Originally Posted by
erhanacikgoz1
TTrakla ilgili o hisse temettü daðýtmasaydý da zaten parasýný portfoyunde 2 ye 3 e 5 e katlamýþtý realizasyonun temettü ile olmasý ile normal yolla olmasý arasýnda bi fark yok bunu temettü ile niye iliþkilendiriyorsunuz. Zaten portfoyu 2 ye katlamýþ temettü daðýtmasa bile. Temettünün bir anlamý kalmadý ki 2 ye katlarken.
Siz hisse senedi gitmiþ yukarý bunu temettü ile realize ediyorsunuz. Temettü daðýtmasa da realize edebilirsiniz. Olur olmadýk herþeyi temettüye baðlamak saçma deðil mi. Temettü vermeseydi bu fiyata gidemeyecek miydi ? gidemeyecekse neden ?
Hakketten bir inanç gibi yüce zeusa þükürler olsun yaðmur yaðdýrdý ve ekinlerim tuttu. Yaðmurun yaðmasý zeusla ilgili deðil aslýnda ama sen zeusa baðlýyorsun.
Mesela bedelsiz verek sahip çýktý diyorsun. Babana gidip 10 TL veriyorsun sana 2 adet 5 lik olarak geri veriyor. bu para bozdurma hareketine sahip çýkma ile iliþkilendiriyorsun.
Gelelim meþhur ev örneðine. Sen evden kira alýnca evin deðerinde kira aldýgýn kadar düþüþ gördün mü ?
100,000 TL lik evin var diyelim. 1 senedir kiracýsý var. Bende senin eve geldim niyetlendim evin deðeri 1 senede 120,000 TL ye çýkmýþ olsun 1 sene de ise sen toplamda 20,000 TL de kira aldýn.
Þimdi ben sana diyeceðim ki kardeþ sen 20 bin TL kira aldýn bu evden onun parasýný düþ 100,000 TL ye verecen bana evi. Temettüden yapýlan þey bu evin artmýþ deðeri üzerinden düþülüyor verilen temettü.
O halde bu günümüzde ki ev - kira örneðiyle uyuþuyor mu sence ?
bende çok þey gördüm deve gibi kredi borcuna girip temettü daðýtýp aslýnda þirketi bataða götüren þirketler de gördüm. Adam kredi çekiyor sonra gidip temettü daðýtýyor.
Nakit ihtiyacý temettü ile giderilmesi þart deðildir bir kýsým hisse satarakta ayný þeyi yapýyorsun zaten. Merak etme ortaklýk oranýn düþse de deðeri ayný oluyor. Hiçbir handikapý olmuyor.
Tabi insan oðlu davranýþý þöyle de sirayet ediyor þimdi sen 10 yýldýr birþeye inanarak yatýrým yap daha sonra aslýnda bunun bir anlamý olmadýðýný öðrendiðinde kabullenemiyorsun.
Týpký deðiþensiz boyasýz diye 2. el araba almýþ, daha sonra arabanýn kazalý olduðu söylendiðinde insan kabullenemez. yok ya ne macunu ne kazasý yok caným hiçbirþeyi yok bu arabanýn. O hayal kýrýklýðýný yaþamak istemediði için. Araþtýrmaya korkuyor.
Mesela hastalýklar da da öyledir bir yerin aðrýyor ancak doktora gitmeye korkarsýn ya birþey çýkarsa ayný þey temettü yatýrýmý yapýyorsun ki buna karþý deðiliz sadece bilinçli yatýrýmdan yanayýz. Sonra aslýnda temettünün düþündüðün gibi olmadýgýný ogrenýyorsun kabul etmek ýstemeyeceksýn net.
Yer Ýmleri