Patronlarýn daha onceden arsalarýný deðerlendirmek istediði ilgili olarak açýklamalarý mevcut.. Hatta niyetlerinin satmak deðil kendilerinin de içinde olduðu bir proje yapmak olduðu seklinde beyanatlarý var..
Patronlarýn daha onceden arsalarýný deðerlendirmek istediði ilgili olarak açýklamalarý mevcut.. Hatta niyetlerinin satmak deðil kendilerinin de içinde olduðu bir proje yapmak olduðu seklinde beyanatlarý var..
sn boga_ayi, henüz ortada hiçbirþey yok. o yüzden þimdilik hiçbiri.
olan þey nedir? aslýnda þu an olan birþey yok. sadece þirketin kayýtlý sermaye tavanýný artýrmak istemeleri var. buna gerek var mýydý? aslýnda zaten mevcut durumda kayýtlý sermaye tavaný 75milyon tl. þirketin ödenmiþ sermayesi yaklaþýk 42,8milyon tl (tam olarak 42.799.695tl).
kayýtlý sermaye tavaný ne demek? ödenmiþ sermayeden ne farký var? ödenmiþ sermaye demek, bu meblað ortaklar tarafýndan tamamý ödenmiþ (veya sermaye borcunu ifa etmiþ) demek ve asýl sermaye dediðimiz de budur. þirketler ödenmiþ sermaye artýrmak istiyorsa, bunu genel kuruldan izin alýnmasý (sözleþme deðiþikliði) ve SPK dan izin alarak yapabilirler. kayýtlý sermaye tavaný bu noktada bu izinler ve formaliteleri hýzlýca aþarak ödenmiþ sermayeyi kolayca artýrmak için güzel bir yoldur. þu an ödenmiþ sermayesi 42,8milyon ve kayýtlý sermaye tavaný halý hazýrda 75milyon tl olduðuna göre, þirket "yönetim kurulu" istediði zaman ödenmiþ sermayesini 75milyon tl ye kadar artýrabilir. yani 75-42,8=32,2milyon tl ye kadar ödenmiþ sermayesini bedelli/bedelsiz artýmaya gidebilir. isterse yönetim kurulu 32,2milyon tl den daha az artýrma kararý da alabilir. yani halý hazýrda maksimum 32,2tlye kadar þirketin ödenmiþ sermayesini bedelli/bedelsiz artýrmasý sadece bir yönetim kurulu kararýna bakar. malum yönetim kurulundan karar çýkartmak oldukça kolaydýr.
þimdi, yataþ sermaye artýrmak (maksimum 32,2milyon tl daha artýrarak) istiyor idiyse, böyle bir sözleþme tadiline zaten ihtiyaç yok. en son ne zaman sermaye artýrmýþ yataþ? en son 12 aðustos 2011 de %150 bedelli artýþ yapmýþ. yani yaklaþýk 6 yýldýr 42,8milyon olan ödenmiþ sermayeyi 75milyona kadar zahmetsizce çýkarma hakkýný kullanmamýþlar veya ihtiyaç duymamýþlar. þimdi bu tavan 150milyona çýksa ne olacakki? yönetim kurulu artýrma kararý almadýðý sürece bir anlamý yok. tavan ha 75 olmuþ ha 150milyon olmuþ... birþey deðiþmez. yani þunu demek istiyorum: kayýtlý sermaye tavanýnýn artacak olmasý veya artmasý tek baþýna bir anlam ifade etmez. kayýtlý sermaye tavanýnýn artmasý tam olarak þu demek; "ey yönetim kurulu, sen istediðin zaman maksimum bu tutara kadar sermayeyi bedelli/bedelsiz artýrmaya yetkilisin"
