Yarýn ilk iþimiz bu konuyu vesbeye sormak olsun o zaman yatirimcilar olarak. Hem mail atalim hem de telefonla arayip bilgi alalim. En azindan cevirmeye calistiklari dolaplarin farkinda oldugumuzu bilsinler. Gerekirse Spk nezninde de girisimlerimizi baslatiriz...-------------------------------
Benim güçlü olarak vurguladýðýmda bu %5 dilimi oluþturan bizler , hatta o %5 inde en az %70 i topludur.... biz belkide maksimum %2-3 lük dilimdeyiz.... bizleri maðdur ediyorlar... Sonuçta dediðim gibi banka kredisi kullanýp , bunu ana þirkete veriyoruz , ve ana þirket bize ödemeyi yapmýyor..... oluþan finansal giderleri biz öduyoruz.... Güya alacaklara vade farký ödüyormuþ.... peki neden bunu finansal gelirlerlerde göremiyoruz? Finansal gelirler geçen seneyle ayný paralellikte iken , iliþkili taraf alacaðý 600 milyon artmýþ vaziyette.... Ayrýca þirketin açýklamasýndan sonra , esas faaliyet diðer gelir ve gider karþýlýklarýný ve finansal gelir gider karþýlýklarýnýda inceledim.... Sonuçta Hedge etmek için kullandýklarý Türev iþlemlerden nette 57 milyon tl zarar yazmýþ....
nette 45 milyon kambiyo zararý+ 19 milyon tlde net faiz giderleri (geçen sene net 5 milyon tl idi) .... tahminimce bu kambiyo zararý ve net faiz giderlerindeki artýþda kullanýlmýþ olan banka borçlarýn maaliyetidir.... Nette 64 milyon tl gider.... Sonuçta yine iliþkili taraf alacaklarýnýn bize olan maaliyetine getirir olayý... 160 milyon banka borcu olmuþ nereden bakacak olursak bakalým benim sorularým ve tespitlerim doðrudur...
Asýl 12 aylýklarda son açýkladýklarý 25 milyon euro krediyide bilançoya ekleyeceklerdir !!! ...
son çeyrekde EUR ve USD ýn TL karþýsýnda artýþýndan olumsuz kambiyo zararý artýþýda gelecektir...
Yani kýsacasý bu þüphe dolu ÝLÝÞKÝLÝ TARAF ALACAKLARI yüzünden bizim 12 aylýk bilançolar da kabusa dönüþebilecektir !!!!
Hani sözde size gelen þirket açýklamasýnda , artan hammadde , zart zurt demiþler ya .... Bakýn BRUT KARDA sadece 13 milyon tl azalma var geçtiðimiz seneye göre !!!! TL nin deðer kaybetmesinden dolayý 90 milyon tl de faaliyet dýþý gelir elde etmiþken !!! VESTL i finanse etmek amaçlý kullanýlan krediler + türev iþlemlerde hatalý iþlem 60 milyon tl giderle ; bize 120 milyon tl FÝNANSAL GÝDER açmýþlar..... hadi diyelim ki 60 milyon tl türev zararý iþ kazasý(buna neden olanlar hala iþ baþýndamý merak ediyorum ???) ...... ama burada oluþmuþ 60 milyonun en az 40 milyonu bu artmýþ olan 600 milyonun bize yarattýðý piyangodur....
2016/9 aylýkda 160 milyon olan banka kredileri , þu an 2017/9 aylýkda 530 milyon olmuþtur.... Ýliþkili taraf alacaðý nette bu dönemde 600 milyon artmýþtýr... Eðer VESTL ödemeyi zamanýnda yapýp bu iliþkili taraf alacaklarý artmasa en az 40 milyon tl daha fazla kar açýklamýþ olurduk(9 aylýkda)....
Burada yazma nedenimde.... 12 aylýk bilançodan sonra bu tablo aleyhimize devam ederse , yatýrýmcýlar olarak , belli bir büyüklükte yatýrýmý olan arkadaþlarla ortak hareket edip , bunun peþine düþelim , hakkýmýzý kanun çerçevesinde arayalým....
-------------------------------------------------
Yatýrým tavsiyesi deðildir...
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri