Burada yer alan yatýrým bilgi, yorum ve tavsiyeleri “Yatýrým Danýþmanlýðý” kapsamýnda deðildir. Yatýrým danýþmanlýðý hizmeti, Aracý Kurumlar ile müþteri arasýnda imzalanacak yatýrým danýþmanlýðý sözleþmesi çerçevesinde sunulmaktadýr.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir.
Bir þirketin, yüzde 1 ya da yüzde 5 hissesine sahip olup da o þirketin yönetiminde ve kâr daðýtýmýnda, etkili olmanýn mümkün olabileceðini biliyor musunuz?*
Örneðin, hissesi yüzde 1 olan ortak, kâr daðýtýmýnda, kârdan yüzde 10 ya da yüzde 20 pay alabiliyor. Üç kiþilik yönetim kurulu üyesinin ikisini belirleyebiliyor. Ýleride þirket sermayesi 10 kat hatta yüz kat artsa bile, bir lira ilave sermaye koymadan, yine ayný haklara sahip olabiliyor. Örneðin, binde 1 hisse ile kârdan yüzde 10 pay alabiliyor.*
Bütün bunlar*“imtiyazlý hisse”*ile saðlanýyor.
Anonim þirketlerde, bazý hisselerin saðladýðý avantajlar var. Bu avantajlý hisseler, Türk Ticaret Kanunu’nda*“imtiyazlý hisse”*olarak nitelendiriliyor. Ýmtiyaz, en basit anlatýmýyla,*“ayrýcalýk”*anlamýna geliyor. TTK’da imtiyazlý hissenin tanýmý ise biraz daha* kapsamlý. Þöyle ki:
Ana sözleþme ile hissedarlýk haklarýnýn içerik itibariyle bazý hisse ya da hisse gruplarý lehine farklýlaþtýrýlmasý sonucu ortaya çýkan ve aksi ana sözleþmede öngörülmedikçe, kazanýlmýþ hak karakterini taþýmayan, hisse sahibi lehine korunmasý gereken bir menfaat teþkil eden, farklýlýk ve üstünlüklere, anonim þirketler yönünden imtiyaz ve bu imtiyazla donatýlmýþ hisselere de*imtiyazlý hisse*deniliyor.*
Biraz uzun bir taným oldu ama umarým kafanýz karýþmamýþtýr.*
Ýmtiyazlý hisselerin özelliklerini ve saðladýðý avantajlarý örneklendirerek daha anlaþýlýr bir hale getirelim.
ÝMTÝYAZ HÝSSEYE TANINIR* *
Tanýmda da ifade ettiðimiz gibi imtiyaz, hisse sahibine deðil, hisse ya da hisse gruplarý lehine tanýnan bir farklýlaþma ve üstünlüktür.Bu üstünlük nasýl saðlanabilir, bir örnekle açýklayalým:
Örneðin; bir anonim þirkette (A) tipi, (B) tipi ve hatta (C) tipi hisse senedi çýkarýlabilir. (A) tipi hisse senedine, yüzde 10 üstünlük saðlanmasý halinde, gerçek anlamda bir imtiyazdan söz edilir. Burada dikkati çeken nokta, saðlanan üstünlüðün hissede olmasýdýr. Hisse sahibinin þahsýnýn, hiçbir önemi yoktur. Hissenin el deðiþtirmesi durumunda, saðlanan imtiyaz da el deðiþtirecektir.*
HÝSSE SENEDÝ GRUPLARINA DA ÝMTÝYAZ*********
Yukarýdaki örnekte bahsettiðimiz (A), (B) ve (C) tipi hisse senetlerinden, birine, ikisine ya da her birine bazý ayrýcalýklar tanýnabilir.*
Örneðin; (A) grubu hisse senedi sahiplerine, yönetim kurulu üyelerinin seçiminde bir ayrýcalýk tanýnarak, yönetim kurulu üyelerinin yarýdan bir fazlasýnýn (A) grubu hisse senedi sahiplerinin göstereceði adaylar arasýndan seçilmesi gerektiðine dair, sözleþme ile bir imtiyaz tanýnabilir.
ÝMTÝYAZ ANA SÖZLEÞMEDE ÖNGÖRÜLMELÝ*
Ýmtiyazlý hisse senedi ihraç edilebilmesi için en önemli þart, ana sözleþmede bu yönde bir hükmün yer almasýdýr. Kuruluþ ana sözleþmesinde, imtiyaz tanýnabileceði hükmü yer almýyor ise daha sonra yapýlacak bir ana sözleþme deðiþikliði ile bu hüküm ana sözleþmeye eklenebilir. Aksi halde imtiyazlý hisse senedi ihraç edilemez.*
Bunun yaný sýra ana sözleþmede, imtiyazýn konusu, mahiyeti, þartlarý ve sýnýrlarý* da açýkça düzenlenmelidir. Sadece*“imtiyaz”*sözcüðünün geçmesi yeterli olmaz.***
YETKÝLÝ ORGAN
Ýmtiyazlý hisse senedi ihracýna karar vermeye yetkili organ,*genel kuruldur.*Bu yetki, yönetim kuruluna ya da denetim kuruluna devredilemez.
ÝMTÝYAZLI HÝSSE NEDEN CAZÝPTÝR?
Asýl önemli olan tabi ki* imtiyazlý hisselerin saðladýðý* avantajlar. Neden imtiyazlý hisseler diðerlerine göre daha caziptirler? Bu cazibenin birkaç nedeni var.*
-Kâr daðýtýmýnda, imtiyazlý hisse sahibine, belli bir imtiyaz saðlanarak, kârdan daha fazla yararlanma hakký tanýnabilir. Örneðin; (A) tipi hisse senedi sahibine, kâr daðýtýmýnda yüzde 10 ayrýcalýklý kâr payý daðýtma yolu izlenebilir.**
-Yönetim kurulunun seçiminde, imtiyazlý hisse sahiplerine bazý ayrýcalýklar tanýnabilir. Ana sözleþmedeki hüküm gereði, ihraç edilen imtiyazlý hisse senedi sahipleri, yönetim kurulu üyelerinin seçiminde, söz sahibi olabilirler. Örneðin; ana sözleþmede, yönetim kurulu üyelerinin yarýdan bir fazlasýnýn, (A) tipi hisse senedi sahipleri tarafýndan seçileceði, hüküm altýna alýnmýþ olabilir. Bu durumda (A) tipi hisse senedi sahipleri ayrýcalýklý olurlar.
Yatýrým tavsiyesi deðildir (YTD)
"Berkin..."
burada durum nedir acaba beklenti nedir teþekkürler alýnýr mý bu fiyatlardan sizce
Capture.JPG
SPK onayýyla birlikte yeni ortaklýk yapýsý.
Yatýrým tavsiyesi deðildir (YTD)
"Berkin..."
Yer Ýmleri