Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 2/106 ÝlkÝlk 12341252102 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 9 - 16 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. ee peki senin bu söylediklerini söyleyen baþka kimseler yok mu hoca uydurmuþsun birþey tamam matematiðinide yaptým gerçekten öyle cýkýyor fakat kimse dememiþmi senin dediðini ???

DEMÝÞ TABÝ DEMÝÞ GÖSTEREYÝM.

resim 1:ne diyor týpký yukarda anlattýgým gibi hisse fiyatý yükseldiðinde elde edlýlen 2,000 Tl karý hisse temettü daðýtmasa bile hisse satarak cebine indirebiliyorsun yani hissem temettü daðýtsýn diye beklemene gerek yok zaten bu karý hisse fiyatýyla beraber portfoyunde görmektesin diyor.

Resim2:ne diyor temettü ile ilgili populer yanlýþlardan bahsediyor. Yani formda habýre býrýlerýyle tartýsmamýzýn sebebý bu. cogunlugun yanlýþ bilmesi. Bunlarýn hepsi yanlýþtýr diyor. aslýnda burada þirketin temettü daðýtmasý fiyatý etkilemez asýl etkileyen þey sirket temettü daðýtýrak projelerýnden vazgeçmesidir diyor. yani ben parayý yený projelerde kullanmayacam demektir temettü daðýtmak diyor dolayýsýyla bu durum hisse senedinin degerini etkiler ne yönde etkileyeceðine sen karar ver.

resim3:diyorki temettü almak yerine týpký temettü almýþ gibi hisse senedini bir kýsmýný satabilirsin hem vergiden kurtulursun hem istediðin zaman temettünü alýrsýn diyor. üstelik bu yöntemle temettü almayý kýyaslarsak bu yöntem daha üstündür diyor.

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Bir hisse senedi nasýl hareket eder. arz talep dengesine göre yukarý veya aþaðý hareket eder.

arz fazla talep az ise hisse senedi düþer.

arz az talep fazla ise yükselir.

Peki yatýrýmcýlar buna nasýl karar verir yani almalý mý satmalýmý sorusuna nasýl cevap verir.

Henüz öðrenmemiþ bilgi edinmek istememiþ ezbere ve duyduklarýyla iþ yapan yatýrýmcýlar... Ýþyatýrýmdan kira gibi para kazanacagýný zanneder. Oysaki durum hiçte öyle deðildir.

Bunun sebebi isyat deðildir. Bunun sebebi temettünün maniplasyonlarýyla alakalýdýr.

neden temettü etkisizliði diyoruz konu baþlýgýmýzda bir yatýrýmcý bir hisse senedi aldýgýnda eðer o hisse senedi aldýgý seviyeden yukarý yonde hareket etmezse ne kadar temettü alýrsa alsýn karý 0 dir. kar edemez cunku temettü bir kira geliri deðildir.

Kira gibi çalýþmaz formulu o sekýlde kurulmamýþtýr. Temettü nasýl çalýþýr formulu nedir bu temettünün dersen.

Temettü þöyle calýsýr bir hisse senedini alýrsýn 10,000 TLlik hisse yukarý gýttýkce portfoyun 10,500 11,000 12,000 þekinde artar.

%20 verimlilikle temettü aldýgýnda bu 10,000 tl 12,000 olmuþtu ya bu 2000 TL ni cebine yatýrýr portfoy degerinide 10,000 TL ye tekrar indirir.

Yani senin zaten paran hisse senedi yükseliþiyle zaten elde edilmiþtir. bu elde edilmiþ karý cebine indirmeni saðlar. Tabi bir kar var ise.

Örnegýn sen hisse senedini 12,000 TLlik aldýn 12 lýradan. hisse senedi sen aldýktan býr sure sonra 10 lýraya geriledi portfoy deðerin 10,000 TL ye iner.

daha sonra %20 verimlilikte temettü daðýttýgýnda 2000 TL hesabýna yatar portfoy deðerin ise 8000 TL ye düþülür.

Halbuký hisse senedi bilancosunda kar etmiþ ve elde edilen karý daðýtmýþtý. ama sana herhangibir getiri kardan pay filan hiçbirþey yansýmadý üstüne üstlük -2000 TL zarar ettin.

12,000 TL lýk aldýgýn hissede +2000 Tl banka hesabýna yattý temettü olarak portfoyunde ise 8000 Tl para kaldý topla 10,000 TL para eder 2000 TL nereye kayboldu.

Bilinçsiz ve bilgisiz yatýrýmcý zannediyorki hisse senedi kar edince ve bu karý daðýtýnca bende o kardan pay alýyorum.

Yoo pay filan aldýgýn yok hisse senedi yükseldiðinde elde edilen karý realize etmeni saðlýyor düþtüðündede elde edilen zararý relaize etmeni saðlýyor temettü.

Baþka hiçbir iþe yaramýyor formul bu sekýlde kurmuþlar.

SOnuç: iþ yatýrým ne kadar iyi temettü daðýtýrsa daðýtsýn yukarýdaki formul gereði temettünün yatýrýmcýya kattýðý hiçbirþey olmadýgýný görüyorsun. üstüne üstlük birde vergi keserek daha fazla zarar etmeni saðlamakta. Buda yetmezmiþ gibi þirketin elini güçsüzleþtirmektedir.

Hal böyle olunca akllý yatýrýmcý bir hisseyi süðper temettü daðýtýyor diye almaz bir kere alamaz bu bir gerekçe deðil gerekçe olacak ne var ?

temettü verilince vergi kesiliyormu evet temettü verilince yatýrýmcý ekstra para kazanýyor mu hayýr ? pekþ gerekçem ne ?

benim garipsediðim noktalar biride güven verir denilmesi ? Güven nasýl veriyor bu hisse senedi benim cebime birþey koymadý ki ? örnegýný verdik 12 lýradan aldýn 10 lýraya düþtü ve temettü daðýttý hala -2000 TL zarardayým

nasýl güven veriyor anlamýþ deðilim ?

ee karý yatýrýmcýsýyla paylasýyormuþ. hani kardeþim acýkla bana ? 12 lýradan aldým 10 lýraya düþtü þirket mýlyar dolarlaca kar yayýnladý býlancoda sonra tutu 10 lýrada iken temettü daðýttý nerede benim payým ? -2000 TL zarardayým.

TEKERLEME GÝBÝ OLDU NEREDE BENÝM PAYIM -2000 ZARAR DAYIM :D

Diyeceðim o ki hocam. bir hisse senedinin temettü vermesiyle hisse senedinin yükselmesinin mantýklý bir açýklamasý yoktur. hisse senetlerini hareket ettiren dengeyi bilancolarýndaký karlýlýk belirler bu karlýlýgý hisse senedi fiyatýnda görürüz bunu ister daðýtýr ister daðýtmaz. Daðýtsada cebe giren aynýdir daðýtmasada cebe giren aynýdýr deðiþmez.
    Mükemmel bir anlatým.
    Haklýsýnýz ve dogru bunlar.
    Teþekkür ederim aydýnlatýcý olmuþ.
    Hakkaten benim para nerede?
    Temettüyü aldýk ama hisse düþtü!

3.  Alýntý Originally Posted by Muhammedsaid Yazýyý Oku
    Mükemmel bir anlatým.
    Haklýsýnýz ve dogru bunlar.
    Teþekkür ederim aydýnlatýcý olmuþ.
    Hakkaten benim para nerede?
    Temettüyü aldýk ama hisse düþtü!
    Gercekten anlayabildinmi anlamadigin yeri sor lutfen cevaplarim

Ýstedigini sorabilirsin ben insanlari yermek kucumsemek icin yazmiyorum ogretmek icin yaziyorum.

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Gercekten anlayabildinmi anlamadigin yeri sor lutfen cevaplarim

Ýstedigini sorabilirsin ben insanlari yermek kucumsemek icin yazmiyorum ogretmek icin yaziyorum.
    Öðretmek mi ?

Siz insana bildiðini unutturur sunuz

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Ýstanbul
    Gönderi
    1,515

Þu resimde 3. madde çok deðerli, ben de sana bizatihi bu iþi yaptýðýmý(zý) söylüyorum

BÝST ile mükemmel piyasa (etkin piyasa) laflarý yanyana gelemez, hadi diyelim geldi. Benim bahsettiðim temettü ile lot alarak sermayeyi büyütmek o olay iþte.

