Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
Bugün bir tane ilan gördüm Pazar günü konmuþ sordum yarýn akþam görmek için randevulaþtým .
5 saat sonra gelmeyin diye mesaj attý kapora alýndý dedi .
Uygun evler hemen satýlýyor demek ki
hisse.net kullanarak iPad aracýlýðýyla gönderildi
Ereðlinin vereceði temettüleri bir gelir olarak düþünemeyiz. Sanki 250.000TL lýk Ereðli 296.656TL lýk deðere ulaþacak gibi oluyor böyle yazýnca.. Halbuki temettü hisse fiyatýndan düþer ve sonraki süreçte hisse bunu telafi eder yada edemez. Bu tamamen gelecekteki fiyatlamalara,piyasa koþullarýna baðlýdýr. Bir þirketin özkaynak karlýlýðý artýþ trendinde ise temettü vermemesini isterim,temettü daðýtmak Türkiye koþullarýnda zayýflýktýr.
Çok deðil daha Temmuz baþýnda Ereðli 8,00 TL idi. O zamanda temettü için alanlar olduysa ciddi zararlarý olmalý.
Not: Bu fiyatlardan imkaným olsa bir miktar Ereðli alýrdým ama temettüsü için asla almazdým.
Temettü yatirimciligi çok farklý bir olay.
Bunu ayný faiz gibi düþünebilirsiniz.
Mesela bankaya 1 yýl vadeli 100k para yatýrdýk.yýl sonunda ana para+faiz alýrýz.
O bir yýl sonunda ana paramizin deðeri alým gücü dusebilirde yukselebilirde+faiz(temettü gibi düþün)
Hissemizinde deðeri düþebilir artabilir.Burada aldýðýmýz temettü oraný ve fiyata göre verimliliði önemlidir.
Yani 5 liraya aldýðýmýz bir hisse 1 lira temettü vermesiyle, ayni hisseyi 10 liraya alýrsak 1 lira temettü verirse kazanç ayný olurmu.
Lot sayýsýna göre ayný temettuyu alsak bile yatirdigimiz para farklý olacaðý için kazanç farklý olur.
1 yýl vadeli paraya vade sonunda alacaðýmýz anapara+faiz =garanti paradýr. Kesindir. Bu garanti paranýn alýmgücü o zamanki enflasyona göre tabi ki düþebilir, çýkabilir. Ancak 100.000 lira %20 faiz için yatýrýldý ise brüt:120.000TL olmuþtur.(vergisi vs hariç)
Yani 20.000TL kazanç elde edilerek portföy 120.000TL ye ulaþmýþtýr.
Temettü olayýnda ise ister 5 liraya 1 lira temettü versin yani %20 temettü verimliliði olsun isterse 5 liraya 10 kuruþ versin deðiþen hiçbirþey olmaz portföy getirisi anlamýnda.100.000 liram varsa 120.000TL olacaðý anlamýna hiç gelmez ama faizde nettir kesindir.
Portföy karlýlýðýný saðlayan temel unsurlardan biri az önce de yazdýðým gibi özkaynak karlýlýðýdýr. Temettü verimliliðinin yüksekliði bir ilüzyondur. Ben de Ereðli alýrým ama temettü varsa sýkýntý olur benim için.Dýþarýya nakit çýkýþý vardýr çünkü. O portföyün TOPLAM deðerinin artmasý yükselmesi zorlaþýr. Parayý yatýrdýðým þirket dürüstse zaten tekrar bana para vermesine gerek yok ki..Þirket kaynaklarýný verimli kullansýn yatýrýmlar için saðdan soldan kredi almasýn kimseye para daðýtmadan (ortaðý/hissedarý olarak bana da para(temettü) vermesin) bünyesinden karþýlayarak büyümesine devam etsin isterim.
Sonuçta herkesin yatýrým anlayýþý farklý olabilir kimi sizin gibi temettü odaklý hareket edebilir ki buna da saygý duyarým kimi de belki benim gibi düþünüyor olabilir.
Ankara Eryaman emlakçýlarý tüm kiralýk ilanlara - memur þartý vardýr - cümlesi eklemiþ. Bugün Koçak emlak bürosunu aradým '' Siz bu þekilde alenen sýnýf ayrýmý yapamazsýnýz. Eryaman memurlara tahsisli bir semt midir ? O zaman iþçiye, esnafa vb. ilanlar da veriniz. Anayasal suç iþliyorsunuz. Kiracý dan kefil isteyebilirsiniz, borcunu ödemezse icraya verebilirsiniz ama meslek seçemezsiniz '' dedim.
Çok tuhaf bir milletiz. Ben karý- koca emekli memurum, adamlar bana bile olmaz, çalýþan memur kefil getirin diyebiliyor.
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Yer Ýmleri