Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 10,90 Mn 13,09 / 13,09
87,45 10% 635,00 Mn 78,70 / 87,45
22,02 9.99% 206,50 Mn 20,02 / 22,02
25,32 9.99% 68,43 Mn 22,70 / 25,32
30,16 9.99% 1,84 Mr 28,14 / 30,16
1.053,00 -10% 16,61 Mn 1.053,00 / 1.053,00
14,60 -9.99% 983,11 Mn 14,60 / 17,35
13,35 -9.98% 38,96 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 407,45 Mn 12,48 / 12,79
1,75 -9.79% 302,16 Mn 1,75 / 1,96
308,25 -1.99% 17,26 Mr 305,25 / 311,50
132,00 8.82% 15,02 Mr 114,00 / 132,00
3,14 -1.88% 12,96 Mr 3,08 / 3,22
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
420,25 -1.23% 11,48 Mr 418,25 / 431,00
18,98 1.99% 716,50 Mn 18,36 / 19,08
73,20 -0.68% 8,75 Mr 72,85 / 74,05
284,00 7.58% 12,78 Mr 260,00 / 284,00
741,50 1.99% 4,00 Mr 720,50 / 743,50
95,65 -1.54% 576,94 Mn 94,25 / 96,75
111,90 -0.36% 293,60 Mn 110,80 / 112,70
31,38 1.49% 126,31 Mn 30,10 / 31,66
10,59 3.62% 645,46 Mn 10,12 / 10,70
82,20 -1.14% 450,82 Mn 81,60 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 96/106 ÝlkÝlk ... 46869495969798 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 761 - 768 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    TTrakla ilgili o hisse temettü daðýtmasaydý da zaten parasýný portfoyunde 2 ye 3 e 5 e katlamýþtý realizasyonun temettü ile olmasý ile normal yolla olmasý arasýnda bi fark yok bunu temettü ile niye iliþkilendiriyorsunuz. Zaten portfoyu 2 ye katlamýþ temettü daðýtmasa bile. Temettünün bir anlamý kalmadý ki 2 ye katlarken.

Siz hisse senedi gitmiþ yukarý bunu temettü ile realize ediyorsunuz. Temettü daðýtmasa da realize edebilirsiniz. Olur olmadýk herþeyi temettüye baðlamak saçma deðil mi. Temettü vermeseydi bu fiyata gidemeyecek miydi ? gidemeyecekse neden ?

Hakketten bir inanç gibi yüce zeusa þükürler olsun yaðmur yaðdýrdý ve ekinlerim tuttu. Yaðmurun yaðmasý zeusla ilgili deðil aslýnda ama sen zeusa baðlýyorsun.

Mesela bedelsiz verek sahip çýktý diyorsun. Babana gidip 10 TL veriyorsun sana 2 adet 5 lik olarak geri veriyor. bu para bozdurma hareketine sahip çýkma ile iliþkilendiriyorsun.

Gelelim meþhur ev örneðine. Sen evden kira alýnca evin deðerinde kira aldýgýn kadar düþüþ gördün mü ?

100,000 TL lik evin var diyelim. 1 senedir kiracýsý var. Bende senin eve geldim niyetlendim evin deðeri 1 senede 120,000 TL ye çýkmýþ olsun 1 sene de ise sen toplamda 20,000 TL de kira aldýn.

Þimdi ben sana diyeceðim ki kardeþ sen 20 bin TL kira aldýn bu evden onun parasýný düþ 100,000 TL ye verecen bana evi. Temettüden yapýlan þey bu evin artmýþ deðeri üzerinden düþülüyor verilen temettü.

O halde bu günümüzde ki ev - kira örneðiyle uyuþuyor mu sence ?

bende çok þey gördüm deve gibi kredi borcuna girip temettü daðýtýp aslýnda þirketi bataða götüren þirketler de gördüm. Adam kredi çekiyor sonra gidip temettü daðýtýyor.

Nakit ihtiyacý temettü ile giderilmesi þart deðildir bir kýsým hisse satarakta ayný þeyi yapýyorsun zaten. Merak etme ortaklýk oranýn düþse de deðeri ayný oluyor. Hiçbir handikapý olmuyor.

Tabi insan oðlu davranýþý þöyle de sirayet ediyor þimdi sen 10 yýldýr birþeye inanarak yatýrým yap daha sonra aslýnda bunun bir anlamý olmadýðýný öðrendiðinde kabullenemiyorsun.

Týpký deðiþensiz boyasýz diye 2. el araba almýþ, daha sonra arabanýn kazalý olduðu söylendiðinde insan kabullenemez. yok ya ne macunu ne kazasý yok caným hiçbirþeyi yok bu arabanýn. O hayal kýrýklýðýný yaþamak istemediði için. Araþtýrmaya korkuyor.

