evet benim yavaþþþ mesajýmla, tahta yapýcýnýn yavaþlamasý birbirine zamanlama olarak denk düþtü. hoþ bir tesadüf oldu
þakasý bir yana, aslýnda yavaþlamasý iyi olacaktý. çünkü böylesi, hissenin fiyat seyri açýsýndan -sizin de malumunuz olduðu üzere- daha saðlýklýdýr. fiyatlar yavaþ gitsin ama istikrarlý gitsin. yoksa hýzlý hareketlerden sonra aþaðý-yukarý dengesiz hareketler geliyor genelde. son söz: yavaþ gitsin ama yukarý gitsin. biraz þuna benziyor: 1-0 olsun ama maç bizim olsun gibi oldu![]()
bilgiler için teþekkürler sn bukowski.
görünen o ki, yabancý satýþý olmuþ bugün. resim biraz bulanýk ama görebildiðim kadarýyla merril (yani yabancýlar) 99,5bin lot satmýþ görünüyor. elbette þimdilik endiþe verici olmamakla birlikte, dikkat çekici olduðu kuþkusuz.
yabancý paylarýna iliþkin bir düþüncemi de paylaþmak isterim: yabancýlarýn bir hissede paylarýný radikal bir þekilde artýrmalarýndan sonra neler olur?
a) hissede uzun süre kalýcý olurlar
veya b) bir süre sonra paylarýný dramatik bir þekilde azaltmaya baþlarlar
bu noktada þu bilinir ki, yabancýlarýn baktýðý en önemli kriterlerden biri, o þirketin temettü politikasýdýr. elbette temettü dýþýnda baktýklarý önemli kriterler vardýr. bunlardan biri de temettü politikasýdýr. yabancýlar temettü politikasý olan ve bu politikasý onlar için tatminkar olan tahtalarda yüksek olan paylarýný uzun yýllar korumaya devam ederler. aksi halde yüksek olan paylarýný uzun yýllar korumaya devam etmezler.
yataþ ne zaman ne kadar temettü vermiþ diye baktým. durum geriye doðru þöyle imiþ:
- 2001 de %5
- 2000 de %6
- 1999 da %25
- 1998 de %25
- 1997 de %100
yani 1997-2001 arasý iyi kötü bir temettü politikasý varmýþ. ama 2001den sonra hiç temettü yok. yani 15 yýl 0 (sýfýr) temettü (ilaveten 2001de %150 ve 2004te %180 bedelsizi var, ama bunu kardan mý yoksa deðerleme farklarýndan mý karþýladý bilmiyorum). tamam kabul ediyorum ki, bunca yýl temettü verecek mecali yoktu. 2016 yýl sonu bilançosuna göre geçmiþ yýllar karý 14.137.748tl imiþ. burdan belli ki, bunca yýlda elde ettiði kar yýllara ortalama alýrsak oldukça hem de oldukça küçük. belli ki, uzun zamandýr temettü verecek mecali olmamýþ. 2016 yýl sonu bilançosuna göre dönem net karý 17.478.514tl olmuþ. yani bu þu demek: 10 yýldan fazla bir sürede yaptýðý kar 14.137.748tl iken, sadece geçtiðimiz yýlda elde ettiði kar 17.478.514tl olmuþ. baþka bir deyiþle, en az 10 yýldaki karýnýn bütününden daha fazlasýný 2016 yýlýnda (yani tek yýlda) elde etmiþ. elbette bu oldukça güzel bir görüntü. tahminlerimiz o ki, yataþ için þartlar þu anki gibi sürmeye devam ederse, 2017 yýlýnda 2016dan daha fazla kar elde edecek gibi görünüyor. tamam kabul ediyorum ki, bu son dediðim "doðmamýþ çocuða don biçmek" gibi oluyor ama, adý üstünde "tahmin"... bu artmýþ ve de artmaya devam edecek görüntüsü veren karý firma ne yapacak? bir temettü politikasý olacak mý? olacaksa nakit mi olacak yoksa bedelsize mi dönüþtürecek, bu konularda bilgimiz/fikrimiz yok. bunlarý yabancýlarýn durumuna getirirsek: yabancýlar temettünün nakit olmasýný da sever; temettünün bedelsize dönüþmesini de sever. bunlarýn ikisi de yoksa veya olmayacaksa bundan hoþlanmazlar. misal geçenlerde ekgyo temettü vermeyeceðini açýkladý ve tahta sert yabancý satýþlarý yedi (tamam ekgyoda pozisyonlarý boþaltmadýlar veya türkcell yýllardýr temettü vermez/veremez ve yabancýlar aðýrlýklarýný hala bu hisselerde korurlar ama, yataþ ne ekgyo ne tcell çapýnda bir firma olmanýn çokkk uzaðýnda). yabancýlarýn bir hissede kalýcý olmasý, onlara ya nakit kar payý vermeye veya bedelsiz hisse verilmesine baðlý. yoksa kalýcý olmuyorlar ve de vur-kaça çeviriyorlar iþi.
Son düzenleme : cok400; 13-04-2017 saat: 01:31.
Excel iletiþim ile marka yönetimi konusunda anlaþýlmýþ. Adamlar iyi iþler baþarmýþ þimdiye kadar....
Dumansýz hava sahasý projesi bunlardan bi tanesi..
Her ne kadar yabancý satýþý olmuþsa da kayda deðer olduðunu düþünmüyorum. Yabancýlar sn.cok400 ün belirttiði nedenlerle hisse alýrlar ama acaba bu tip kaðýtlarda patron ile yabancý birbirinden habersizler midir!? Referandum riski almak istemeyenlerin satýþlarý olacaktýr ama bu satýþlar Oyak!!! gibilerince karþýlanacaktýr. Mutlaka bu 2 gün yada pazartesi ikiz çift hanenin görünmesi bence uzak ihtimal deðil. Kendi adýma dünkü taktik (sat al) iþe yaradý. Bugün hýzlý hareketlere gebe olabilir. Kýsmette ne varsa ....
Bostancý otelcilik 23951 adet 9,97---10 aralýðý alým yapmýþ.
https://www.kap.org.tr/Bildirim/600576
yavaþþþ yavaþþþþþ YATAÞÞÞÞÞÞÞ
iþyatýrýmýn bugünkü raporuna göre yabancý paylarý %61,36. dünkü %60,96.
Yer Ýmleri