Originally Posted by
atakanözbaki
Yatýrým amaçlý kredi ile 2. bir ev aldým. Amacým burayý kiraya verip , hem evin deðer artýþýndan, hem de kira geliri etmekti. Fakat son anda karar deðiþikliði yaparak aldýgým eve kendim göçtüm, eski evim boþta kaldý. Þimdi ben yine bir kararsýzlýk içindeyim. Kirayamý versem yoksa eski evi satýp elime geçen nakiti riski düþük yatýrým araçlarýnda , sepet yaparak deðerlendireyim mi.
Evi 2010 da 120.000 tl ye aldým. Þimdiki degeri çok iyi fiyat olarak 300.000 tl eder.
2010 yýlýnda evi aldýgýmda 120.000 tl , 82.000 dolar veya 1280 gram altýn ediyormuþ. Bugünkü kura çevirecek olunca evin degerini epey bir geçiyor.
Evin deger artýþýný, Son 10 yýlýn enflasyon oraný ,Bileþik Faiz getirisine göre , Merkez bankasýnýn yaþadýgým il için açýkladýgý Konut Fiyat Endeksi verilerine göre kýyasladým.
Son on yýlýn enflasyon ortalamasý 9,36
Yaþadýgým ilin son 10 yýlýn KFE ortalamasý 10,85
Bileþik faiz getirisine göre yýllýk 9,75 faiz getirisine denk geliyor.
Yani benim evim son 10 yýllýk süreçte sadece enflasyon kadar deger artýþý olmuþ ,
Deðer artýþýnýn içine 10 yýl boyunca her ay kira almýþým, her sene kirayý enflasyon kadar arttýrmýþ farz ederek bir hesaplama yaptýgýmda bu ev bana her yýl % 13,5 getiri saðlamýþ.
Bu hesaplamanýn içine düþülecek bir çok þey katarsak bu getiri % 13,5 getirinin altýna düþer.
Geçmiþ 10 yýlda en iyi hesaba göre % 13,5 getiri saðlamýþ bir ev , gelecek 10 yýlda TUÝK in açýkladýgý yýllýk enf. oraný + 3-4 puan getiri mantýklý bir yatýrým olurmu , cazip bir yatýrým olurmu .
Burada verilecek yanýtlar kararsýzlýðýmý gidermede çok faydasý olacak.
Yer Ýmleri