Mesela hastalýklar da da öyledir bir yerin aðrýyor ancak doktora gitmeye korkarsýn ya birþey çýkarsa ayný þey temettü yatýrýmý yapýyorsun ki buna karþý deðiliz sadece bilinçli yatýrýmdan yanayýz. Sonra aslýnda temettünün düþündüðün gibi olmadýgýný ogrenýyorsun kabul etmek ýstemeyeceksýn net.
    Erhan bey, öncelikle borsanýn dinamiðini çözmemiz lazým.
    Bir þirket borsaya neden açýlýr?
    Nakit kaynak saðlamak için.
    Çünkü borsadan saðlanacak nakit kaynak ucuzdur, aksi halde þirket nakit saðlamak için kredi çekmek zorunda kalacak bu da maliyeti arttýracak.

Þimdi TTRAK temettü vermeseydi çýkar mýydý? sorusuna gelecek olursak;
    evet çýkmazdý.
    Temettü verdiði çin talep oluþturuyor. Sonuç olarak hisseye talep olduðundan yukarý gidiyor.
    Elinde olan da temettü geleceði için satmýyor, satarsa yerine koyamaz.

Peki TTRAK yani Koç Holding dürüst þirket olduðu için borsadan gelen kaynaðý yeni yatýrýmlara sürüyor, þirketin yatýrýmý artýyor ayný þartlarda kâr arttýðý için temettü oraný da artýyor.

Hepsi birbirine zincirle baðlý. Eðer ki temettü vermeseydi, hissede bu kadar talep oluþturamaz, nakit saðlayamaz kredi çekmek zorunda kalýr.

Kredi çekince ne olur? Þirketin maliyeti artar büyüme yavaþlar.

Bir çok borsayý söðüþlemek olarak gören patronlar borsaya açýlýyor, ellerinde güzel þirketler var; fakat onlar borsaya geçelim de küçük yatýrýmcý yolalým mantýðýnda olduðu için temettü vermiyor, tam tersi bedelli çýkarýyor. zarar üstüne zarara uðratýyor yatýrýmcýyý.

Ne oldu? kaynak saðlayacaðý alaný týkamýþ oldu. Yatýrým yapmak içinde kredi çekecek. Ne oldu? maliyeti arttý.

Temettü + talep = düzenli kaynak.
    twitter / @berryforeva
    blog; https://zbam1.blogspot.com

