Originally Posted by
yldream
Arkadaþlar merhaba,
Hissemiz çok güzel prim yaptý çok þükür. Ben þahsen kademeli alým satým taraftarý oldugum için az bir kýsmýný sattým. Ve fakat genel olarak temelci olmama ragmen, takaslarla ilgili bir dusuncemi paylaþmak isterim.
Þirket bildiðiniz üzere önceleri %25 halka açýk idi. Sonralarý patron fiyatlamalarý begenmeyerek ve þirkete güvendiði için hisse geri alýmýna baþladý. 2017 ye kadar %7 ye kadar düþürdü halka açýklýðý. Piyasa geri alýmlarda fiyatý yukseltsede hemen sonrasýnda tekrar düþük fiyatlamaya devam etti.
Buna sebep olarakda hep halka açýklýðýn az olmasý ve hacimsiz olmasý olarak görüldü. Bu defalarca da forumlarda dile getirildi. Patron madem öyle %10a kadar çýkaracam hisse satacam dedi. Kapa açýklama yaptý 2016 olmasý lazým. Sonra fiyatlar o kadar düþüktü ki, kendi kanýmca o fiyatlara satmaya kýyamadý ve yine bir açýklama ile vazgeçtik dedi. Ve hatta alýma geçti %4 e kadar düþürdü halka açýklýðý. Yine hisse bi ara bunu fiyatlasada sonra yine düþük fiyatlanmaya baþladý.
Tüm bu hareketlerden dolayý, herkes hisseyi ANZ baskýlýyor desede, ben hep ANZ nin bu hisseyi yükseltmek istediðini düþündüm. Bunuda çok defa dile getirdim.
Þimdi bazý arkadaþlar 'piyasa yapýcý' nedir bilir. Ama bilmeyenler için anlatayým. Þirket bir kuruma yetki verir ve tahtada þirket adýna mal alýp satarak hacim yapar. Asýl amaç hacim deðildir. Yatýrýmcýya güven vermektir. Yatýrýmcý her fiyattan mal alýp satacaðýný bilir. Yani yatýrým yapacaðým ama satmaya kalksam tahta çökebilir diye girmeyen bir çok yatýrýmcý bu kurumlar sayesinde giriþ yapabilirler. Çünkü ne zaman isterse alýcý bulmuþ olur. Boylelikle hisse hakký olan fiyata çýkar.
Þimdi dönelim vesbe ye, herkes farkýndadýr ki, vesbe bu %50 yükseliþ rallisine baþlarken inanýlmaz hacimsiz gunler gecirdi. Yükseliþin baþladýðý günden bugune vakýf yatýrýmýn 7,5 milyon lot alým ve satýmý var. Totalde satýcý ama hacime göre hiçbir þey sayýlacak bir miktar satýlmýþ. Yani benim düþüncem, fiyatýn adilane noktalara gelmesi için bu sefer böyle bir yönteme baþvurulmuþ gibi geliyor. Ve bu çok doðru bir hamle olmuþ.
Peki burada 2 soru ortaya çýkýyor.
Adilane fiyat nedir. Bu sene 580-600 kar bekliyorum. 2019 da 800 milyon kar bekliyorum. Piyasada 5 fk lar fazlasýyla makul denilebilir. E birde 2,5 tl temettü var üstünde. Yani bu verilerle hesabý sizde yapabilirsiniz. Herkesin düþüncesi farklý olabilir, benim baz aldýðým veriler bunlar.
Ýkincisi ise patron bunu neden yapar? Bence hisse ederine gelince, nitelikli yatýrýmcýya blok hisse satýþý yapabilir. Bu kötü birþey deðildir. Hissede ki derinlik artacaktýr. Ve bu adilane fiyatlamalara sebep olacaktýr.
Tabi bunlar tamamen senaryodur. Sesli düþünmedir. Farklý bir durumda olabilir. Hepimiz bekleyip göreceðiz.
Ben sadece hedef fiyatý biraz daha yükseltip kademeli satýþlarda biraz daha cimri olacaðým. Sebepleride yukarýda ki durumdur.
Saygýlar.
Yer Ýmleri