Gelir vergisi yönünden deftere tabi olan yatırımcıların eger hisseleri fazlaysa hisselerini satmazda temettülerini alırlarsa
aldıkları temettüyü vergi beyanlarında göstermek ve onun da matrahına göre vergisini ödemek zorundadırlar.
Dolayısıyla bazıları temettüyü almadan hisselerini satıp sonradan tabii isterlerse hisselerini geriye alırlar.Tabii fiat düşük olursada karlı olurlar. Bunun yanısıra yıllık temettu miktarı 2017 için 68.000.tl.yı aşanlar mart/2019 sonuna kadar vergi dairesıne müracaat etmişlerse 4.000.tl.civarında vergi iadesini geri alırlar.Temettü yüksekse vergi oranında kademe yükseleceginden ilave vergi verirler.
Temettü stopajında %.15 kesiliyor. Yıllık temettü diyelım 70.000.tl.ise.Hesaplamada vergi dairesi bunun yarısını
istisna kabul edip matrahtan düşüyor. Kalan 35.000.tl.sını normal vergi gelirine matrahına göre hesaplıyor.
Hesaplamada çıkan rakam ile ödenen arasındakı farkı vergi iadesi olarak geri veriyor. Buda takribi 4.200.tl.civarında oluyor. Önemli olan verginine düşük kademeden hesaplanabilmesidir.2018 yılı temettüleri için iade hakkı miktarı 80.000.tl.oldu..
Bilgilenize/ytd..





Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri