Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 51/106 ÝlkÝlk ... 41495051525361101 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 401 - 408 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Yabancý yatýrýmcýlar genel olarak düzenli temettü geliri için yatýrým yapmazlar. Yabancý yatýrýmcý için öncelik þirket paylarýnýn (borsa veya borsa dýþý(özkaynak büyümesi ile)) deðer kazanmasýdýr. her yýl alýnan temettünün yabancý yatýrýmcý için ödenecek vergiler (yerel mevzuata uyum sorunlarý yanýnda) bir de yurtdýþýna transferi sorunu bulunmaktadýr. yabancý yatýrýmcýnýn ülkesi ile eðer karþýlýklý vergi anlaþmasý yok ise, hem temettü için yurtiçinde stopaj hem de kendi ülkesinde gelir vergisi ödemek durumunda kalacaktýr.
    Bu sebeple yabancý yatýrýmcýlar, þirket deðeri belirli bir sýnýrý geçtikten sonra paylarýný satarak ayrýlmayý tercih ederler. sizinde bildiðiniz gibi tüzel kiþiler için 2 yýllýk iddet süresi (elde tutma süresi) sonunda yapýlan pay satýþlarýnda, deðer artýþ kazancý gelir vergisinden müstesnadýr.
    Ýþte bu sebeple, yabancý yatýrýmcýlar, þirket deðerinin maksimizasyonu için temettü daðýtýmýný istemezler.
    Zira, daðýtýlmamýþ temettü, olasý pay satýþýnda "geleceðe yönelik beklenti" oluþturduðundan satýþ fiyatý çarpanlarýný yukarý çeker. yani pay fiyatý güncel (tahta deðeri) daha yukarýda teþekkül eder. Benzer þekilde temettüyü bünyede tutarak hýzlý büyüme ivmesi gösteren þirket, artan özkaynaðýn ilave etkisi ile çok daha hýzlý büyüme ivmesine girer, asýl hisse satýþ fiyatýný oluþturan bu ivmedir, þirketin yýllýk daðýttýðý temettü yada temettü oluþturma performansý deðil.
    Yabancý yatýrýmcýnýn KY'den farký, yýl sonunda elde edeceði temettü gelirine deðil, 5 yýl sonraki þirket performansýný hesap etmeye çalýþýp, o performansý fiyatlayýp yatýrýmý için en yüksek getiriyi elde etme arzusudur.

Yukarýda özetle aktardýklarým, ....... A.Þ. özelinde bir uygulama olmayýp, genel olarak yurt içinde yatýrým yapan yabancý yatýrýmcýlarýn beklentileri üzerine þahsi görüþlerimdir.

Yaklaþýk 25 yýllýk mesleki tecrübesi olan borsaya kote bir þirketin finans bölümü üst düzey yetkilisiyle yaptýðým görüþmede bana verdiði cevap. Kurumsal büyük yatýrýmcýlar temettü için falan almýyorlar hisseyi.

2. Deðiþik gorüþler var elbet. Buda baþarýlý bir Türk KY görüþü. Deneyimlenmiþ baþarýya ulaþmýþ.

http://m.haberturk.com/yazarlar/abdu...cilara-ogutler

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Deðiþik gorüþler var elbet. Buda baþarýlý bir Türk KY görüþü. Deneyimlenmiþ baþarýya ulaþmýþ.

http://m.haberturk.com/yazarlar/abdu...cilara-ogutler

deneyim var 44 yýl boyunca almýþ almýþ almýþ

deneyim var 5 yýl boyunca her gün 3 saatini borsa bilanco teknik temelle geçirmiþ.

Baþarý ve tecrübenin tanýmý yanlýþ anlaþýlmakta hep.

Yani bu piyasalarda uzun süre geçirmiþ ancak iþlevsel olarak yada araþtýrma öðrenme olarak hiçbirþey yapmamýþ birisini sýrf piyasa da bilmem kaç yýl bulundu diye tecrübeli addedemeyiz. BU doðru olmaz.

