Vesbe, vestel ticaret a.þ ye satýyor. Sattýðý firma iliþkili taraf olduðu icin Kurumlar vergisine göre bir satýþ yöntemi belirlemesi ve bu yöntemi 3 yýl deðiþtirmemesi gerekir.
Yöntemler
1. Maliyet + yöntemi. Bu yöntem uygulanýyorsa maliyetlerdeki artýþta kar marjý deðiþmez. Maliyet artýþýnda vestel ticaretin karý düþer, maliyet azalisinda vestel ticaretin karý artar.
2. Kar paylaþým yöntemi. Bu yöntem uygulanýyorsa maliyet artýþ ve azalýþlarý iki firmaya da artý ve eksi yazar.
3. Mukellefce belirlenen yöntem. 8sin özelliðine göre belirlenir ki bunu maliyeye açýklamasý gerekir, uygulamasý zordur.
Vesbe iliþkili taraf iþlem raporu yayinlamadigindan (ya da ben gormedim) hangi yöntemi kullanýyor bilmiyoruz. Brüt satýþ kar marjý yillardir 15-17 ler civarý gitmiþ. Muhtemelen 1. Yöntemi kullanýyorlardýr.
Normal þartlarda maliyetlerdeki artýþtan ve pariteden etkilenmemesi lazim. Doðrudan etkilenen vestel ticaret olmali.
Pazar zorluklarý nedeniyle Bir ihtimal kar marjlarina ayar vermek zorunda kalabilirler (yöntem deðiþtirmek gibi) ve bunu da maliyeye açýklayabilirler.
Belki bana meydaný boþ buldun atip tutuyorsun diyebilirsiniz. Ama yine de aracý kurumlarýn basma kalýp sözlerinden iyidir. Bir bakýþ açýsý olarak dikkate alabilirsiniz.
SM-J710FQ cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Yer Ýmleri