her ikiniz içinde cevaplarýmý tezlerimizi ve anti tezlerimi süreyim

Öncelikle dediðiniz gibi þirket halka ucuz nakit saðlamak için açýlýr bunda bir sorun yok ve bu nakiti daha açýldýgý gün toplar. O nakiti alýr cebine atar. Daha sonraki alýþ satýþlar bizim birbirimiz arasýnda gerçekleþen mal deðiþ tokuþundan ibarettir doðru mu ? senin bugun ki alýþýnýn þirketi cebine hiç birþey katmaz doðru muyum. Buralar da okeyiz herhalde.

Bir hissenin veya herhangi bir þeyin fiyatýnýn yukarý/aþaðý hareketinin sebebi arz talep dengesidir bunda da hemfikiriz.
Hem fikir olamadýðýmýz yer temettünün arz talep dengesini deðiþtirdiðini yani temettü verilmesinin talebi arttýrdýðýný iddia ediyorsunuz. Bende diyorum ki bunu bana anlatýn temettü ne sebeple talebi arttýrabilir ?

Size bir katkýsý var mý ? YOK Bunda hem fikir miyiz ? size temettü verilmesi cebinize extra para mý sokuyor ?
Evet sokuyor diyorsanýz nasýl olduðunu açýklayýn. E iþte temettü verince cebine para giriyor ya diyorsanýz zaten kazandýðým portfoyumde ki para o EXTRA birþey katmadý ki ?

Temettünün artmasýnýn size hiçbir faydasý yok ký büyük temettü veya küçük temettü vermesi hiçbirþeyinizi etkilemiyor kazancýnýzý etkilemiyor.

Daha sizde temelde sorun var temettünün nasýl iþlediðini bilmediðinizden baþka þeyleri savunmaya çalýþýyorsunuz.

Ýsterseniz bunun üzerine konuþalým temettü nasýl etkisiz bunu konuþalým isterseniz. Bu soruyu çözdüðünüz de iddia ettiðiniz þeylerin mantýksýz olduðunu göreceksiniz.

Peki nasýl etkisiz. örnek vereyim sizde bana etkisi olduðunu anlatýn.

Bir hisseye 10 lýradan aldým 100,000 TL lik aldým. hisse 1 senede çýktý indi yine 10 liraya geldi ertesi günde 1 lira temettü daðýtacak. cebime kaç para girdi yazýn. portfoy degerim kaç para onuda yazýn.

temettü sonrasý fiyat 9 lýramý evet. peki devam edin 2 sene de cýktý indi yine 9 lýrada 1 lira daha temettü daðýtýn.

cebime giren parayý yazýn portfoyumde kalaný yazýn.

Sonra hepsini toplayýn. Yatýrýmcý olarak aldýgým kar paylarý sonucu toplam öz sermayem 2 sene de ne kadar arttý.

Temettünün etkisini gösterin. BU soruyu cevaplarken beni þöyle diyen birisi olarak görün fiyattan banane kardeþim ben aldýgým temettüye kar paylarýma bakarým diyen birisiyim.

Bunun dýþýnda----------------------------------------------

Kýsaca sorularýnýza da cevap vermiþ olayým.

Temettü arz talep dengesýný etkiliyor ve olumlu algýlanýyor ise yüksek temettü daha yüksek talep yaratýr o halde yüksek temettü verenler daha çok yukarý gitmeli ? Böyle ise bunu kanýtlayýn temettüden 1 ay öncesinde o hisseyi Kaldýraçlý alým yapar 1 ayda vurgun yaparým. Yok 1 ayda olmaz 1 senede fiyatlanýr diyorsanýz. Þirket kar edebileceði bile belirsizken temettü vereceðini nasýl garanti altýna alacaksýnýz ? Talep dengesini arttýran þey temettü deðil elde edilen KAR dýr. Bunu ister daðýtsýn ister dagýtmasýn önemli deðil KAR varsa talep artar. Temettüden dolayý gidiyor sandýgýnýz hisse aslýnda KAR ettiði için gidiyor.

Yine söylüyorum madem temettü þirketin fiyatýný yukarý götürüyor O halde Piyasa degeri defter deðeri dediðimiz ORAN çok yüksek çýkmalý keza F/K oraný da çok yüksek çýkar mesela pd/dd 30 f/k 50 çýkmalý bu hisselerin. Yokc caným neden öyle çýksýn dediðinizi duyar gibiyim. HESAPLADINIZ mý ????????????

BEN HESAPLADIM. Sizde hesaplayýn öyle yazýn. Benim sizlerdne istediðim þey hesap yapmanýz verilerle konuþmanýz matematikle konuþmanýz yanlýþ biþi istemiyorum ya tek istediðim gelin elimize defter kitap alýp bu olayýn içeriðine bakalým. Diðer saðdan soldan öðrendiðiniz bilgilerle deðil de hesapla kitapla gidelim.

Ayrýca benim verdiðim örneklerde enflasyon 0 enflasyon falan katmýyorum iþin içine.

Birde benim sorularýma niye cevap vermiyorsunuz. Ben sizinkilere veriyorum.

SORU:

100,000 TL yatýrdým hisseye gel zaman git zaman hisse cýktý indi temettü günü geldi çattý portfooyume baktým 100,000 TL görünüyor. Þirket temettü daðýtýyom dedi bana 20,000 TL para yattý ertesi gün portfoyume baktým 80,000 TL görünüyor doðru mu ?

Topladým 100,000 TL param var.

1 Sene boyunca 100,00 TL lik ortak olan ERHAN bu þirketin 1 sene sonunda elde ettiði karýný hak etti mi etti. Þirket kar ettimi etti Elde ettiði bu karý daðýttý mý daðýttý. Peki 1 sene sonunda erhan diþiyle týrnaðýyla hak ettiði BU KAR PAYI niçin yok ?? niye hala toplam parasý 100 Bin TL bu adamýn.

Hadi açýkla bakalým hak edilen bu KAR payý TIPKI KAYBOLAN SAKIZLAR GÝBÝ KAYBOLUP GITTI NEREDE KARDESIM BU ÞÝRKET KAR ETMEDÝMÝ BEN BUNUN 1 SENEDIR ORTAGI DEGILMIYIM NEREDE HANI BANA DÜÞEN KAR 100,00 TL YATIRMIÞTIM NIYE TOPLAM PARAM 120,000 TL DEÐÝLDE 100,000 TL

KAYBOLMAYAN TEMETTÜ ÝSTÝYORUZ

Portfoyum 130,000 TL ye düþtü.