Originally Posted by
coletta
Hocam vesbe halka arz edilmeden önce vestel tek þirket idi.
Sonra vestel beyaz eþya tarafýný ayrý bir þirket olarak ayýrdý ve halka açtý, elimizde ne oldu vestel ve vesbe.
Ne olmuþ oldu, vesbe sadece üretici bir þirket olmuþ oldu, ürettiðini de vestel e satmýþ oldu, vestel de daðýtým kanallarý vasýtasý ile son kullanýcýya ürünleri satýyor.
Bu iþ modelinde vesbe farkettiyseniz marka baðýmsýz bir üretici oldu. vestel e de üretim yapýyor, daewoo ya da. Yabancý bir cok markaya da üretim yapiyor.
Yarýn arçelik gidip vesbe ye bana da x model üret derse onu da üretip teslimini yapar, umarým iþ modelini anlatabilmiþimdir.
Ýkinci sorunuza gelirsek vestel vesbe yi etkileme konusuna. Vestel in durumu vesbe yi etkiler þu anda da etkilemekte.
Örnek vermek gerekirse, vesbe her sene vestel e milyonlarca lira avans veriyor, her yýl deðiþmekle birlikte satýþlarýn durumuna göre örneðin 800 milyon TL bu yýl avans verip bir sonraki sene verdiði temettü ile mahsuplaþýyor.
Burdaki sorun ne diyebilirsiniz,
1.sorun vesbe bu parayý farklý þekillerde kullanabilecekken kullanamýyor, geçen sene sanýrým 700 milyon lira finalsal zarar yazdý. Bu avansý vestel e vermek zorunda kalmasa belki döviz acýgýný kapatacak, kredi kullanmayacaktý yada farklý þekillerde kullanabilirdi.
Ya vestel e sanki hayrýna mý veriyor faizle veriyor diyenler olabilir evet faizle veriyor da, faiz oranlarýnýn durumu ortada ve bu para faiz için deðil vestel in borclulugu nedeniyle paraya ihtiyaç duyduðu için veriliyor.
2.sorun bu verilen avans biz hissedar lara verilmiyor. Ben bu paranýn avans yerine temettü olarak verilmesinden yanayým böylece biz de yararlanýrýz.
Görüldüðü üzere vestelin durumu vesbe yi de etkilemekte bu sadece örneklerden biridir.
Bazý arkadaþlar lar transferi yapýlabilir diye yazmýþtý evet yapýlabilir nasýl derseniz. Vesbe daha düþük bi kar marjýyla vestel e satýþ yaparsa ne olmus olur, kar vestel e býrakýlmýþ olur. Tersi de mümkündür.
Kar ý vesbe de býrakmak isterse yüksek kar marjýyla satar vestel e.
Yüksek enflasyon ortamýnda ise böyle alevlere ye gerek yok, kar ýn vestel de kalma olasýlýðý yüksek nasýl izah edelim.
Vesbe üretici olduðu için x malý 100 liradan vestel e satar, ancak enflasyon yüksek oldugu için vestel in aldýgý mal durdugu yerde fiyatý artmaktadýr. Fiyat artýþlarý vestel e daha iyi bir kar getirme olasýgý cok daha yüksektir.
Yani vestel vesbe ye göre daha iyi bir kar açýklarsa bunun nedeni enflasyon ortamýnda vestelin aldýgý ürünlerin fiyatýnýn durdugu yerde artmasý ve aldýgýný daha yüksek fiyatlara satabilmesidir.
Yani burada bilinçli bir kar transferi deðil enflayon nedeni ile bir kar transferi söz konusu. Yukarýda bazý arkadaþlar kar transferi yok demiþ ama vestelin bu sene neden vesbe ye göre daha iyi kar açýkladýðýný izah e dememiþler.
Bunlar kiþisel görüþlerim dir, þirket içerisinde olmadýgým için kesin böyledir diyemiyorum ama vesbe her sene daha karlý oldugu halde bu sene geride kalmasýný düþününce bu þekilde buldum.
SNE-LX1 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Yer Ýmleri