11inci madde gerçekten ilginç. þöyle ki, þirketin faaliyet konusuna (halk arasýndaki yaygýn tabirle) "müteahhitlik" iþi de eklenecek. þimdi bu "müteahhitlik" yataþ için iyi birþey mi kötü birþey mi? benim açýmdan bu endiþe verici bir durum. inþaatçýlýk iþine de girmek için uygun zamanlarda mýyýz acaba? inþaat sektöründeki son 1-2 yýldýr yaþanan sýkýntýlarý düþününce zamanýn uygunluðu bende soru iþareti býkarýr. malum, inþaat iþi, 12 silindirli ve 5400cc lik bir otomobilin benzini "hüplettiði" gibi nakit parayý hüpleten bir iþtir. inþaatý yapmak iþin kolay yaný. asýl iþ onu satýp nakde döndürebilmektir. eðer satýp nakde döndürmekte sýkýntý olursa... bu noktada kötü örnekler var. asýl iþine ilaveten inþaatçýlýða soyunup ta sýkýntý yaþayan firmalar aklýma geliyor (misal esse firmasý). "inþaatçýlýk" konusunda bu kadar kötümser olmama gerek var mý? emin deðilim. ama 11inc maddeyi görünce aklýma gelen ilk þey þu oldu: yataþýn ve süntaþýn eski fabrika yeri þehrin merkezinde kaldý ve þu an fabrika satýþ maðazasý olarak kullanýlmakta. tam olarak kaç metrekaredir bilmiyorum ama oldukça geniþ bir alan burasý ve kayseri için gözde lokasyonlardan biri olduðunu söyleyebilirim. iþte buradaki arsa üzerine birþeyler mi yapmak niyetindeler. aklýma ilk gelen bu oldu. eðer raðbet görecek satýþý kolay olabilecek güzel bir proje geliþtirebilirler ise ne ala. yoksa sýradan bir proje ile birþeylere giriþirlerse, bence yataþ için sýkýntýlý olabilir. yani ben buna gözüm kapalý güzel/harika bir iþtir diyemem. ama ticarette "genel kuralý" biliyorum: "ticarette en doðru olan, yapmakta olduðun ve zaten en iyi bildiðin iþi yapmaktýr". aslýnda ne de güzel bir fýrsat çýktý önlerine: boydaklarýn (yani istikbalin) yerini alabilmek. bu çok güzel/harika bir fýrsat. öyle kolay kolay karþýna çýkacak bir fýrsat ta deðil. "40 yýlda bir çýkar" deyiminde olduðu gibi yani. sana ne inþaat iþinden. býrak inaþaatçýlýðý bu iþin uzmaný olan ve yýllardýr bu iþi yapan firmalar yapsýn. bence doðru olan: (a) ya sat bu arsayý güzel bir paraya ve elde ettiðin nakitle iþini büyüt. veya (b) ver kat karþýlýðý veya (c) ver hasýlat paylaþýmlý bir þekilde ve riske girme. bence (a) þýkký yataþ için daha cazip. neden? çünkü: elde ettiðin para ile iþini büyütebilir. veya bu nakdi banka kredilerini kapatmada kullanabilir ki, bu sayede finansman maliyetini de azaltmýþ olur. yataþýn bu inþaatçýlýk iþine giriþme niyetleri benim pek hoþuma gitmedi açýkçasý.
Son düzenleme : cok400; 08-04-2017 saat: 20:46.
Sayýn ck400,
Dediklerine harfiyen katýlýyorum. Özellikle þu 40 yýlda bir önlerine çýkan fýrsatý deðerlendirmezlerse resmen bindikleri dalý keserler. Ve yine inþaata neden bu ilgi? Ali Aðaoðlu olamazsýn sen. Kimse olamaz. Adam ortaokuldan beri inþaatýn içinde. Sense oturma grubu ve yatak.
Ama olur da Ortadoðu'nun en büyük yatak üretim fabrikasýný yapacaðým dersen. Hem ülke isdihtamýna hem ülke ekonomisine katkýda bulunursan ve ihracat ile ülkeye döviz girdisi saðlarsan iþte o zaman iþler deðiþir. Ki yýllarýn Yataþ'ýna da özellikle þu rakipsiz kaldýðý ve eski rakibinden kalan alanlar da hazýr boþken oralarý domine etmek düþer. O zaman o kaðýdýn fiyatý da uçum uçum uçar. Yani ben devletin yerinde olsam bakanýma bunu yaptýrmasý yönünde emir veririm. Git ve Yataþ'ý bu yönde motive et derim. Baþka ülkelerin þirketlerinin bizim ülkeden daha zengin þirketleri var. Ve biz hala günü kurtarma derdindeyiz. Umarým þu kafadan kurtuluruz.
