Sögut altina geliiin ,, Malda olan Sakin olsun ,,, Parasi olan firsat kollasin,, herkese firsat sunuyor saolsun patron.......Mayista parti yapiyor muyuz ??
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Sögut altina geliiin ,, Malda olan Sakin olsun ,,, Parasi olan firsat kollasin,, herkese firsat sunuyor saolsun patron.......Mayista parti yapiyor muyuz ??
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
%2 kadar sumas var sadece, geri kalan tum yatirimim Vesbe de. Hemde 1 yildir.
Ikincisi daha nasil methedebilirim aceba hisseyi. Bist in en ucuzu diyorum. Bu ceyrek gelecek kara uzulmeyin ve paniklemeyin diyorum. Size bile en az %50 kazanirsiniz diyorum. Daha ne yapabilirim aceba?
Neyse. Bildiginizi yapabilirsiniz.
SM-G950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ekran basina gecince detayli hesabi yazarim.
Saygilar.
SM-G950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yaþar beyi twitter 'dan takip edip yorumlarýný okurum.
Bana göre en iyi temel analiz yapanlardan birisidir. Ben þahsen hisselere temelden ziyade teknik olarak bakmama ragmen fikirleri benim için önemlidir.
Þahsi olarak tanisikligimiz yoktur ama gördüðüm kadarýyla çok beyefendi birisidir.
Lütfen kýrýcý olmadan nezaket içinde yorum yapalým.
Bilim ve sanat, itibar görmediði toplumlarý terkeder. ( Ýbn-i Sina )
Teþekkürler, sayýn Mutant. Saygýlar.
Sayýn Balýkadam,
Kendi yaptýðým hesabý yazayým ama buradan fotograf gönderemediðim için lütfen bilançolarda bahsettiðim kalemleri inceleyiniz.
Öncelikle satýþ rakamýný tahmin edelim,
- Gecen ceyrek 279 milyon yurtiçi hasýlat olmuþ. Turkbesd verilerine göre, bu ceyrek cok artacagýný dusunmuyorum ama zam ve artýþ yaþandý diyelim. 324 milyon olsun.
- Gecen ceyrek 1.177 di yurtdýþý hasýlat olmuþ. %20 ihracat arttýðýný varsayarsak. (%40-50 lik bir artýþ söz konusu olamaz, fabrikalarýn kapasiteleri bile o kadar yok) 1.177 * 1,20 * 0,87 = 1.226 ihracat hesaplýyorum. 0,87 ile çarpmamýn sebebi, euronun %13 deðer kaybý.
- Bu þartlarda toplam hasýlat 1.600 milyon oluyor.
Maliyet tahminini ayrý bir mesaj olarak yayýnlýyacaðým. Buraya itirazý olan varsa konuþabiliriz.
Maliyet hesabý,
5 kalemde inceleniyor,
3.çeyrek için bu giderler Bilançonun 49. sayfasýnda dipnot 19 da var.
1 - ilk madde malzeme 971.469
2- Stok deðiþimi -91.611 (Burasý çok önemli, çünkü maliyet arttýrmýyor, aksine azaltýyor. 2.çeyrekdeki stogumuz 609 milyon tl idi, demek ki %15 civarý stok deðerlenmesi yasamýsýz. Bunu da kar olarak buraya yazmýsýz. Ýleride bu veri bize lazým olacak)
3- Ýþçi ve personel 93.568
4- Amortisman 43.250
5- Diðer 71.130
Þimdi bunlarý 4.ç için hesaplýyalým.
1- Ýlk madde malzeme = 971.469 x 1,15 (satýþ arttý) x 1,15 (hammadde fiyat artýþýný yukarýda bulmuþtuk) = 1.284 milyon
gecen ceyrek 90 milyon kar yazmayý biliyorsak, bu ceyrek ceremesini cekmeyide bileceðiz.
2- Stok deðiþimi = Hani döviz %30 arttýgýnda, %15 stok degerlenmesi yasadýk ya, onuda kar olarak yazdýk ya, onun ceremesi daha bitmedi. Dolar %11 arttý bu ceyrek. Stogumuzda 799 milyondu. 799 x 0,11 / 2 = 44 milyon malesef maliyete eklenecek
3- Ýþçi personel deðiþmedi varsayýyorum 93 milyon
4- Amortisman döviz bazýnda düþecek varsayýyorum 43.250 x 0,87 = 37.500
5- Diðer giderlerde satýþ oranýnda artacaktýr 37.500 x 1,15 =43.000
Toplam maliyet ; 43.000 + 37.500 + 93.000 + 44.000 + 1.284.000 = 1.501.500 yapýyor.
Geçen çeyrek 48,5 milyon genel yonetim, arge ve pazarlama harcamalarý oldu. Satýþ oranýnda artsa 55 milyon tahmin ediyorum.
Toplam 1.556.500 gider oluyor.
Kalan rakam 1.600 - 1556 = 44 milyon oluyor. Net esas faaliyet karý
Finansal gelir gideri bir daha ki mesajda yazacam.
Þimdi bazý arkadaþlar finansal gelire vestele verdiðimiz borçdan alacaðýmýz yüksek faizide ekliyor. Ve fakat atladýgýmýz konu, þirketimizin bütün finansal borçlarý kýsa vadeli ve faiz oranlarý 'saçma' denecek kadar düþük. Bu çeyrek bu borçlar çevrilirken, çok büyük ihtimal, vestele uyguladýðýmýz faizleri, bankalarda bize uygulayacak.
739 milyon finansal borcumuz var, 731 milyonda vestele verdiðimiz borç var. Ben buradan çok bir gelir yazacaðýmýzý düþünmüyorum.
640 milyon yabancý para pozisyonu açýðýmýz var. Çoðu euro cinsinden. %13 deðersizleþmeden kaynaklý 88 milyon kambiyo geliri yazmamýz muhtemel olacak.
Bu þartlarda
44 mil Nefk + 88 mil Finansal gelir = 132 milyon net kar gelme olasýlýðý yüksek.
Muhtemel sapmalarý ve Genel yorumumu da bir daha ki mesajda yazacaðým.
Yer Ýmleri