Tecrübe bu deðildir tecrübe yýl ile ölçülmemeli piyasada iyi olmak için illa 20 yýl boyunca bulunmanmý gerekir ? mesela ozman yeni bir iþ kurmuþ kiþilerin baþarýsý çoðunlukla tesadüf olmalý. genç giriþimciler yeni iþ kurmuþlarýn hepsi aslýnda tecrübesizmidir ?

Nasýl oluyordu daha dün okuldan mezun olmuþ bir giriþimci 20 yýldýr bu iþi yapan bir dükkan sahibini ilk 3 senede geçebiliyor ?

bilgi almak öðrenmek üniversite okumak master yapmak bunlar deðersiz mi ?

O yüzden benim naçizane tavsiyem tecrübeyi yýl ile tanýmlamayýn. 20 yýllýk borsacý var her gün sadece 5 dakýkasýný ayýran.

5 yýllýk borsacý var her günün 3 saatini borsaya ayýran. tecrübeyi baz alýrken her gün için ayrýlan zamaný baz almayýp direk geçirilen yýla odaklanarak kiþileri daha tecrübeli addedip yanlýþ yargýlarda bulunuyoruz.

Geçirilen zaman ve bu zamanýn verimli geçirilip geçirmediði asýl önemli olan.

Peki kimin daha tecrübeli oldugunu nasýl anlarýz.? tabiki bunu anlamak zor kimin ne kadarsüre borsayla haþirneþir oldugunu bilmediðimiz için karar vermek güç.

Ýþte bu sebeple kiþilerin kendi tecrübelerini kendilerinin edinmesi bence daha deðerli tabi düm bu tecrübeleri elde edinmek için bazý özelliklerede ihtiyaç var;

1-yenilikçi olmalýyýz.

2-ön yargýlý olmamalýyýz.

3-Denemeliyiz.

4-araþtýrmalý öðrenmeliyiz.

5-vb.

uzun lafýn kýsasý araþtýr öðren dene kendin tecrübe edin zaten doðru yolun ne olduguna karar vereceksin. Mantýklý olmalýyýz kiþilerin kararlarý seni etkilememeli. Onun bildiði þeyin senin nasýl bilmediðine veya öðrenmediðine odaklan.

Örneðin birine bugun hisse soruyor çoðu insan þu hisse nasýl hocam vesaire gibi oda diyorki þurasý kötü. Sizde diyorsunuzki orasý kötü olabilir ama burasý iyi vesaire. yaw boþversene onun bildiði þeyi nasýl nasýl bilmiyorsun oraya odaklan. Onu öðrenmeye calýs.

Neden kötü burasý de düzelme þansý ne de niçin böyle de bu neden hisseyi kötü yapar de sorgula yani.

Ama çoðu yatýrýmcý genelde ya muhalefet eder. yada orasý öyle ama þurasýda þöyle gibi savunmaya geçer. En iyi ihtimalle hmm ozman almayayým bari der. Direk yargýda bulunur.

Kimse sormuyorký burasý neden kötü ilerde þirketin bu kötü olan noktasýndaki bu yer ne gibi sorunlara yol açar gelecekte bu ne gibi performansý etkileyebiliyor vesaire ? neden sorgulanýp sorulmuyor böyle diyen kaç kiþi tanýyorsunuz formun %5 belki soruyordu geri kalanlar hepsi biraz önce bahsettiðim þeyleri yapýyor.

Yani bizde kýsacasý hazýra konma çok fazla kimsenin öðrenmeye araþtýrmaya okumaya ayýracak vakti yok iken ne hikmetse baþarýlý olmaya olan istek haddiden fazla baþarýlý olmak için ne kadar çalýþtýn ? gerçekten bu baþarýyý hak ettin mi ?

neyse durum bu yakýn zamanda balýk verenlere ve balýk isteyip hazýra konanlara inat balýk tutmayý öðretebileceðim bir web site açacaðým. Ben temel hayat felsefem Özgürlükçüdür, yani birilerine baðýmlý olmayý sevmem. O yapýyorsa bende yaparým derim. O öðrendiyse bende öðrenirim derim.