Ayrýca yeni farkettim bir mantýk hatasý da yapmýþým. Yeni alýnan lotlarýn da temettü getirmesi ile 10 yýlýn sonunda toplam yatýrým deðeri 18.500'den ve ortaklýk yüzdesi %1.85'den fazla çýkmalýydý. 1.085'in 9'uncu üssü ile 10.000'i çarparsak 20.838 TL çýktý.

Erhan laflarýmý geri alýyorum temettü iyiymiþ Þaka þaka, verginin kötü etkisini yeni lotlarýn ürettiði gelir anca nötralize etti. Daðýtan ile daðýtmayan arasýnda yine anlamlý bir fark yok. Sadece birinde þirket büyüyor diðerinde büyümüyor ancak yatýrýmcýnýn parasý yaklaþýk ayný oldu

Syg.
    Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

6. Birde temettü daðýtmayýp düþenler var. Endeksi aþaðý sürükleyen ekgyo. Her sene olduðu gibi daðýtacak beklentisinin aksine yatýcýmcýya çalým attý hisse bir haftadýr düþüþte.

TURKCELL T70 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Yukarýda gördükleriniz yatýrým tavsiyesi deðildir, þahsi görüþlerimdir.

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Bir hisse senedi nasýl hareket eder. arz talep dengesine göre yukarý veya aþaðý hareket eder.

arz fazla talep az ise hisse senedi düþer.

arz az talep fazla ise yükselir.

Peki yatýrýmcýlar buna nasýl karar verir yani almalý mý satmalýmý sorusuna nasýl cevap verir.

Henüz öðrenmemiþ bilgi edinmek istememiþ ezbere ve duyduklarýyla iþ yapan yatýrýmcýlar... Ýþyatýrýmdan kira gibi para kazanacagýný zanneder. Oysaki durum hiçte öyle deðildir.

Bunun sebebi isyat deðildir. Bunun sebebi temettünün maniplasyonlarýyla alakalýdýr.

neden temettü etkisizliði diyoruz konu baþlýgýmýzda bir yatýrýmcý bir hisse senedi aldýgýnda eðer o hisse senedi aldýgý seviyeden yukarý yonde hareket etmezse ne kadar temettü alýrsa alsýn karý 0 dir. kar edemez cunku temettü bir kira geliri deðildir.

Kira gibi çalýþmaz formulu o sekýlde kurulmamýþtýr. Temettü nasýl çalýþýr formulu nedir bu temettünün dersen.

Temettü þöyle calýsýr bir hisse senedini alýrsýn 10,000 TLlik hisse yukarý gýttýkce portfoyun 10,500 11,000 12,000 þekinde artar.

%20 verimlilikle temettü aldýgýnda bu 10,000 tl 12,000 olmuþtu ya bu 2000 TL ni cebine yatýrýr portfoy degerinide 10,000 TL ye tekrar indirir.

Yani senin zaten paran hisse senedi yükseliþiyle zaten elde edilmiþtir. bu elde edilmiþ karý cebine indirmeni saðlar. Tabi bir kar var ise.

Örnegýn sen hisse senedini 12,000 TLlik aldýn 12 lýradan. hisse senedi sen aldýktan býr sure sonra 10 lýraya geriledi portfoy deðerin 10,000 TL ye iner.

daha sonra %20 verimlilikte temettü daðýttýgýnda 2000 TL hesabýna yatar portfoy deðerin ise 8000 TL ye düþülür.

Halbuký hisse senedi bilancosunda kar etmiþ ve elde edilen karý daðýtmýþtý. ama sana herhangibir getiri kardan pay filan hiçbirþey yansýmadý üstüne üstlük -2000 TL zarar ettin.

12,000 TL lýk aldýgýn hissede +2000 Tl banka hesabýna yattý temettü olarak portfoyunde ise 8000 Tl para kaldý topla 10,000 TL para eder 2000 TL nereye kayboldu.

