100 bin lottan çok fazlasý karanlýk odada satýldýktan sonra iki kademede kalan lotlar.( gün içinde kademelere böyle alýþlar yazan hiçolmadý) böyle bir görüntü aylardýr ortaya çýkmadý..
anlaþmalý olduðu açýkça belli.. ????????????????
https://i.hizliresim.com/lQ831p.png
Grafik Yorumcusu
Türkiye Beyaz Eþya Sanayicileri Derneði (TÜRKBESD) sektörün ilk 9 aylýk verilerini açýkladý.Buna göre, yýlýn 9 ayýnda iç pazardaki satýþlar, geçen yýlýn ayný döneme göre adet bazýnda yüzde 10 daralýrken, sektör, iç satýþlardaki daralmayý ihracat ile dengeledi. Ýhracat, geçen yýlýn ocak-eylül dönemine göre yüzde 1 arttý, üretim ise yüzde 2 azaldý.
Açýklamada görüþlerine yer verine TÜRKBESD Baþkaný Can Dinçer, "Sektörümüz, iç pazardaki daralmaya karþýn yüzde 75 oranýndaki güçlü ihracatý sayesinde üretim kapasitesini koruyor. Ancak uluslararasý rekabet gücümüzü koruyabilmek için üretim ve Ar-Ge teþvikleri, vergi muafiyetleri gibi bazý düzenlemelere ihtiyaç var" ifadelerini kullandý.
'SEKTÖR ÝSTÝHDAM ÝÇÝN DÝRENÝYOR'
Dinçer, sektörün güçlü ihracatý sayesinde üretim kapasitesini koruduðunu, istihdam için direndiðini belirterek, þunlarý kaydetti:
"Beyaz eþya sanayi üretimi, ekonomik dalgalanmalardan dayanýklý tüketim grubunun geneli kadar etkilenmiyor. Beyaz eþya ihracat hacmimiz 2018 sonu itibarýyla yaklaþýk 20 milyon adet seviyesine ulaþtý. Ýhracat hacmimiz sürekli artarken, yaptýðýmýz Ar-Ge yatýrýmlarýyla cari dengeye pozitif etkimiz yýllar itibarýyla artýþ gösteriyor.
Türkiye beyaz eþya sektörü, Ar-Ge, patent, uluslararasý marka yönetimi, tedarik zinciri yönetimi anlamýnda da ülke ortalamasýnýn üzerindedir. Teknolojik geliþmeler sektörümüzün omurgasýný oluþturmaya baþladý. Günümüz tüketicisinin ihtiyaçlarýna yanýt verecek þekilde bir yandan fabrikalarýmýzýn otomasyon seviyesini yükselterek, yapay zeka uygulamalarý ve büyük veriyi analiz ederek üretim süreçlerimizi geliþtiriyor, verimi ve kaliteyi artýrýrken, maliyetlerimizi düþürüyoruz. Ar-Ge teþvikleri sektörün dönüþümü ve uluslararasý rekabet gücünü artýrmasý yolunda önemli bir destek olacaktýr."
Brexit sürecine deðinen Dinçer, sektörün en fazla ihracat yaptýðý ülke olan Ýngiltere'deki geliþmelerden etkilenebileceðini vurguladý. Dinçer, Ýngiltere'ye olan ihracatýn korunmasý için de bazý düzenlemelere ve ihracat teþviklerine ihtiyaç duyulduðunu aktararak, "Geçen yýl devreye giren ve haziran sonuna kadar geçerli olan ÖTV sýfýrlanmasý uygulamasý, sektöre önemli bir destek oldu. Beyaz eþya artýk lüks tüketim maddesi olmaktan çýktý. ÖTV, beyaz eþyadan tamamen kaldýrýlmalý." deðerlendirmesinde bulundu.
'23 MÝLYAR TL TASARRUF SAÐLAYACAK'
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadý da AB'nin 2021'de yürürlüðe girecek yeni enerji etiketi uygulamasýný hatýrlatarak, "Yeni enerji etiketi uygulamasýna geçiþ, 2030 yýlýna kadar Türkiye'de konutlardaki elektrik faturalarýnda 23 milyar TL tasarruf saðlayacak, karbon salýmýný da 14 milyon ton azaltacak. Yeni enerji etiketine geçiþ sürecinde desteðe ihtiyacýmýz var" ifadelerini kullandý.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise sektörün uluslararasý rekabet gücünü koruyabilmesi için beyaz eþyanýn en önemli girdisi olan yassý çelikle ilgili destek ve düzenlemelere ihtiyaç olduðunu kaydetti.
Yavuz, "Ýhracat yapan sektörler için yassý çelik, temel ham madde konumunda ve makroekonomik göstergeleri etkileyecek bir önem sahip. Günümüz tüketicisinin deðiþen taleplerini karþýlamak için yassý çelikte farklý uygulamalara da ihtiyaç duyuluyor. Bu durum da maliyetleri artýrýyor. Mevcut vergilerin azaltýlmamasý, sektörümüzün uluslararasý rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Yassý çelik ile ilgili vergi düzenlemesi talep ediyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Grafik Yorumcusu
Burada yer alan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatýrým danýþmanlýðý kapsamýnda deðildir. Yatýrým danýþmanlýðý hizmeti, yetkili kuruluþlar tarafýndan kiþilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alýnarak kiþiye özel sunulmaktadýr. Yatýrýmcýnýn mali durumuna veya risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir.
iþ yatýrým 3. çeyrek kar tahminleri
tr/analiz/arastirma-raporlari/ArastirmaRaporlari/2_20191021171318954_1.pdf
Grafik Yorumcusu
https://www.isyatirim.com.tr/tr-
tr/analiz/arastirma-raporlari/ArastirmaRaporlari/2_20191021171318954_1.pdf
Grafik Yorumcusu
Yer Ýmleri