Özgürlük her insan için en önemli deðerimizdir. Balýk verenler ise herzman sizi kendine baðýmlý yapar onsuz yaþayamassýnýz çünkü ona baðlýsýnýzdýr o balýk vermezse aç kalýr para kazanamazsiniz. Peki bunun yerine size balýk tutmayý öðretseydi özgür olursunuz ona ihtiyacýnýz kalmaz.

Ýþte benimde amacým bu insanlarý özgürleþtirmek birilerine ona buna bagýmlý kalmasýn kendi kararýný kendi versin kendi deðerlendirsin. Ben mantýklý yollarý ve nedenlerini açýklayarak veririm. Kiþide bakar sorgular kararýný öyle verir.

En çok zorlandýgýmýz kýsým ise aslýnda sorgulamak. BU bizim önümüze geçen en büyük engel. SORGULAMADÐIMIZ SÜRECE KOYUN GÝBÝ ÝNANMAYA DEVAM EDECEÐÝZ. Umarým bu engeli bir gün aþarýz.

Çocuklarýnýza sorgulamayý öðretin.
    Soru sorsunlar, yanýt arasýnlar.
    Sorgusuz hiçbir þeyi kabul etmesinler.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Erhan bey,
    Hep ayný þeyi yapýyorsunuz.

Birisi çýkýp armut iyidir diyor. Çünkü ben yedim güzeldi diyor. Siz çýkýp "Armut iyide elma kötümü?" diyorsunuz. Sonrasýnda sayfalarca elmanýn faydalarýný güzelliðini anlatýyorsunuz.

Armut iyiydi diyeni fikrini paylaþtýðýna piþman ettiðiniz gibi birde þaþkýnlýk içinde hiç haketmediði bir suçlamayla karþý karþýya býrakýyorsunuz. Halbuki adam elma kötü dememiþti sadece armut yemis onuda güzel bulmuþ, bu görüþünüde herkesle paylaþmýþtý.

Argumanlarýnýzýda bir sürü felsefi yaklaþýmla destekliyorsunuz. "Elma girmeyen eve doktor girer" "Elma ye diþlerin sapasaðlam olsun" gibi.

Armut iyi diyen "Elma kötüdür" demiþ olmuyor Erhan bey. Sadece ben yedim güzeldi demiþ oluyor.

"Armut yedim güzeldi" cümlesini "Elma kötüdür" veya "Armut'tan baþka bir þey yemeyin" þeklinde anlayan varsa vay haline zaten.

Bakýn yazýmýn en baþýnda özellikle vurgulamýþým "Deðiþik görüþler var elbet" demiþim. Ýlla armut iyidir, sadece onu yiyin dememiþim.

Yani bazýsýna armut bazýsýna elma iyi, güzel gelir, bazýsý ikisinide beðenir bazýsý ikisinide beðenmeyip portakalý sevebilir. Bunda bir yanlýþlýk yok. Aksini söyleyende yok.

5.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Erhan bey,
    Hep ayný þeyi yapýyorsunuz.

Birisi çýkýp armut iyidir diyor. Çünkü ben yedim güzeldi diyor. Siz çýkýp "Armut iyide elma kötümü?" diyorsunuz. Sonrasýnda sayfalarca elmanýn faydalarýný güzelliðini anlatýyorsunuz.

Armut iyiydi diyeni fikrini paylaþtýðýna piþman ettiðiniz gibi birde þaþkýnlýk içinde hiç haketmediði bir suçlamayla karþý karþýya býrakýyorsunuz. Halbuki adam elma kötü dememiþti sadece armut yemis onuda güzel bulmuþ, bu görüþünüde herkesle paylaþmýþtý.

