdim... Swing trade'in de mavi okunu ateþlemesini tek gözümle süzerdim.
Kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir... Sevgiler...Saygýlar...
Yer Ýmleri