Ustadim tabii ki kemdisi batik durumdayken kredi cekip temettu dagitan sirkete sirf temettu veriyor diye yatirim yapilmaz yani temettu verilmesi kadar bunun surdurulebilir saglikli kaynsklardan olmasi da onemli ... bununla birlikte bir hissenin temettu verip kredi kullanmasý genelde cok sevilmemesine ragmen eger kredi oranlari uygunsa ve son iki yilda yasadigimiz gibi bir enflasyonla kredinin pula donusecegini hesapliyorsak kotu bor fikir de olmayabilir... ayrica yillar gectikce evin bakim maliyeti olacagindan vergisi sigortasi odeneceginden veya kiraci odeme yapmayip ugrastirabileceginden evet eger lokasyondan kaynaklanan bir hikaye yoksa ev eskidikce degeri reel olarak dusmeli... . bazi sirketler de nakit paralarini kendileri cok guzel kullandýðýndan bundan guzel gelir elde ettiginden bunlarin temettu vermesindense parayi sirkette tutmasi teoride degerini daha cok arttiracaktir
    Yine de ben sahsen bistteki portfoyumu temettu + ihracat ozellihi olan sirketlerden olusturdum... oncelikle temettu veren hisselere degil yatirim yapan buyuye sirketlere ortak olmamiz gerektigini biliyorum... temettu alýndýðýnda hissenin degeri duseceginden aslinda portfoyun degeri deðiþmeyecektir mesela bir yatirim fonu dusunelim paranin cogunu faizde tuttugundan aslinda kar payi veriyor olsa da bu fona yatirim yapmak ile mevduat alip surekli bunu yenilemek benzesiyor ve tabii ki enflasyona yeniliyor
    Ancak sadece temettu kriterine bakmaz yanina baska kriterler de eklersek mesela ben sirketin ihracatci olmasini istiyorum cunku oturup faaliyet raporlarýný inceleyecek vaktim yok ancak bazi arkadaslar piyasayi cok iyi takip edebiliyor hangi sirketin yatirim yaptigini bunun ne kadar sürede tamamlanacaðýný ve ne kadar gelir getirecegini tahmin edebiliyor... yasar erdinc hocamýnýzin cok guzel bir sozu vardi "size kazandiracak olan uzun vade degil uzun vadede buyuyecek sirketlerdir" diye... borsada eger yeterli bilgiye sahipsek ve projeksiyon cizebiliyorsak yapmamiz gereken buyuyecek en kisa surede gelirini en cok katlayacak sirketleri tespit edip onlara yatirim yapmak mantikli olan ...
    Bununla birlikte sunu unutmayalim her ne kadar hisseden cok guzel paralar kazanmis olsak da hikaye devam etmesine ragmen hissenizi satmadan kazandiginiz parayi yiyemiyorsunuz...belki de bu parayi cok verimsiz bir sekilde harcayacaksiniz burada giden gelmeyecek ama temettucu sirket olsaydi nakit akisi devam edecekti ... bu nedenle temettunun cok onemli oldugunu dusunuyorum portfoye ciddi bir nakit akisi sagliyor bu nakitle ortaklik oraninizi arttirip bir sonraki yil daha elde edilecek kardan daha fazla pay alabiliyorsunuz... ozellikle emeklilik donemi icin cok onemli bir ek gelir ki herkesin buna ihtiyaci var insanlar gelir guvencelerinin olmadýðýni beslerin cogu fonunun dibs te carcur edildigini gordukce buna yoneliyor bence
    yani tabii ki de salt temettu vermesi bir sirkete yatirim yapmak icin yeterli degil ancak buyuyen bir sirket ayni zamanda temettu de veriyorsa ben onu tercih ediyorum cunku borsa bir orman gibi ustadim burada cakallarla mucadele ediyoruz.. zaten yabancilar da gitti cogu hissenin tahtacisi var yani sirket ne kadar guzel gelir elde edecek olsa da onu yedirmiyor hisseyi dusuk fk larda surunduruyor surunduruyor yeri geliyor patronla anlasiyor bedelli srrmaye arttirimina gidiyor... simdi herkes aselsanin sasanin temettu vermese de ne kadar guzel gittigini biliyor ancak gelirini katlayan pekcok hissenin yatirimcisi o kadar da sansli degil ornrgin bir holding en buyuk dolar rezervinin uzerinde oturuyor yillardir ancak yatirimcisi dar bir bantta gidip geliyor ... elin hintlisi deger yatirimcisim deyip millete yuksek fk dan lojistik sirketi satiyor ... temettu verimi yuksek olan þirketlerde ise genellikle zaten patron yatirimcisinin cebine para koydugu icin bu tarz sorunlar olmuyor
    Sonuc olarak ben borsadaki sirketleri cok derinlemesine arastiramadigim arastirsam bile cakallarla dans etmek zorunda kalabileceðim icin , ileriki donemlere nakit akisi saglayabilmek icin ve sat tusuna basmayi cok sevmedigim icin :D yatirim yapan ihracat agirlikli ve ozellikle temettucu sirketleri tercih ediyorum ustadim ... temettu verince hissenin degeri dusuyor ama ortaklik oranimi arttirabiliyorum bu takip eden yil daha cok kar payi almama yardim ediyor veya hissemi satmadan nakit para alabiliyorum , ortalýðýn kan golune dondugu kriz gunlerinde korkmadan alim yapmaya devam edebiliyorum.. .. hic satmama psikolojimi nakit akisiyla destekledigimden zamaninda su hisseyi bu kadardan aldim bu kadardan sattim sonra 3x yapti gibi pismanligim olmuyor hicbir ralliyi kacirmiyorum ..borsada psikolojiyi saglam tutmak bazen cok hayati olabiliyor temettu de buna cok yardimci oluyor.. temettunun etkisiz oldugunu dusunmuyorum
    herkese kendi olusturdugu sistemle bol bereketli kazanclar dilerim saygilar
    Son düzenleme : HATAKE; 19-03-2022 saat: 02:24.
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

3. her ikiniz içinde cevaplarýmý tezlerimizi ve anti tezlerimi süreyim

Öncelikle dediðiniz gibi þirket halka ucuz nakit saðlamak için açýlýr bunda bir sorun yok ve bu nakiti daha açýldýgý gün toplar. O nakiti alýr cebine atar. Daha sonraki alýþ satýþlar bizim birbirimiz arasýnda gerçekleþen mal deðiþ tokuþundan ibarettir doðru mu ? senin bugun ki alýþýnýn þirketi cebine hiç birþey katmaz doðru muyum. Buralar da okeyiz herhalde.

Bir hissenin veya herhangi bir þeyin fiyatýnýn yukarý/aþaðý hareketinin sebebi arz talep dengesidir bunda da hemfikiriz.
    Hem fikir olamadýðýmýz yer temettünün arz talep dengesini deðiþtirdiðini yani temettü verilmesinin talebi arttýrdýðýný iddia ediyorsunuz. Bende diyorum ki bunu bana anlatýn temettü ne sebeple talebi arttýrabilir ?