Argumanlarýnýzýda bir sürü felsefi yaklaþýmla destekliyorsunuz. "Elma girmeyen eve doktor girer" "Elma ye diþlerin sapasaðlam olsun" gibi.

Armut iyi diyen "Elma kötüdür" demiþ olmuyor Erhan bey. Sadece ben yedim güzeldi demiþ oluyor.

"Armut yedim güzeldi" cümlesini "Elma kötüdür" veya "Armut'tan baþka bir þey yemeyin" þeklinde anlayan varsa vay haline zaten.

Bakýn yazýmýn en baþýnda özellikle vurgulamýþým "Deðiþik görüþler var elbet" demiþim. Ýlla armut iyidir, sadece onu yiyin dememiþim.

Yani bazýsýna armut bazýsýna elma iyi, güzel gelir, bazýsý ikisinide beðenir bazýsý ikisinide beðenmeyip portakalý sevebilir. Bunda bir yanlýþlýk yok. Aksini söyleyende yok.

ustad sorunda bu ya zaten aslýnda bende ne elma kötü ne armut kotu diyorum ama yazdýgým her yazý sanký bir tarafý iyiler bir tarafý kötülermiþim gibi anlaþýlýyor.

Yukardaki yazýda ters olan ne var ? tamamen bam baþka birþeyden bahsediyorum. Eleþtirimde tecrübeden bahsediyorum.

Hem orelet osmaný hemde sizin yazýnýzý eleþtiriyorum oda yazmýþ ya 25 yýllýk.............vesaire diye Kiþinin neyi savundugunu sallayýn geçin diyorum yani burda ne elmayý kayýrýyorum ne armutu ama farkettinizmi siz aslýnda bana anlatmaya calýsýtýgýnýz þeyi yapmýþsýnýz.

Yazýyý tekrar okuyun orelet osman ve sizde eðer bir tarafsanýz ben her ikinizide eleþtiriyorum. Kiþilerin ne kadar tecrübeli oldugunu belirleyen þeyin piyasada 25 yýl 40 yýl geçirmiþ olmasý deðilde ne kadar aktif iþ yaptýgýyla alakalý diyorum. yani ne elma ne armut hiçbirisiyle ilgili bir yorumum yok yukardaki yazýda.

Ha elma kötü armut iyi meselesýnde dahi sýk sýk tekrar ettiðimi hala söylerim. ben elmada armutta yerim diye defalarca söyledim. benim için içindeki vitaminler güzelse elmada yerim dedim. Ve meydan okudum dedimki ben meyvenin vitamýnlerý hangisinde iyi ise elmada armutta yerim doðru olan bu deðil mi önemli olan vitamini bol olan hangisiyle onu yemek deðil mi diyorum ve topu size atýyorum peki ya siz hem elmadan hemde armuttan yermisiniz diyorum.

Fakat sizlerden hayýr elma asla yemem cevabý alýyorum. Neden ben her ikisinide mantýklý sebeplerden ötürü yiyebileceðimi söylerken böyle anlaþýlýyorum bu 1 ikincisi siz niçin armut da yerim diyemiyorsunuz mantýklý sebebiniz ne ?

Benim her iki meyveyide yiyebileceðimi hatta yediðimi hatta cogunlukla armut olaný daha fazla tukettýgýmýde söyledim. fakat bu durum elmayý kötü yapmaz dedim arada armutunda vitamýnýn bol oldugu zamanlar olur onuda yerim dedim. Burada bir ön yargý veyahutta elmayý kötüler elmaya tavýr almýþ birisi var mý size nasýl öyle görünebiliyorum armut tuketýyorum dememe raðmen.

