*Yukarýdaki tabloda Manisa ili elektrik/elektronik ürünleri ihracat rakamlarýný, Ýhracat satýrýnda çeyrek bazýnda yazdým.
*Hemen altýndaki satýra, Vesbe'nin çeyrek bazýndaki dolar cirosunu yazdým. (Aslýnda ihracat cirosu da yazýlabilir fakat %70 oranýnda ihracat yapan bir þirket olduðu için kestirmeden böyle bir yola gittim.)
*En alt satýra da bu iki rakam arasýnda korelasyonu göstermesi açýsýndan Ýhracat/vesbe yaparak bir katsayý oluþturdum.
Görüldüðü üzere ilk üç çeyrek 1,5 katý gibi bir kat sayý oluþtuðu dikkat çekiyor. Son çeyrekte bir uyumsuzluk olduðu da ortada. Bu nedenle ihracat rakamý ile vesbe cirosu arasýnda 1,5 rakamýný kullanacaðým. Çok anlamlý olduðu düþünülmeyebilir. Ciro tahmin etmenin, hele ki faaliyet karý tahmin etmenin, hele hele net kar tahmin etmenin oldukça zor olduðunu düþünüyorum.
Uzatmadan, ciro beklentim aþaðýdaki tablodan yola çýkarak 360 milyon dolardýr. ilk çeyrek ortalama dolar kurunun 7,41 olduðunu biliyoruz. Bu durumda TL karþýlýðý ise yaklaþýk 2,7 milyar TL'dir.
Ýlk çeyrek geleneksel olarak þirketin faaliyet ve net kar marjlarýnda bir düþüklük gözleniyor buna ilave olarak bu yýla özel hammadde fiyatlarý ve parite kaynaklý olumsuz etkilenme olacaðý malumunuz. Bu etkinin ne kadar olacaðýný kestirmek zor olsa da kontratlarýn ilk 2 ayý kapsadýðý göz önüne alýnýrsa ve paritedeki olumsuzluðun küçük olduðu düþünülürse çok fazla üzmeyeceði varsayýlabilir. En büyük etki geleneksel olarak ilk çeyrek marjlarýndaki beklenilen düþüþten gelecektir zannýmca.
faaliyet kar marjýný ve net kar marjýný tahmin etmek bu þartlarda oldukça zor. Ancak buraya kadar gelmiþken tahmin etmemek olmaz.
Ciro: 2.7 milyar
Faaliyet karý: 320 milyon
Kar: 300 milyon
diyorum ve sýramý savýyorum.
Zor günler...
Aþaðýya son 8 çeyreðin net kar marjýný da býrakayým.
Marj
201903..... 6,02
201906..... 12,86
201909..... 7,15
201912.... 6,23
202003.... 8,49
202006.... 11,24
202009... 14,18
202012... 18,46
Yer Ýmleri