Size bir katkýsý var mý ? YOK Bunda hem fikir miyiz ? size temettü verilmesi cebinize extra para mý sokuyor ?
    Evet sokuyor diyorsanýz nasýl olduðunu açýklayýn. E iþte temettü verince cebine para giriyor ya diyorsanýz zaten kazandýðým portfoyumde ki para o EXTRA birþey katmadý ki ?

Temettünün artmasýnýn size hiçbir faydasý yok ký büyük temettü veya küçük temettü vermesi hiçbirþeyinizi etkilemiyor kazancýnýzý etkilemiyor.

Daha sizde temelde sorun var temettünün nasýl iþlediðini bilmediðinizden baþka þeyleri savunmaya çalýþýyorsunuz.

Ýsterseniz bunun üzerine konuþalým temettü nasýl etkisiz bunu konuþalým isterseniz. Bu soruyu çözdüðünüz de iddia ettiðiniz þeylerin mantýksýz olduðunu göreceksiniz.

Peki nasýl etkisiz. örnek vereyim sizde bana etkisi olduðunu anlatýn.

Bir hisseye 10 lýradan aldým 100,000 TL lik aldým. hisse 1 senede çýktý indi yine 10 liraya geldi ertesi günde 1 lira temettü daðýtacak. cebime kaç para girdi yazýn. portfoy degerim kaç para onuda yazýn.

temettü sonrasý fiyat 9 lýramý evet. peki devam edin 2 sene de cýktý indi yine 9 lýrada 1 lira daha temettü daðýtýn.

cebime giren parayý yazýn portfoyumde kalaný yazýn.

Sonra hepsini toplayýn. Yatýrýmcý olarak aldýgým kar paylarý sonucu toplam öz sermayem 2 sene de ne kadar arttý.

Temettünün etkisini gösterin. BU soruyu cevaplarken beni þöyle diyen birisi olarak görün fiyattan banane kardeþim ben aldýgým temettüye kar paylarýma bakarým diyen birisiyim.

Bunun dýþýnda----------------------------------------------

Kýsaca sorularýnýza da cevap vermiþ olayým.

Temettü arz talep dengesýný etkiliyor ve olumlu algýlanýyor ise yüksek temettü daha yüksek talep yaratýr o halde yüksek temettü verenler daha çok yukarý gitmeli ? Böyle ise bunu kanýtlayýn temettüden 1 ay öncesinde o hisseyi Kaldýraçlý alým yapar 1 ayda vurgun yaparým. Yok 1 ayda olmaz 1 senede fiyatlanýr diyorsanýz. Þirket kar edebileceði bile belirsizken temettü vereceðini nasýl garanti altýna alacaksýnýz ? Talep dengesini arttýran þey temettü deðil elde edilen KAR dýr. Bunu ister daðýtsýn ister dagýtmasýn önemli deðil KAR varsa talep artar. Temettüden dolayý gidiyor sandýgýnýz hisse aslýnda KAR ettiði için gidiyor.

Yine söylüyorum madem temettü þirketin fiyatýný yukarý götürüyor O halde Piyasa degeri defter deðeri dediðimiz ORAN çok yüksek çýkmalý keza F/K oraný da çok yüksek çýkar mesela pd/dd 30 f/k 50 çýkmalý bu hisselerin. Yokc caným neden öyle çýksýn dediðinizi duyar gibiyim. HESAPLADINIZ mý ????????????

BEN HESAPLADIM. Sizde hesaplayýn öyle yazýn. Benim sizlerdne istediðim þey hesap yapmanýz verilerle konuþmanýz matematikle konuþmanýz yanlýþ biþi istemiyorum ya tek istediðim gelin elimize defter kitap alýp bu olayýn içeriðine bakalým. Diðer saðdan soldan öðrendiðiniz bilgilerle deðil de hesapla kitapla gidelim.

Ayrýca benim verdiðim örneklerde enflasyon 0 enflasyon falan katmýyorum iþin içine.

Birde benim sorularýma niye cevap vermiyorsunuz. Ben sizinkilere veriyorum.

SORU:

100,000 TL yatýrdým hisseye gel zaman git zaman hisse cýktý indi temettü günü geldi çattý portfooyume baktým 100,000 TL görünüyor. Þirket temettü daðýtýyom dedi bana 20,000 TL para yattý ertesi gün portfoyume baktým 80,000 TL görünüyor doðru mu ?

Topladým 100,000 TL param var.

1 Sene boyunca 100,00 TL lik ortak olan ERHAN bu þirketin 1 sene sonunda elde ettiði karýný hak etti mi etti. Þirket kar ettimi etti Elde ettiði bu karý daðýttý mý daðýttý. Peki 1 sene sonunda erhan diþiyle týrnaðýyla hak ettiði BU KAR PAYI niçin yok ?? niye hala toplam parasý 100 Bin TL bu adamýn.

Hadi açýkla bakalým hak edilen bu KAR payý TIPKI KAYBOLAN SAKIZLAR GÝBÝ KAYBOLUP GITTI NEREDE KARDESIM BU ÞÝRKET KAR ETMEDÝMÝ BEN BUNUN 1 SENEDIR ORTAGI DEGILMIYIM NEREDE HANI BANA DÜÞEN KAR 100,00 TL YATIRMIÞTIM NIYE TOPLAM PARAM 120,000 TL DEÐÝLDE 100,000 TL

KAYBOLMAYAN TEMETTÜ ÝSTÝYORUZ

Portfoyum 130,000 TL ye düþtü.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Aslýnda siz piyasa degeri belli olan bir sirkete ortaktiniz ve sirketin o anki piyasa degeri o yil elde edilmis olan kari da icerdiginden dolayisiyla elinizdeki lot sayisinin temsil ettigi piyasa degeri o yildaki kari da temsil ettiðinden eger sirket karini sermayeye eklemek yerine size dagitirsa dolayisiyla piyasa degerinde dagitilan kar payi kadar dusus olursa sizin lot sayiniz ayni kalacak ancak bunlarin temsil ettigi piyasa degeri dusmus oldugundan artik bu lotlarin degeri 100bin degil 80bin olacaktir... cunku sirket sermayesinin bu kismini sizin cebinize nakit olarak koydu ve artik lotlariniz 80 bin degerinde cebinizde de 18bin tl nakit var... devlet baba kar payindan 2bin tl yi sizin gelir verginiz olarak aldi ...
    ornegin sirketin tanesi 10 liradan 1m adet hissesi olsun ve piyasa degeri 10m tl ... sizde 10bin lot yani 100bin tl vardi ... sirket o yil elde ettigi dolayisiyla piyasa degeri icinde bulunan vergisi odenmis 2m tl net kari (2.5m kar edildi yuzde 20si kurumlar vergisi olarak odendi sermayeye eklenebilecek net kar 2m tl) ortaklarina dagittigindan artik piyasa degeri 8m a dustu ve toplamda 1m hissesi oldugundan sirketin bir lot hissesi artik 8 tl yi temsil ediyor ...
    bu noktada sirketteki ortaklik payinizi düþürmeden nakdinizi istediginiz gibi harcayabilir veya lot sayinizi diger bir deyisle sirketteki ortaklik oranininizi arttirabilir bir sonraki yil elde edilecek kardan daha cok pay alabilirsiniz .. yine ayni ornekten gidersek sirketin dagittigi temettu uzerinden devlet yuzde10 stopaj seklinde vergi alacagindan aslinda sizin cebinize 18bin tl girecektir... bu 18bin tl ile tanesi 8tl olan hisselerden 2250 tane daha alip hisse sayinizi 10binden 12.250ye cikarabilirsiniz... bu durumda artik 98bin tlniz var 2bin tlyi devlet vergi olarak aldi ...
    Simdi bu sirket temettu vermeseydi piyasa degeri 10m da kalsaydi benim 10bin lotum 100bin tl yi temsil etmeye devam etseydi diyebilirsiniz ancak unutmayin ki yillar durmuyor gecmeye devam ediyor
    Diyelim ki sirketimiz bir sonraki yil da ayni performansi sergiledi ve yine 2.5 ar elde etti bundan 500bin vergi odedi sermayesine ekleyebilecegi tutar 2m tl ... . temettu almadiginiz ilk ihtimalde artik 10bin lotunuzun temsil ettigi tutar 12m oldugundan sizin de 100bin tl niz degil 120bin tlniz var ... temettu alinan ihtimalde ise sizin tanesi 8 tlden 12250 lotunuz vardi ... sirket yine 2 milyon kar ettiginden, bir onceki yil 2m karini dagitmasi bunun 1.8m tlsini ortaklarina 200bin tlsini devlete vermesi nedeniyle 8m a dusmus olan piyasa degeri o yil elde edilen 2m kar ile tekrar 10m a cikti ... 1m hisse vardi her bir hisse artik 10 tlyi temsil ediyor .... diger bir deyisle tanesi 10 tl den 12250 adet hisseniz yani 120binden fazla olmak uzere 122500 tlniz var ... cunku lot sayinizi arttirdiniz ...
    Simdi bu sirketin 2. Yil da temettu verdigini hesaplayalim yine piyasa degeri 8m a dustu yine hisse basina 1.8 tl net emettu verildi 0.2 tl yi yani 200bin tl yi devlet baba vergi olarak aldi ... siz 12.250 lot icin lot basina 1.8 tl aldiniz 22.050 tl..
    Bir hissenin degeri 8e dustugunden bununla 2756 lot daha alabiliyirsunuz ... 12250 lotunuza eklersek tanesi 8 liradan 15006 lotunuz yani 120.048 liraniz var... gördüðünüz gibi iki kez gelir vergisi odemenize ragmen yine 48 lira daha ondesiniz ki lot sayiniz artgigindan sirket yine 2m net kar elde ederse ve lot basina degerini 10 tl ye cikarirsa 150bin tlniz olacak... temettu verilmeuen ihtimalde sirketin piyasa degeri 14m sizin lotlarinizin degeri 140bin tl....
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