Ayný soruyu siz kendinize sorun bir kere dahi elmanýn vitamýnlerýnýn bol oldugu bir zamanda elbetteki elmada yenilebilir diyemediniz. E haliyle diyemeyince bende acaba neden elmaya önyargýlýsýnýz bakýn bilim adamlarý elmanýn da yararlý oldugu argumanlarý içindeki vitamýnlerýnýn bollugunu gösterebilmiþ olmalarýna raðmen hala daha illa ben armut yiyecem arkadaþ demenin mantýklý bir tarafý kalmýyor otomatýk olarak objektif olmadýgýnýzý yanlý oldugunuzu düþündürüyor insana.

Haksýzsam haksýz oldugum yeri söyleyin.

NOT: Tecrübe ile ilgili bu eleþtirimi sadece bu sayfada deðil yaklaþýk 3 adet farklý konu baþlýgýnda bu vb þekilde yazý ile eleþtirdim. yani yazý elma armutla hiçbir alakasý olmadan yazdým aslýnda sistemcili trade sayfasýndada biri geldi dediki 40 yýllýk bir sistemci varmýþ o þöyle yapmýþ kazanmýþ amerýkayý keþfe gerek yok onun yöntemini izleyelim demiþ. bende tutum ayný sekýlde tecrübe kiþinin ne kadar süre sistemcilik yaptýgý deðil ne kadar süre aktif þekilde ilgilendiriðidir vesaire cok benzer þikilde "tecrübeye olan yaklaþýmýný" eleþtirdim.

yani yazdýgým yazýda inanýn ne armut aklýma geldi ne elma tamamiyle tecrübeye olan bakýþ acýsýnýn dogru olmadýgýný tecrübeyi hesaplarken cok daha ayrýntýlý ve kritik bakýlmasý lazým bu iþe dedim.

Yukarda anlatýlan kýsaca þudur:
    senin yazdýklarýn ne oreletýn yazdýklarý doðru kabul edilmemeli sen otur kendýn dene kendýn tecrübe et. dogru yolu boyle bulmalýsýnýz hem güvenilir de olur.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Þimdi aklýma geldi bu konuyu daha iyi anlatabilmek için elma armut yerine aslýnda

kýrmýzý elma ve sarý elma olarak ikiye ayýrabiliriz.

ikisininde vitaminleri aslýnda ayný

kýrmýzý elma temettü veren olsun

sarý elma vermeyen olsun.

Bazan kýrmýzý elma almaya gidiyorsunuz pazara kýrmýzý elma ver 1 kilo deyip alýyorsunuz

eve geliyorsunuz birde bakmýþsýnýz ki kýrmýzý elma sarý elmaya dönüþmüþ. yani o sene temettü daðýtmamýþ.

Bu sefer pazarcýya geri gidip ben kýrmýzý elma istemiþtim sense bana sarý elma vermiþsin al istemiyorum ben bunlarý deyip iade ediyorsunuz.

Halbuký alacagýnýz tat vitamin vb de ayný olacak. Dolayýsýyla iade etmen þart deðildi. Neden iade ediyorsun diyorum.

E iþte cunku o kýrmýzý deðil diyorsunuz. bende kýrmýzý veya sarý ne farkeder önemli olan vitamini alýyor olmak elma sarýda olsa kýrmýzýda olsa vitaminini yine alacaksýn. Denilmesi acýklanmasýna ýspatlanmasýna raðmen illade kýrmýzý elma demenin mantýgý ne.

Ayný þeyi bana soruyorsunuz pazardan özellikle gidip sarý elma istedim ancak aldýgým bu sarý elma eve gelýnce kýrmýzýya dönüþtü yani temettü daðýttý. ben yemeye devam ederim alacgým vitaminde bir eksiklik olmayacaðýný bildiðim için.

Hangimiz bir taraf ?????????????????????

ozman sen elmanýn vitamininden cok rengine göre deðerlendiriyorsun demektir. Peki önemli olan renkmi iþte bunu tartýþabiliriz.

bende sana mecburen bak kýrmýzýda olsa sarýda olsa vitamin önemli diyorum.