Yasal Uyarý: Okuduðunuz tüm mesajlarým kiþiseldir. Yatýrým tavsiyesi içermez.
Sn.Cok400, yazýnýz uzun olduðu için, yer kaplamamasý adýna kopyalayarak yanýt yazmýyorum. Detay bilgi için çok teþekkürler. Bu konularda pek bir bilgiye sahip deðilim. Ama durduk yere ödenmiþ sermayesi 32,2 milyon tl artabilecekken bunu 75. milyon daha yapabilecek seviyeye getirecek olan kayýtlý sermayenin 150 milyon tl ye çýkarýlmasýnýn bir anlamý olmalý, olacaktýr. Muhtemelen de 11. madde yani sizin "müteahhitlik " ile ilgili olsa gerek. Ben belki hemen olmasa da bu yýl içinde bunun hisseye olumlu yansýmasý olacaðýný düþünüyorum. Diðer yandan 11. madde ise yeni bir iþ koluna girmekten ziyade tam da sizin aklýnýza geldiði gibi ( benimde ilk aklýma gelen ) þehrin merkezinde kalan arsaya birþey yapýlmasý ile ilgili olabilir. Þirket son 2-3 yýldýr profesyonelce yönetiliyor ve bence yaþ tahtaya basmazlar. Anlaþýlan o ki kýsmet olursa bu hisseyle daha yola devam...
Kendi arsalarý ile baþlayýp duruma göre muteahittliðe devam etme niyetinde olabilirler..... Ayrýca mobilya firmasý olmalarýnýn avantajlarýný kullanabilirler. Mesela kendilerinden ev alanlara indirimli mobilya verebilirler. Ya da mobilyalarý ile dayalý döþeli ev satabilirler gibi...
Patronda bu haberden kýsa Bir süre once yüksek seviyelerden mal aldý bilidðiniz gibi...kar potansiyeli yüksek bir iþ olacaðý anlamý taþýyabilir..
Ayrýca mutlu akü gibi bu iþi ayrý bir þirkette yapmalarý doðru olacaktýr.... Çünkü bu iþi sürekli yapacak olurlarsa ve ayný þirket çatýsý altýnda yaparlarsa bu iyi olmaz. Çünkü bu iþte kar çok deðiþken olur. Bir sene kar etmezken diðer sene yüksek karlar edebilirler. Bu da hisseyi ziyadesiyle speküle eder
Yapýlan yorumlardan gelen haberin bu hafta olacak hareket ile bir ilgisi olmayacaðý fikrini çýkarýyorum.
bence sermaye tavanýnýn arttýrýlmasý her durumda iyi algýlanýr neden þirket mevcut sermaye ile büyümenin kýsýtlý kalacaðýný düþünüp sermaye arttýrýmý ile daha üst seviyelere yelken açacaðýnýn iþaretidir. ikincisi çok kýsa olarak deyinmem gerekirse bir arsadan en az kazanç arsayý satmakla elde edilir sonra arsa üzerine kat karþýlýðý proje yapmakla kazanýlýr, en kazançlýsý ise gücün varsa kendin proje yaparak kazanýrsýn. sn.cok400 ortaðýn belirttiði gibi arsa çok deðerli bir yerde ise kesinlikle ve kesinlikle kendisi proje yaparak çok daha fazla kazanacaktýr. hele ki yer deðerli arsa ticari projeler yapmaya müsaitse iþ merkezi veya iþyeri aðýrlýklý proje þirkete deðer katar (kendim iþin içindeyim onun için bu yorumu yaptým).
Koyu kýrmýzý kýsýmda ki fikirlerinizi paylaþýyorum, firmanýn halihazýrda o kadar bedelsiz potansiyeli olmadýðýndan, ben yakýn zamanda bir bedelli sermaye arttýrýmýna gidileceðini düþünüyorum...
Yani ortaklarýmýn biraz sýcak paraya ihtiyacý olacaktýr, hazýrlýklý olmakta fâide var...
Yer Ýmleri