Bilinçsiz ve bilgisiz yatýrýmcý zannediyorki hisse senedi kar edince ve bu karý daðýtýnca bende o kardan pay alýyorum.

Yoo pay filan aldýgýn yok hisse senedi yükseldiðinde elde edilen karý realize etmeni saðlýyor düþtüðündede elde edilen zararý relaize etmeni saðlýyor temettü.

Baþka hiçbir iþe yaramýyor formul bu sekýlde kurmuþlar.

SOnuç: iþ yatýrým ne kadar iyi temettü daðýtýrsa daðýtsýn yukarýdaki formul gereði temettünün yatýrýmcýya kattýðý hiçbirþey olmadýgýný görüyorsun. üstüne üstlük birde vergi keserek daha fazla zarar etmeni saðlamakta. Buda yetmezmiþ gibi þirketin elini güçsüzleþtirmektedir.

Hal böyle olunca akllý yatýrýmcý bir hisseyi süðper temettü daðýtýyor diye almaz bir kere alamaz bu bir gerekçe deðil gerekçe olacak ne var ?

temettü verilince vergi kesiliyormu evet temettü verilince yatýrýmcý ekstra para kazanýyor mu hayýr ? pekþ gerekçem ne ?

benim garipsediðim noktalar biride güven verir denilmesi ? Güven nasýl veriyor bu hisse senedi benim cebime birþey koymadý ki ? örnegýný verdik 12 lýradan aldýn 10 lýraya düþtü ve temettü daðýttý hala -2000 TL zarardayým

nasýl güven veriyor anlamýþ deðilim ?

ee karý yatýrýmcýsýyla paylasýyormuþ. hani kardeþim acýkla bana ? 12 lýradan aldým 10 lýraya düþtü þirket mýlyar dolarlaca kar yayýnladý býlancoda sonra tutu 10 lýrada iken temettü daðýttý nerede benim payým ? -2000 TL zarardayým.

TEKERLEME GÝBÝ OLDU NEREDE BENÝM PAYIM -2000 ZARAR DAYIM :D

Diyeceðim o ki hocam. bir hisse senedinin temettü vermesiyle hisse senedinin yükselmesinin mantýklý bir açýklamasý yoktur. hisse senetlerini hareket ettiren dengeyi bilancolarýndaký karlýlýk belirler bu karlýlýgý hisse senedi fiyatýnda görürüz bunu ister daðýtýr ister daðýtmaz. Daðýtsada cebe giren aynýdir daðýtmasada cebe giren aynýdýr deðiþmez.
    Ben 2011 yýlýnda fordotosan aldým
    6 yýl boyunca temettüsünü aldým
    dediðiniz gibi ödenen temettüler kadar hisse fiyatý gerilemesi
    üstelik 6 yýlda % 210 deðerlendi

Peki bunu nasýl açýklayacaksýnýz?
    borsa yatýrýmcýlar içindir.

8.  Alýntý Originally Posted by Börsianer Yazýyý Oku

Þu resimde 3. madde çok deðerli, ben de sana bizatihi bu iþi yaptýðýmý(zý) söylüyorum

BÝST ile mükemmel piyasa (etkin piyasa) laflarý yanyana gelemez, hadi diyelim geldi. Benim bahsettiðim temettü ile lot alarak sermayeyi büyütmek o olay iþte.

Ayrýca yeni farkettim bir mantýk hatasý da yapmýþým. Yeni alýnan lotlarýn da temettü getirmesi ile 10 yýlýn sonunda toplam yatýrým deðeri 18.500'den ve ortaklýk yüzdesi %1.85'den fazla çýkmalýydý. 1.085'in 9'uncu üssü ile 10.000'i çarparsak 20.838 TL çýktý.

Erhan laflarýmý geri alýyorum temettü iyiymiþ Þaka þaka, verginin kötü etkisini yeni lotlarýn ürettiði gelir anca nötralize etti. Daðýtan ile daðýtmayan arasýnda yine anlamlý bir fark yok. Sadece birinde þirket büyüyor diðerinde büyümüyor ancak yatýrýmcýnýn parasý yaklaþýk ayný oldu

Syg.