Bu seferde ee sen sarý elmayý kayýrdýnmý deniyor. kayýrýyor olsam nasýl olurda kýrmýzý elmayý tuketýrým. kayýran sensýn ký demekký kýrmýzýdan þaþmýyorsun.

Sen derken tüm taraflý bakanlarý kastediyorum.

7. önemli olan nedir pazara cýktýgýnýzda vitamini en yüksek olan meyveyi yani elmayý almaktýr.

gidip portakal greyfurt incir alacaðýna vitamini en yüksek meyve olan "elmayý" almaktýr önemli olan.

gidip elma dururken incir alma cunku incir vitamin bakýmýndan elmaya nazran daha az vitamin içeriyor

Buradaki incir benzetmesini dandirik hisselerin takma adý gibi düþünebilirsiniz.

vel hasýlý sen elmalarý seçebildiðin sürece bu elmanýn kýrmýzýsý yeþili sarýsýnýn bir önemi yok.

Kýrmýzý elma = temettü daðýtan yükske karlý þirket
    sarý elma = temettü daðýtmayan yüksek karlý þirket
    yeþil elma bedelsiz dagýtan yüksek karlý þirket.
    ELMA=YÜKSEK KARLI ÞÝRKET

bittiiiiiiii mesele bu iþte yüksek karlý þirketi aldýgýn sürece sarýsýymýþ kýrmýzýsýymýþ her tur elmayý yerim. ve sizde yemelisiniz.

Gidip incir greyfut alýrsan evet bende karþý gelirim cunku onunde elma gibi vitamin bakýmýndan zengin bir meyve dururken niye incir aldýn niye greyfurt aldýn derim stem ederim. bak burada elma var derim.

ama tutupta elma alacaksan illa kýrmýzýsý olsun ýlla sarýsý olsun illa yeþili olsun dersen sormak zorunda kalýrým. sarýsý yeþili kýrmýzýsý farketmiyor niçin illa sarý olmalý niçin illa yeþil olmalý diye sorarým bunda ne var ? ha bana desenki evet erhan bende ayný þekilde elma alýrým pazardan sarýsý yeþili farketmez okey sorun yoktur. cunku vitaminine baktýgýný bilirim.

Ama illa kýrmýzý elma dersen. Bu adamýn kýrmýzý elma tarlasý mý var da illada kýrmýzý elma yemelisiniz diye propaganda yapýyor. Sarý elma üreticileri bu adamýn düþmanýmý Niçi sarý elma üreticilerine bir ön yargýsý var.

elma elmadýr niye sýnýflara renklere ayýrýyorsun bunu sarý yeþil diye.

8.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    önemli olan nedir pazara cýktýgýnýzda vitamini en yüksek olan meyveyi yani elmayý almaktýr.

gidip portakal greyfurt incir alacaðýna vitamini en yüksek meyve olan "elmayý" almaktýr önemli olan.

gidip elma dururken incir alma cunku incir vitamin bakýmýndan elmaya nazran daha az vitamin içeriyor

Buradaki incir benzetmesini dandirik hisselerin takma adý gibi düþünebilirsiniz.

vel hasýlý sen elmalarý seçebildiðin sürece bu elmanýn kýrmýzýsý yeþili sarýsýnýn bir önemi yok.

Kýrmýzý elma = temettü daðýtan yükske karlý þirket
    sarý elma = temettü daðýtmayan yüksek karlý þirket
    yeþil elma bedelsiz dagýtan yüksek karlý þirket.
    ELMA=YÜKSEK KARLI ÞÝRKET

bittiiiiiiii mesele bu iþte yüksek karlý þirketi aldýgýn sürece sarýsýymýþ kýrmýzýsýymýþ her tur elmayý yerim. ve sizde yemelisiniz.