5.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    TTrakla ilgili o hisse temettü daðýtmasaydý da zaten parasýný portfoyunde 2 ye 3 e 5 e katlamýþtý realizasyonun temettü ile olmasý ile normal yolla olmasý arasýnda bi fark yok bunu temettü ile niye iliþkilendiriyorsunuz. Zaten portfoyu 2 ye katlamýþ temettü daðýtmasa bile. Temettünün bir anlamý kalmadý ki 2 ye katlarken.

Siz hisse senedi gitmiþ yukarý bunu temettü ile realize ediyorsunuz. Temettü daðýtmasa da realize edebilirsiniz. Olur olmadýk herþeyi temettüye baðlamak saçma deðil mi. Temettü vermeseydi bu fiyata gidemeyecek miydi ? gidemeyecekse neden ?

Hakketten bir inanç gibi yüce zeusa þükürler olsun yaðmur yaðdýrdý ve ekinlerim tuttu. Yaðmurun yaðmasý zeusla ilgili deðil aslýnda ama sen zeusa baðlýyorsun.

Mesela bedelsiz verek sahip çýktý diyorsun. Babana gidip 10 TL veriyorsun sana 2 adet 5 lik olarak geri veriyor. bu para bozdurma hareketine sahip çýkma ile iliþkilendiriyorsun.

Gelelim meþhur ev örneðine. Sen evden kira alýnca evin deðerinde kira aldýgýn kadar düþüþ gördün mü ?

100,000 TL lik evin var diyelim. 1 senedir kiracýsý var. Bende senin eve geldim niyetlendim evin deðeri 1 senede 120,000 TL ye çýkmýþ olsun 1 sene de ise sen toplamda 20,000 TL de kira aldýn.

Þimdi ben sana diyeceðim ki kardeþ sen 20 bin TL kira aldýn bu evden onun parasýný düþ 100,000 TL ye verecen bana evi. Temettüden yapýlan þey bu evin artmýþ deðeri üzerinden düþülüyor verilen temettü.

O halde bu günümüzde ki ev - kira örneðiyle uyuþuyor mu sence ?

bende çok þey gördüm deve gibi kredi borcuna girip temettü daðýtýp aslýnda þirketi bataða götüren þirketler de gördüm. Adam kredi çekiyor sonra gidip temettü daðýtýyor.

Nakit ihtiyacý temettü ile giderilmesi þart deðildir bir kýsým hisse satarakta ayný þeyi yapýyorsun zaten. Merak etme ortaklýk oranýn düþse de deðeri ayný oluyor. Hiçbir handikapý olmuyor.

Tabi insan oðlu davranýþý þöyle de sirayet ediyor þimdi sen 10 yýldýr birþeye inanarak yatýrým yap daha sonra aslýnda bunun bir anlamý olmadýðýný öðrendiðinde kabullenemiyorsun.

Týpký deðiþensiz boyasýz diye 2. el araba almýþ, daha sonra arabanýn kazalý olduðu söylendiðinde insan kabullenemez. yok ya ne macunu ne kazasý yok caným hiçbirþeyi yok bu arabanýn. O hayal kýrýklýðýný yaþamak istemediði için. Araþtýrmaya korkuyor.

Mesela hastalýklar da da öyledir bir yerin aðrýyor ancak doktora gitmeye korkarsýn ya birþey çýkarsa ayný þey temettü yatýrýmý yapýyorsun ki buna karþý deðiliz sadece bilinçli yatýrýmdan yanayýz. Sonra aslýnda temettünün düþündüðün gibi olmadýgýný ogrenýyorsun kabul etmek ýstemeyeceksýn net.

Hocam aslýnda ev alýp kiraya vermek de mantýken temettüyle ayný.
    Sadece ev kirasý yýlda 12 defa alýndýðý için ve ortalama ev FKsý 20-30 civarý olduðu için kira alýp almama ev bedeline çok etki etmiyor...
    Þöyle bir senaryo yazalým. Büyük bir sitede, birbiriyle eþdeðer evler var diyelim. Sitede kiralar aylýk ortalama bin tl civarý.
    1. numaralý ev boþ, fiyatý 100bin.
    2. numaralý evde kiracý var, eski ev sahibi 1 yýllýk kirayý peþin almýþ(12bin).

2. evin bedeli ne olmalý?