Öncelikle mukemmel piyasa hiçbiryerde yok dünya üzerinde mükemmel piyasa bir kavram örneklendirmek için öyle diyor yani bana bizim piyasa söyle sizinki böyle diyemeyesiniz diye baþýna mükmemel piyasa demiþ. Yani o kavramý bilerek size anlatmak için koyuyor. yoksa mükemmel piyasa zaten yok.

Olayý daha iyi kavrayasýnýz diye veriyor onu.

senin hangini kastetiðini bilmiyorum. sermayeyi büyütmekten.

hesaplaman yine hatalý ben hesaplamadým senýn hesabý ancak bu hesabý tonlarca farklý sekýllerde yaptýgým için temettü ile ortaklýk yüzdesini arttýran bir yatýrýmcý hiç vergi bile ödemese temettü vermeyen kopya þirket ile ayný karý elde ediyor. yani sanký hiç vergi yok gibi hesaplarsan.

A þirketi 20,000 TL cýktý ise toplam portfoy deðeri.

B þirketi 20,000 TL çýkacaktýr. Toplam portfoy deðeri.

A þirketinin atýyorum %1'i 20,000 TL eder.

B þirketinin %2'si 20,000 TL eder.

A þirketine sahip yatýrýmcýnýn atýyorum 1000 lotu varsa.

B þirketine sahip yatýrmcýda 2000 lotu vardýr.

hiç vergi vesaire ödemeseler bile.

Dolayýsýyla pastanýn büyüklüðü deðiþtimi deðiþmedi pastadan iki tarafta ayný dilimi alýyor.

haa vergileri düþsen ne olur biri 20,000 biri 19,000 cýkar belki. yani aþýrý derecede afaký ucuk farklýlýklar cýkmayacaktýr. tabi para büyük olursa bu fark baya hissedilebilir o ayrý.

zaten meselemizde bu deðil meselemiz TEMETTÜNÜN ETKÝSÝZLÝÐÝ þimdi kendine þu soruyu sormuyormusun hocam.

Evet yatýrýmcýya kattýgý extra bir getiri kar vesaire olmadýðýný matematikle gördük.

Peki bu yatýrýmcýlar temettü alacaðýna niçin sevinir ?

Niçin ohh ne güzel kira getirisi elde edeceðim emeklýlýk planý kuracaðým diye hayal alemine girer zaten ayný þeyi temettü vermeyen hissedede yapýyor olmalarýna raðmen emeklýlýk planý için illa temettü vermesi þartmý hissenin. ?

Temettü hisseleri raðbet görürmüþ öyle diyenler varya onlara þu soruyu sormak istemezmisin ? Hangi gerekçe bak ben burada hesapladým temettü verende vermeyende vergi ödemese bile ayný getiriyi kazanýrken temettü hissesi nasýl daha fazla raðbet görebilir ki anlamsýz deðil mi ?

temettü bedelsizin yandan çarklýsý lota cevireleceðine paraya dönüþüyor tek farký bu halbuký sizler demiyormusunuz bedelsiz bomboþ birþeydir diye. ne farký var ?

ortaklýk yüzdesinin artýp deðerinin düþmesinin ne anlamý kaldý demiyormusunuz ?

bir zmanlar benle cok dalga geçilmiþti :D bir örnek vermiþtim. küçükken kardeþimin bayram parasý 10 TL si vardý.

benimde 3 adet 1 tl kaðýt param vardý.

kardeþime bak benim param seninkinden daha çok bende tam 3 tane para var sende ise 1 tane var derdim.

Ben sana 3 tane vereyim sen bana bir tane ver derdim. Oda sevinir ve paralarý bu þekilde deðiþirdik.

Halbuký para sayýsý 3 tane olmasýna raðmen deðeri 3 lira ederken bende 1 tane para ama deðeri 10 tl idi.

Temettü de yapýlan þey ayný mantýktadýr. önemli olan ne kadar para (lot) ya sahip oldugunuz deðil deðerinin kaç lýra oldugudur. bedelsizdede muhabbet aynýdýr. tek yaptýklarý þey paranýzý bozdurmaktan ibarettir.

Sayfa 2/106 ÝlkÝlk 12341252102 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •