Grup þirketleri arasýndaki borçluluk durumu.
-Bu durum yeni bir olay deðil çok eskilere bakmadým fakat 2017.den beri iliþkili taraflar arasýnda borç verme durumu sürekli mevcut, yani yeni bir þey deðil. Eskiden beri bu þirkete ortak olanlarýn bu duruma daha önceki genel kurullarda itiraz edip þerh g.kurul toplantý tutanaklarýnda mevcut deðil?
-Göltaþ çimentonun iliþkili taraflardan alacaðý karþýlýksýz kullandýrýlmamýþ,
2017 yýlýnda; 7.167 milyon TL.
2018 yýlýnda; 16.358 milyon TL.
2019 yýlýnda; 19,525 milyon TL.
alacaklarýna karþýlýk faiz geliri elde etmiþ, yalnýz yürütülen faiz oran ve nisbetini bilemiyoruz, fakat g.kurulda katýlýp sorarsanýz oranlarla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Hesaplara bakarken ilginç bulduðum yönler;
-göltaþ borçluluk riskine göre hisse ederi çöp deðerinde, dolayýsýyla borçluluk ve grup þirketlerinin nakit akýþ sorunlarýný çözerse piyasa deðerine olumlu bir þekilde yansýtmasý kaçýnýlmaz olur.
-iþtiraklerinden;
elma su ve ve elmataþda özkaynaklar 2017 ve 2018 yýlýnda toplam: -8.00 milyon tl. eksi deðerden, 44 milyon tl. çýkarken varlýklarýndaki artýþlar dikkat çekici, ayrýca
http://www.citirelma.com/ ürün gamý bana ilginç geldi!!!
-yatýrým sürecini tamamlayan göltaþ enerji 10 milyon zarardan 54 milyon tl. kara dönmüþ ve beraberinde özkaynaklar %.ye yakýn artmýþ, enerjideki karlýlýk bu tempoda devam ederse grubun itici dinamosu olabilir.
-Çimento üretiminde enerji ve elektrik yüksek oranda kullanýlýr, þirketin ürettiði enerjiyi nakil hatlarýndan verip karþýlýðýnda kendi grup þirketleri için geriye almasý maliyetlerinde büyük avantaj.
Azýnlýk ortaðýn g.kurula katýlýp teredütlerini dile getirmesi, yazýlý soru önergesi vermesi, þerh düþmesi ve baðýmsýz denetçi talep etme haklarý mevcuttur, bu yollar yapýlmadan ve tüketilmeden þikayet v.b. giriþimler sonuç vermesi zordur.
Bence günümüzde düþen kredi faiz ortamý sorunlarýný çözme mücadelesinde göltaþ a.þ. büyük fýrsat sunmaktadýr, bu süreç daha büyük bir moral motivasyonla finansal tablolara yansýmasý izlenmelidir.
Eskiden beri ortak olup zararda olan insanlarýn moralini bozmak bana hiç etik gelmiyor, benim gözlemim ileriye umutla bakýlmasý ve içinde çok ciddi deðerler mevcut bir þirket.
Umarým bekleyen ortaklarýn yüzleri gelecekte güler.
Yer Ýmleri