temettünün yatırımcılar gözündeki imajının daha iyi anlaşılması için şöyle örnek vereyim.
örnegın temettü imajının bir bakkalın değeriymiş gibi düşünelim.
BU bakkal normalde olması gereken değeri 10,000 TL fakat yatırımcılar bunun değerine 15,000 TL diyorlar.
Ben ne yapıyorum işte şişirilmiş ve maniple edilmiş bu bakkalın gerçek değerinin 15 değilde 10 TL olması lazım diyor ve bunu acıklıyorum.
Gösteriyorum içerdeki malzemeleri topla hesapla bakkın değerine bak kaç para etti diyorum 10,000 TL etti diyor.
O halde bu bakkalın değeri 10,000 TL değil mi diyorum.
Hayır diyor neden diyorum
E cunku bu bakkala gönül vermişler var. Yıllarca emeklilik yatırımı için bu bakkala yatırım yapmışlar var.
O yüzden bunun değeri 15,000 TL dir diyor. Bak onu gönül veriyor olması bu şirketin değerini değiştirmez diyorum.
O da diyorki hayır değiştirir cünkü bu bakkala gönül vermiş insanlar var demekki bu bakkal değerli bir bakkal bu yuzden fiyatı 10 değil 15 dir diyor. Okadar değerli ki gönül verenler var. :D (SANKİ KAPSININ ÖNÜNE GİDİP HERGUN DUA EDİYORLAR İYİKİ VARSIN FİLAN DİYE)
Öyle bir imaj çizilince yatırımcıyı bakkalın gerçek değerine ikna etmek oldukça zor oluyor. Ne kadar hesaplama yaptırırsan yaptır.
İşte bu inanmışlık yüzünden herkes okuduguna inandı ve bu bir inanç biçimine dönüştü. Birileri cıktı dediki yaw burada bir terslik var. Temettünün imajı boş yere gerçek değerinin üzerine geziyor. Olması gereken yeri burası dedi.
Gerçekten sorgulayanlar doğru yola geldi. Fakat Sorgulamayanlar okduklarına inanmaya devam etti.
EĞER SORGULAMAYI ÖĞRENİRSEK İNAN BANA GERÇEKLER GÜN YÜZÜ GİBİ ORTAYA CIKACAK.
BENİM GÖRDÜĞÜM GERÇEK İSE ŞU TEMETTÜ VERSİN YADA VERMESİN BİR HİSSEYİ İYİ DİYE ALIRIM. GÖRDÜĞÜM GERÇEK ŞU DEĞİL TEMETTÜ KÖTÜDÜR GERÇEK BU DEĞİL TEMETTÜ NE İYİDİR NEDE KÖTÜDÜR.
GERÇEK OLAN ŞEY ŞİRKETİ KAR PAYI POLITIKASINDAN BAGIMSIZ BİR BİÇİMDE DEGERLENDİRMEK.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri