Originally Posted by
alanzo
Arçelik yanlýþ iþler yaptý. Dünyanýn en ucuz , en optimum (kalite ücret) iþçiliði varken yurtdýþýnda dünya kadar yatýrým yaptýlar. Þimdi 15-16 adet farklý para birimine göre bütçe yapmaya çalýþýyor. Arçeliðin 2 . handikapý , kadrolarý çok hantal ve kendi beðenmiþ insanlardan oluþuyor. Ürün tasarýmlarý iyi deðil. Vestel in genç kadrolarý onlardan daha iyi iþ çýkarýyor. Arçeliðin tek þansý , yurtiçinde yerleþmiþ bir markasý var. Ama Vestel in zamanla onlarýn pazarýný alacaðýný biliyorlar. Ýþlerini bozmak için uðraþýyorlar. Manisa alýmý o yüzden. Ýþin kötü tarafý , gerçekten biraz vestel kötü etkilenir bundan . Ben manisada ki yan sanayiyi iyi tanýrým. Vestel sayesinde adam oldular , bitleri kanlandý ama vestele düþman gibiler. Hep arçelik gelecek vestel e baðýmlý olmaktan kurtulacaz diye bir söylemleri vardý. Arçelik te Manisada az bir üretim yapacak , yansanayiye yüksek ücret ödeyecek. Vestel in de yansanayi maliyetlerini arttýrmaya çalýþacak. Hitachi alýmýný çok incelemedim. Ama baþarýlý olacaðýný düþünmüyorum
Katýlmýyorum. Türk lirasý deðerlensin, Euro dolar karþýsýnda düþsün Vesbe çarpýlýr. Arçelik de çarpýlýr ama diðer pazarlarda var olarak giderek daha az çarpýlacak. Ayrýca Asya ve Afrika pazarýnda var olabilmek için orada üretim þart. Önümüzdeki dönem büyüyecek pazarlar da orasý. Asya pazarý çok zor, iþleri kolay deðil ama yine de bunu yapmak zorundalar. Yoksa rakiplerine ezilecekler.
Amatör bir yatýrýmcýyým, yatýrým tavisyesi deðildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaþýyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Yer Ýmleri