Bence temettünün, çok ciddi bir pozitif psikolojik etkisi var. Temettü ödeyen þirketlere daha çok güvenme eðilimimiz var.
    Bu sebeple insanlarýn (özellikle materyalist ve garantici insanlarýn) temettü ödeyen þirket sevmesini anlayabiliyorum. Ýnsanlar hisse alarak bir þirkete ortak oluyorlar, sahipleri olduklarý þirketin karýndan pay almak istemeleri son derece makul.

6. Olay yatýrýmcýnýn beklentisi ve psikolojisiyle ilgili.
    Benim Ýþlek caddede cafem var, size diyorum ki bana ortak olun (halka açýlýyorum)
    a) Ettiðimiz karý cebimize koyalým. Ortaklýk oranýna göre daðýtayým
    b) Ettiðimiz karý yatýrýmlarda kullanalým, fýrsat bulursak 2. þubeyi, 3. þubeyi açalým hep büyüyelim.

Her insanýn beklentisi, isteði farklýdýr.

7. @HATEK

evet nihayet biraz matematik yapabilen olaya nisbeten hakim bir arkadaþ gelmiþ.

@HATEK hocam sana döneceðim önce diðer 2 arkadasa cevap vereyim.

@celalcaner dostumuzun güzel örneðinden gidelim.

Bir önceki yazýmda sordum A þýkkýný tercih etmeme raðmen 1 sene sonunda KAR PAYIM YOK ? 100 Yatýrýyorum 80+20 þeklinde geri alýyorum. Haydi açýkla ?

Ben açýklarým, çünkü þirketin deðerine o kar girmezse sen istediðin kadar kar payý al bom boþ. Þirketin deðerine o kar girmesi gerekiyorsa temettünün ne anlamý kaldý.

Sonunu da baðlayayým temettü verilmesinin bir anlamý yok ise yukardaký ornegý hesapladýðýna göre o halde nasýl güven oluþturacak anlamý olmayan birþey nasýl güven verebilir. Saçma olan da bu zaten. Bende yukarýdaki SORU örnegýmde son derece normal bir biçimde ortagý oldugum þirketten hak ettýgým karý almak ýstedým ama alamadým.

NÝYE ALAMADIM ABÝ...

@HATEK'e gelelim........

Hatek hocam güzel anlatmýþsýn. Fakat niçin benim hissem %20 yukarý gidebilirken senin hissen %25 yukarý gidiyor.

Bu þirketler ayný ikiz þirket deðil mi biri temettü veren hali biri temettü vermeyen hali ? ayný kar eden bu þirketlerde.

Diðer þirketi %25 artýþ sergiletiyorsun diðerine %20 neden ?

Burada bir hata yaptýðýnýzý düþünüyorum. Kafanýz karýþtý ise þöyle düþünün temettü daðýtmamýþ bu þirket 2 yýl sonra toptan 2 yýllýk temettüyü daðýtabilir bunda ne sakýnca var ? niye temettüyü erteleyen þirketin fiyat artýþ yükseliþini diðerinden daha az gösteriyorsunuz ? Temettü daðýtmayan þirkette potansýyel bir temettü daðýtalacak temettü miktarý duruyor ??? Daha o paranýn yatýrým da kullanýlýp daha yüksek bir deðer yaratýlmasý ihtimalini hesaba katmadým bile.

Mesela ben týpký sýzýn ornegýnýze benzer bir biçimde temettü almak için lot satan halini excele geçirmiþtim.

Ýsterseniz birde onu inceleyin.

Tablonun linki https://docs.google.com/spreadsheets...f=true&sd=true

Tabloda 2 þirkette ikiz biri temettü daðýtmýþ hali biri daðýtmamýþ ancak temettü gibi para almak için lot sattýðýmýz hali. SAYIN @HATEK tabloda ki % sel fiyat hareketlerine dikkat buyrun.

Tablodaki satýlacak lot bölümünü deðiþtirerek diðer hissenin ne kadar temettü daðýtmasý gerektiðini otomatýk formul ayarlýyor. Ayný þekilde diðer tarafýn daðýtacagý temettü miktarýna karþýlýk kaç lot satmasý gerektiðinide otomatýk ayarlamýþ oluyor.

bu tablo yeterli gelmezse ikna olmuþ baska bir arkadaþýn hesabýna bakýn.

arkadaþlar artýk tartýþmayalým bence ama Erhanýn videosunu izledikten sonra gerçekten hak verdim.kazanmak için tek kriter fiyat ??? temettü olayý sadece uzun vadeli yatýrýmda biz yatýrýmcýlarý oyalamakla kalýyor gerçekten de.

örnek iki þirketin bilanço ve gelir tablosu her yýl birebir ayný olsun. ikiz gibi düþünün. ikiz ama karakterleri farklý.

