Sayýn onella rica etsem Vakýfbank,toaso,trakyacam,petkim ve sasa analizi yapabilirmisin biraz fazla oldu hisse amaorta vadede nasýl görünüyorsun bu hisseleri. Þimdiden teþekkür ederim
Sayýn onella rica etsem Vakýfbank,toaso,trakyacam,petkim ve sasa analizi yapabilirmisin biraz fazla oldu hisse amaorta vadede nasýl görünüyorsun bu hisseleri. Þimdiden teþekkür ederim
____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...
Duhul : 2004 ...
... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...![]()
Sn onelle sizi geçmiþten beri takip ederim burada da takip etmeye çalýþýyorum. gercekten çokiyi bir teknik analizcisiniz sokm ve odas için çizgiler ne der bir analiz yaparsanýz memnun olurum teþekkürler.
Teþekkürler Sn. gercekhisseci, sizin istediklerinizi de kendimce sýraya alýyorum. Çünkü biliyorsunuz çok uzun ve detaylý yazýyorum. Bunu da bilerek yapýyorum. Asýl amacým teknik analizi nasýl yaptýðýmý, nelere dikkat ettiðimi, nelere dikkat edilmesi gerektiðini elimden geldiðince anlatabilmek. Tabii ki benim tarzýmda çizgilerle. Bu da oldukça vakit alýyor. Hatalý yazmamak için kontrollü gitmeye çalýþýyorum. Ýnsan uzun uzun yazarken kelimeleri yanlýþ kullanabiliyor. Geriye dönüp sürekli kontrol etmem gerekiyor. Artýk bilmeden yaptýðým hatalarým varsa affola. Teknik Analize ilgi duyanlar için bir nebze de olsa fayda saðlayabilirsek ne mutlu. Sýrasýyla sorulanlara bakmaya çalýþacaðým... Sevgiler...Saygýlar...
VAKBN - VAKIFLAR BANKASI Aylýk Lineer Bakýþ ;
Ýki temel trendi siyah ve mavi pitchfork ile belirledim.
Dikey noktalý mavi çizgiler RSI dipten dönüþleri,
Dikey noktalý kýrmýzý çizgiler RSI zirveden dönüþleri iþaretliyor
Barlarýn arasýnda kýrmýzý 6 ve mavi 12 aylýk WMA ( Aðýrlýklý Hareketli Ortalama ) kullandým. Bu grafik için EMA ve SMA ya göre çok daha verimli çalýþýyor.
Siyah elips ile iþaretli olan bölgeler ortalamalarýn aþaðý doðru kesiþimlerini
Yeþil ile iþaretli bölgeler ortalamalarýn yukarý doðru kesiþimlerini gösteriyor.
Dikkat edilirse 6 ve 12 aylýk WMA kesiþimleri orta-uzun vade için en üst düzeyde verimli çalýþan al-sat sinyalleri üretmiþler. Aylýk ortalamalarýn tam olarak kesiþimlerini beklemek tahmin edileceði ve görülebildiði üzere günlük ve haftalýk ortalama kesiþimlerine göre daha geç sinyal üretir. Ama bu güvenilir sinyalin alýnmasýný beklerken kaybedilecek ya da kazanýlacak marjý orta-uzun vade için önemsemek çok anlamlý olmaz . Riski mimimuma indiren her gösterge geriye dönük sýkýntý ya da keþkeler deðil , ileriye dönük bir özgüven üretmeli. Her zaman anlatmaya çalýþtýðým gibi uygun alým satým kararlarýný sadece bu kesiþimlere göre deðil ayný zamanda destekleyici indikatörlerin ve barlarýn trend çizgilerine baðlý durumuna bakarak almak en geçerli kiþisel sistem olur.
Eðer 2018 Nisan sonunda ortalamalar aþaðý kesiþtiðinde bana bu grafik için sorulsaydý ; düþüþ senaryosunda minimum gelinecek yerin en alt mavi çizgi olabileceðini buradan dokunuþlarla döndürmeleri gerektiðini söylerdim. Diðer tüm banka ve SAHOL grafikleri için de ayný durum geçerli. Çünkü tüm bankalar ve SAHOL bu düþüþte ana desteklerinin altýna ekstra %20-25 civarýnda satýþ yedi ve endekste gerginlik bu þekilde maksimuma çýkarýldý.
Diðer taraftan grafiði biraz daha karmaþýk gösterse de 2013 ten baþlayan düþüþ trendini belirleyen kýrmýzý pitchfork'u özellikle ilave ettim . Bu sayede uzun vade önemli trendlerin nasýl baþladýðý bitirildiði ya da nerelerin destek-direnç olarak çalýþtýðý görülebilir. Eðer büyük fotoðrafa bakýlmayýp sadece kýsa vade grafikler üzerinde durulursa kaðýt ya da endeks hareketlerini netleþtirmek mümkün deðildir. Kýsa vade grafikler yüksek kar marjý hedefiyle hareket eden yatýrýmcýlar için sürekli yanýlgý ve yanlýþ tespitler yaratýr. Kýsa vade grafik daha küçük kar marjlarý ile kýsa vade hareketleri amaç edinen yatýrýmcý tarafýndan izlenmeli. Orta-Uzun vade kaðýt taþýyacak yatýrýmcý ilk önce büyük fotoðrafa bakmalý. Zaten büyük yanýlgý ve kayýplar bu yapýlmadýðý için ortaya çýkýyor. Yüksek maliyetli mal alýnýyor yanlýþ zamanlama yapýlýyor ve ondan sonra suçlu alýnan kaðýt ,patron,þirket,siyaset ,ülke ,ekonomi falan filan oluyor. Ama aslýnda tek suçlu kiþinin kendisidir . Verdiðin karar için aðlamak çare deðildir. Önemli olan yanlýþ karar almamak için ya da yanlýþ karar aldýðýný farkettiðinde ne çözüm ürettiðindir.
Kýrmýzý pitchforka baktýðýmýzda 2013 te baþlayan düþüþ trendi 2016 baþýnda barlarýn en üst kýrmýzý medianý yukarý kýrmasý ile son buluyor. Dikkat edilirse burada ayný anda mavi noktalý çizgi ile iþaretli RSI dipten dönüyor . Ortalamalar da yeþil elips içinde yukarý kesiyor. Göstergelerin hepsi bir bütünlük içinde sinyal üretiyor ve bu sinyallerin hepsi 2009 dibinden gelen ve o güne kadar hep ana destek olarak çalýþmýþ mavi en alt median üzerinde oluyor. Akabinde barlar hemen düþen kýrmýzý pitchforka ait kesikli kýrmýzý hagopian çizgisine yöneliyor ve burasýný aylarca yukarý kýrmak için test ediyor. Tekrar etmek gerekirse , Zirve ya da dip pivot noktalardan çizilen Hagopian çizgileri pitchforklar için en önemli destek ya da dirençleri iþaretliyor. Nihayet 2017 baþýnda uzun bir barla yukarý kýrýlým gerçekleþiyor ve hagopian çizgisi yukarý kýrýldýktan sonra barlar 2013 te düþüþlerini baþlattýklarý zirveyi aþacak büyük bir ralli yapýyorlar. Ralli nasýl bitiyor ? Ýkili tepe ile ana trendin en üst çizgisine kurulan çok güzel bir boða tuzaðý ile... Ayný boða tuzaðýný 2013 yýlýnda da kurmuþlar ve orada da baþarýyla çalýþtýrmýþlar ... Bu tuzaklar herkes heyecandan dört dönerken zirvede mal daðýtma bölgeleridir... Bu ikili tepede mal daðýtýldýðýný nereden teyit edebiliyoruz ? Fiyatlar ikinci zirveye giderken RSI alçalan zirve yapýyor ve negatif uyumsuzluk ortaya çýkarýyor ve sonucunda fiyatlar nefes almadan en alt siyah mediana gevþiyor. Siyah mediana dokunduklarý yer ayný zamanda nereye denk geliyor ? Büyük ralliye baþlamadan önce koptuklarý kesik çizgili hagopian çizgisine... Yani ayrýldýklarý hagopian çizgisinden büyük düþüþ için destek alýp yükseliyorlar.
Sonuç ; En alt siyah trend çizgisinden destek alan barlar hem orta siyah medianý yukarý kýrmayý deniyor hem de daha önce ekstra satýþla ayrýldýklarý mavi pitchfork içine dönmeye çalýþýyorlar. Yeþil elips içinde ortalama kesiþimleri gerçekleþmek ve uzun vade için en güvenilir sinyali üretmek üzere. Eðer bugünkü rakamlarýndan maliyetlenmiþ olsam orta-uzun vade hedefim en üst siyah median olurdu. Buraya ulaþtýðýnda RSI ve MACD 'ýn durumunu kontrol ederdim . Normal þartlarda bakýldýðýnda bu grafik için RSI 60 seviyesi üzerine geçtiðinde kaðýt orta-uzun vade hedeflerine ulaþmýþ kabul edilmeli. Çünkü 60 seviyesi üstünde olacak seyir sadece mal daðýtmak için kullanýlmýþ. En üst siyah çizgi üzerinde amaç edinilecek ekstra prim sadece yatýrýmcýya risk getirecektir. Riski almak isteyen yatýrýmcý bu durumda ortalamalar aþaðý kesmediði sürece satýþ yapmaz ve her bir yükseliþ ve kar marjýndan faydalanýr. Ben ekstra kar marjý için risk alýr mýydým ? Kesinlikle almazdým. Daha sonra o ekstra kar marjýný çýkarabileceðin çok sayýda farklý kaðýt bulunabilir. Trend resmi olarak son bulmuþken ayný kaðýt üzerinde %5-10 fazla için inat etmeye gerek yok.
Kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir...Sevgiler...Saygýlar...
Son düzenleme : onelle; 06-02-2019 saat: 18:47.
Çok teþekkür ederim Sn onella. Diðer hisselerinde yorumunu merakla bekliyorum. Teþekkür ederim
TOASO - TOFAÞ OTO. FAB. Aylýk logaritmik bakýþ ;
Aslýnda neredeyse hiçbir trend çizgisine ihtiyaç duymadan uygun maliyet belirleyip senelerce taþýnabilecek bir hisse . Temettü getirisi cabasý... Tek maliyet belirleyici olarak 12 aylýk SMA (Basit hareketli ortalama ) bile kullanýlsa karar vermeye yetecek muazzamlýkta bir grafik. Yaklaþýk 20 yýllýk bu akýþta aylýk fiyat barlarý mavi 12 aylýk SMA üzerinde kapanýþ yaptýðýnda AL-TUT , altýnda kapanýþ yaptýðýnda SAT sinyali üretmiþ ve bu gösterge neredeyse hatasýz çalýþmýþ . Siyah trend çizgilerimiz ise dip oluþumlarýnýn nerelerde olduðunu iþaretlemiþ.Dikey noktalý mavi çizgiler RSI 50 seviyesi altýnda dipten dönüþleri iþaret ediyor. Bu çizgilere dikkat edilirse 1998 ve 2008 krizleri hariç kaðýt dip oluþumunu sürekli orta siyah median üzerine dokunarak ya da biraz üstünde tamamlamýþ ve bu noktalardan minimum 2-2,5 sene süren çok önemli ralliler baþlatmýþ. RSI 70 seviyesi ve üzerine çýktýðýnda ise fiyatlar kesinlikle dönüþ ve düzeltme sinyali vermiþ. Bu da demek oluyor ki ille de satmak isteyen yatýrýmcý RSI 70 seviyesini geçtiðinde eli tetikte olacak ve fiyatlar 12 aylýk mavi SMA altýnda kapanýþ yaptýðý anda satýþ iþlemini gerçekleþtirecek. Sattýktan sonra yine bu hisseye dönüþ yapmak isteyen ise RSI nin 50 seviyesi altýndan dönüþünü ve bununla beraber fiyatlarýn tekrar 12 aylýk SMA üzerinde kapanýþ yapmasýný bekleyecek. Barlarýn arasýna kýrmýzý 6 aylýk SMA'yý sadece teyit amaçlý kesiþimleri takip etmek için koydum.
Sonuç; Þu an barlar orta siyah mediana dokunup buradan destek almaya çalýþýyor. RSI 50 seviyesi altýndan dönüþünü yaptý .Bu son dip oluþumu için 2 temel göstergenin uygun yerde olduðunu gösteriyor. Güvenilir ve minimum risk taþýyan maliyetlenme noktasý için barlarýn mavi 12 aylýk SMA üzerinde kapanýþ yapmasýný beklemek doðru hareket olur. Konti garanticiler ise tüm bu sinyallerden sonra gecikmeli olacak olsa da kýrmýzý 6 aylýk SMA'nýn mavi 12 aylýk SMA 'yý yukarý kesmesini beklemeliler. Þu an 12 aylýk SMA 22,23 seviyesinde bulunuyor. 12 aylýk SMA üzerinde kapanýþ yaptýktan sonra oluþacak muhtemel ivmelenmenin ilk hedefi mavi kesikli çizgi ile iþaretlenmiþ ara direnç olacaktýr. Bu mavi kesikli direnç önümüzdeki 1 sene için 40 ile 48 seviyesi arasýnda deðiþecektir. Diðer taraftan aylýk MACD tarihi diplerinden dönme aþamasýnda ve bu seviyelerden çok daha aþaðý rakamlarýn pek mümkün olmayacaðýný iþaret etmektedir.
Kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir... Sevgiler...Saygýlar...
Yer Ýmleri