Gidip incir greyfut alýrsan evet bende karþý gelirim cunku onunde elma gibi vitamin bakýmýndan zengin bir meyve dururken niye incir aldýn niye greyfurt aldýn derim stem ederim. bak burada elma var derim.

ama tutupta elma alacaksan illa kýrmýzýsý olsun ýlla sarýsý olsun illa yeþili olsun dersen sormak zorunda kalýrým. sarýsý yeþili kýrmýzýsý farketmiyor niçin illa sarý olmalý niçin illa yeþil olmalý diye sorarým bunda ne var ? ha bana desenki evet erhan bende ayný þekilde elma alýrým pazardan sarýsý yeþili farketmez okey sorun yoktur. cunku vitaminine baktýgýný bilirim.

Ama illa kýrmýzý elma dersen. Bu adamýn kýrmýzý elma tarlasý mý var da illada kýrmýzý elma yemelisiniz diye propaganda yapýyor. Sarý elma üreticileri bu adamýn düþmanýmý Niçi sarý elma üreticilerine bir ön yargýsý var.

elma elmadýr niye sýnýflara renklere ayýrýyorsun bunu sarý yeþil diye.

Sizin þu anlama gelen cümlenize: Ýki elmada esas itibariyle ayný vitamini (Hisse Kazancýný.) veriyor tarzý yaklaþýmýnýza katýlýyorum. Ancak þu küçük noktayý belirtmeden geçemeyeceðim:

Kýrmýzý elmanýn þekline zarar vermeden suyunu (Temettüsünü .) içebiliyoruz. Bu vitamin oraný yüksek suyu, (Temettüyü.) hiç bir þey yapmaksýzýn bardaðýmýza otomatikman koyan bir sistemde vardýr. Fakat Sarý (Yüksek karlý ama temettü vermeyen hisse.) elmanýn þekline zarar vermeden suyunu (Temettüsünü ) içemiyoruz. Bu sebeple sarý elmanýn suyunu alabilmek için (Yani hisse karýný alabilmek için.) düzgün ve dikkatli bir biçimde býçakla (Hisseyi doðru zamanda bozmamýz gerekiyor.) kesmemiz gerekiyor, bu kesme iþlemi az çok bir risk oluþturuyor. Bu risk gerçekleþirse (Yani uygun maliyette yaptýðýmýz portföyü hatalý bir dönemde satarýz ve zarar ederiz.) elimizi keseriz, derhal hastaneye giderek bazý þeylere katlanmak(Örneðin zaman ve parasal bedel.) zorunda kalýrýz.

Bu çerçeve ilk bakýþta veya derinlemesine yapýlan bir analiz neticesinde sarý elma ile kýrmýzý elmanýn vitamin oranýn ayný olduðu yaklaþýmý doðru olsa bile kýrmýzý elmanýn vitaminli suyunu içme kolaylýðý olmasý sebebiyle kýrmýzý elma (Temettü veren hisse.) bir adým öndedir.

Ýlaveten Sarý elmanýn (Temettü vermeyen ama çok yüksek karlý hisseler.) suyunu Genç yaþta býçak ile çýkarmak kolay ama Yaþlýlýk döneminde, Sarý elmanýn suyunu býçakla çýkarma çok tehlikelidir. Özellikle Yaþlýlýk dönemi geldiði zaman Sarý elmanýn(Temettü veremeyen Hissenin deðer artýþ kazancýný alacaðýz diye.) suyunu çýkaracaðýz diye elimizi keseriz. Bu arada Kurban Bayramýnda Kurbaný kesen uzman kasaplarýn (Örneðin portföy yönetimdeki þahýslarýn zararlarý.) el kesme kazalarýný örnek göstermek isterim.

Saygýlarýmla takdirinize sunarým.
    Yatýrým tavsiyesi deðildir.

Sayfa 51/106 ÝlkÝlk ... 41495051525361101 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •