Originally Posted by
erdi
Hesaplamanýzda temettü verimini neye göre aldýnýz? Çünkü her yýl ayný verimde olmamýþ.
Verilen temettüyü tekrar hisseye dönüþtürdüðümüzde de çýkan sonuç ayný mý ?
Bir de ikisinde de %25 her sene yukarý gideceðini varsaymýþsýnýz. Yatýrýmcýlar hisseleri alýrken her yýl % kaç kar edeceðini bilmiyor. O yüzden teoride doðru gibi gözükse de reelde bunun böyle olacaðýnýn kesin bir ispatý yok bence.
Tam tersi de geçerli sadece temettü veriyor diye bir hisseyi almak da doðru deðil . Mesela bunun için Tüpraþ alan biri 2 yýldýr temettü alamýyor.
Ama ilk 2 sorunun cevabýný merak ettim . Benim vaktim olursa ben de hesaplayacaðým.
Temettü verimliliði hisse fiyatýna göre verilen temettüyü oranladýgýnýz da çýkan birþey yani aslen ha 3 olmuþ ha 20 olmus birþey farkettirmiyor. Ancak tam sayýlarýn ve karþýlaþtýrmanýn düzgün olabilmesi açýsýndan temettü verimlilik oraný sol taraftaki tablodaki satýlan lotun tam karsýlýgý kadar.
2. soru evet temettülerle tekrar hisse alýnýyorsa diðer tabloda da hiç lot satýlmasýna gerek kalmýyor böylece hesapladýgýnýz da ayný getiriyi üretiyorlar.
Yani aslýnda temettülerle hisseleri geri alýyorsanýz hisseniz hiç temettü dagýtmamýs versiyonunu alýp tutuyormuþsunuz gibi oluyor.
3.soru
Yatýrýmcýlarýn her yýl % kaç kar edeceðinin bilip bilmemesinin bir önemi kalmýyor. siz her yýl farklý % lerle yükseltip düþürün birþey farketmiyor maksat burada hesaplamanýn ayný ikiz þirket üzerinden yapýlmasý böylece temettü alýp almamanýzýn hiçbir iþe yaramadýðýný göstermek.
aslýnda temettü veren bir þirketin temettü vermeyen versiyonu olsaydý ne olurdu seklindeki bakýþ açýsýyla içerdeki anlamsýzlýgý görebilmeniz açýsýndan verilmiþ bir örnek ayný örnegý kendý tablonuzla da farklý % yükseliþler hatta düþüþler yaratarak yapabilirsiniz.
Önemli olan mantýðý anlayarak hakketen niye temettü veriliyor ki o zaman sorusunu sorabilmeniz.
Ýçerdeki matematiði anlayabilirseniz. temettü almakla almamak veya alýp gerisin geri hisseye sokmak gibi þeylerin hiçbirinin bir öneminin olmadýðý aslýdna hisse ne kadar yukarý gýderse bizim tüm kazancýmýz bununla oluþtugunu algýlayabilirsiniz.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri