arkadaþlar artýk tartýþmayalým bence ama Erhanýn videosunu izledikten sonra gerçekten hak verdim.kazanmak için tek kriter fiyat ??? temettü olayý sadece uzun vadeli yatýrýmda biz yatýrýmcýlarý oyalamakla kalýyor gerçekten de.
örnek iki þirketin bilanço ve gelir tablosu her yýl birebir ayný olsun. ikiz gibi düþünün. ikiz ama karakterleri farklý.
1.karakter sözde temettü daðýtýyor.
2.karakter sözde temettü daðýtmýyor.
þimdi ikisinede 100 lira yatýrýn ve hiç satmayýn ???
her iki þirket ikiz olduðuna göre özkaynaklar toplamý 10 lira olsun.
ödenmiþ sermayesi 5 lira olsun ???
yýllýk 1 lira kar daðýtsýn ?
þimdi defter deðeri = özkaynaklar/ödenmiþ sermaye ise defter deðeri 2 TL.
1.karakterde yatýrýmcý 10 yýl boyunca her yýl 1 TL. payýný banka hesabýna alýyor. 10 yýl sonra bankada 10 lirasý oluyor.
portföy deðeri=defter deðeri deðiþmiyor. þirketin deðeride deðiþmiyor. 10/5=2 TL
2.karakterde þirket hiç temettü vermemiþ þirkette býrakmýþ. yatýrýmcýnýn banka hesabý sýfýr.
10 yýl sonra 2.karakterde biriktirdiði bütün karlarý daðýtmaya karar versin.
defter deðerini hesaplayalým...
10 lira özvarlýk zaten vardý + yýllýk 1 liradan 10 TL birikmiþ kar / 5 lira ödenmiþ sermaye
20/5 = 4 TL. defter deðeri zaten yüksek.
bu iki hissenin piyasa deðeri ayný olamaz mantýken... iþte sanýrým burada kafalar karýþýyor.
birinci karakterin piyasa deðeri 20 lira ise 2.karakterin piyasa deðeri doðal olarak 40 tl olacaktýr.
þirketi satýn alma örneðinde olduðu gibi bu karakterleri satýn alalým.
sözde temettü daðýtan þirketi temetttü kadar ucuza alýrken
temettü daðýtmayan þirketi ise birikmiþ temettü kadar pahalýya almak zorunda ?
elde var sýfýr ????
tek kriter fiyat hakikaten ???
bu iki þirket arasýndaki piyasa deðeri farký aþýrý yüksek ise bu temettüden deðil yatýrýmcý psikolojisinden kaynaklanýyor gerçekten. temettülü veya temettüsüz arasýnda iþ tercihe kalýyor. buda kazancý artýran etken oluyor.
benim düþüncemde deðiþti kimse kusura bakmasýn ama Erhan haklý. benim tablo örneðindeki karþýlaþtýrma yanlýþtý. o tabloda temettü daðýtan þirketi ayný zamanda temettü daðýtmayan þirketmiþ gibi kýyaslamýþ oldum. bilanço odaklý gidelim bencede. sürekli kar arttsýn temettü versin veya vermesin uzun vadede para kazanýyorsunuz ???
Yer Ýmleri