1.karakter sözde temettü daðýtýyor.
    2.karakter sözde temettü daðýtmýyor.

þimdi ikisinede 100 lira yatýrýn ve hiç satmayýn ???

her iki þirket ikiz olduðuna göre özkaynaklar toplamý 10 lira olsun.
    ödenmiþ sermayesi 5 lira olsun ???
    yýllýk 1 lira kar daðýtsýn ?

þimdi defter deðeri = özkaynaklar/ödenmiþ sermaye ise defter deðeri 2 TL.
    1.karakterde yatýrýmcý 10 yýl boyunca her yýl 1 TL. payýný banka hesabýna alýyor. 10 yýl sonra bankada 10 lirasý oluyor.
    portföy deðeri=defter deðeri deðiþmiyor. þirketin deðeride deðiþmiyor. 10/5=2 TL

2.karakterde þirket hiç temettü vermemiþ þirkette býrakmýþ. yatýrýmcýnýn banka hesabý sýfýr.
    10 yýl sonra 2.karakterde biriktirdiði bütün karlarý daðýtmaya karar versin.

defter deðerini hesaplayalým...
    10 lira özvarlýk zaten vardý + yýllýk 1 liradan 10 TL birikmiþ kar / 5 lira ödenmiþ sermaye
    20/5 = 4 TL. defter deðeri zaten yüksek.

bu iki hissenin piyasa deðeri ayný olamaz mantýken... iþte sanýrým burada kafalar karýþýyor.
    birinci karakterin piyasa deðeri 20 lira ise 2.karakterin piyasa deðeri doðal olarak 40 tl olacaktýr.

þirketi satýn alma örneðinde olduðu gibi bu karakterleri satýn alalým.
    sözde temettü daðýtan þirketi temetttü kadar ucuza alýrken
    temettü daðýtmayan þirketi ise birikmiþ temettü kadar pahalýya almak zorunda ?
    elde var sýfýr ????

tek kriter fiyat hakikaten ???
    bu iki þirket arasýndaki piyasa deðeri farký aþýrý yüksek ise bu temettüden deðil yatýrýmcý psikolojisinden kaynaklanýyor gerçekten. temettülü veya temettüsüz arasýnda iþ tercihe kalýyor. buda kazancý artýran etken oluyor.

benim düþüncemde deðiþti kimse kusura bakmasýn ama Erhan haklý. benim tablo örneðindeki karþýlaþtýrma yanlýþtý. o tabloda temettü daðýtan þirketi ayný zamanda temettü daðýtmayan þirketmiþ gibi kýyaslamýþ oldum. bilanço odaklý gidelim bencede. sürekli kar arttsýn temettü versin veya vermesin uzun vadede para kazanýyorsunuz ???
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

8. Erhan bey yýllar yýllar önce böyle uzun uzun yazar ve bu anlattýklarýný yazardý.o zamanlar temettü yatýrýmcýlarý ve temettü felsefesini benimseyen birçok popüler hesabý takip ettiðimden dolayý anlamaya çalýþýr üzerinde düþünürdüm ve hapis kaldýðým 2 hissede çok uzun bir zaman esir kalmýþtým.
    Sonra yatýrým ve buna baðlý tüm hamlelerimi kâr elde etmek için yatýrýmlar yapan hareketleri buna baðlý aksiyonu bol olan hisseleri yakýn takibe almamla birlikte Erhan beyin savunduðu tezin haklý olduðuna yönelik çok daha net ve isabetli sonuçlarý olduðuna dair somut veriler almamla birlikte hem iþ hayatýmý hem de bu borsada ki mantýðýmý deðiþtim.

Þu an tek iþim borsa ve hiçbir hamlemde temettü için yatýrým yapmýyorum ama temettü oranlarý ile piyasada oluþan kýsa vadeli spekülasyonlardan faydalanma amaçlý ataklarým oluyor.Bunu açýklama gereði hissettim çünkü Erhan bey özellikle temettü konusunda tabiri caizse arý kovanýna çomak sokma derler ya iþte tam da öyle bir noktada kendi felsefesini hem matematik hem de çeþitli argümanlarla sentezleyip bunu dile getirmekten ve açýklamaktan hiç üþenmeyen bir sabýrla uzun uzun yazýyor helal olsun ( hiç saygý ve üslup sýnýrlarýný aþmadan yapýyor)
    Borsada bakýþ açýmýn ve dolayýsýyla borsa ile iþ hayatýmýnda deðiþmesine sebep olan 2 kiþiden biri olma özelliðini taþýyor.
    Yine topigine rastlayýp uzun uzadýya yazýlarýný görünce bir teþekkür etmek istedim.Eyvallah güzel insan...

CPH2219 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 96/106 ÝlkÝlk ... 46869495969798 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •