piyasa deðeri bakýmýndan doðtaþý yakalamak aslýnda çok ta enteresan deðil. þölye ki, pd ler ayný seviyeye gelse bile, pd/dd ye baktýðýmýzda arada hala uçurum var.
yataþ pd/dd= 6,62
doðtaþ pd/dd= 14,64
yani: yataþýn 1tl lik defter deðerine karþýlýk, piyasada þu anki fiyatý 6,62tl demek. doðtaþýn 1tl lik defter deðerine karþýlýk, piyasada þu anki fiyatý 14,64tl demek. yani buna göre doðtaþ yataþtan hala 2 kattan fazla (tam olarak %121) daha pahalý bir fiyatta demek. biraz daha burayý kurcalarsam: yataþýn hisse baþýna defter deðeri yaklaþýk 3tl. doðtaþýn hisse baþýna defter deðeri yaklaþýk 0,30tl (yani 30 kuruþ). hakikaten ilginç: defter deðeri 3 tl olan hisseye piyasanýn biçtiði deðer 19,85tl; beri tarafta defter deðeri 0,30tl (30 kuruþ) olan diðer bir hisseye piyasanýn biçtiði deðer 4,27tl. bu garipliði nasýl rasyonalize edeceðimi bilemiyorum. sektörleri farklý olsa neyse de, ayný sektörde olunca "bu iþte bir gariplik var" dememek elde deðil.
sadece merak saiki ile biraz daha kurcalar isem:
- þayet doðtaþýn pd/dd si yataþýnki kadar (6,62) olsaydý, doðtaþýn þu an fiyatý 1,93tl olmalýydý.
- þayet yataþýn pd/dd si doðtaþýnki kadar (14,64) olsaydý, yataþýn þu an fiyatý 43,90tl olmalýydý.
acaba piyasa hangi hisseyi rasyonel bir þekilde fiyatlýyor? yani yataþýn pd/dd si doðru fiyatlamanýn bir sonucu mu veya doðtaþýn pd/dd si doðru fiyatlamanýn bir sonucu mu? bilemiyorum bunu ama, "piyasa herþeyi doðru fiyatlar" postülasýný sorgulamak ta istemiyorum açýkçasý.



Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri