148bin TL "ücret" gelirleri için. Kira gelirlerinde 98bin üstüne%35 vergi çýkar. Hatta yeni çalýþma var 700binTL gelir için %50 vergiler konuþuluyor.
Sn djoz bu iþlerde uzman, gayet iyi açýklamýþ.
98bin tl üzeri gelir için hesaplama.
Ayrýca FAÝZ, TEMETTÜ, EMEKLÝ MAAÞI , ÜCRET GELÝRÝ gibi beyan edilip edilmediðine bakýlmadan toplam gelir 120binTL üzerindeyse konut istisnasýndan faydalanamazsýnýz. Bu þekilde kabul edilmiþtir.
Götürü vergi indirimini hesaplamadým zira boþ kalma tamirler, yýpranmalar, site ya da apt. yönetiminin alacaðý paralar o dairede uzun vadede en iyimser tahminle ayda 550-600tl gelir kaybýna neden olur.(götürü gideri hesaplamadýðýmdan dolayý 280TL gibi bir düþme yapmýþtým) 1 ay boþ kalmasý aidatla birlikte 3300TL gelir kaybý demektir, senelik bakarsak, aylýk 275TL kayba denk gelir.
Rayiç bedel olan 2800TL kirayý veren bir adam hurda içinde oturmak istemez devamlý bakýmlý ve çok iyi durumda tutmak durumundasýnýz, yok derseniz bu sefer kirada düþme olur.
Pratik hesap olarak durum þu:
Uzun vadede beklenen gelirin %40-45'i masraf,vergiler ve boþ kalmasýna gitmiþ olur.
Yeni emlak vergisi yasasýndan sonra %50'si gidebilecek.
Ýþin kötü yaný ise kirasýný ödemeyen kiracý için maalesef hýzlý iþleyen bir sistem yok. Zaten avukata vermeden 3-4 ay beklenilmiþ oluyor. Oradan tahliye davasýnýn sonuçlanmasý 4-5 ay. Kiracý itiraz ederse 8-12 aya uzar. 7 ila 15 ay kira alamamayla karþý karþýya kalýrsýnýz.
Avukat, icra ve tahliye masraflarý da cep yakan bir rakam tutar.
ABD'deki gibi herkesin kredi skoru olmalý, adam su parasýný geç ödese skoru düþüyor ve kirasýný ödemeyen için hukuka baþvurudan sonra 2 hafta içinde çýkartýlabilmeli.
Þu durumda her sýkýntýyý sen çekiyorsun, devlet vergisini alýyor. Aslýnda alýnamayan kiralarýn %35'ini bana ödemesi gerekir. Ya da hýzlýca kanunlarý iþler hale getirmelidir.



. Ya da hýzlýca kanunlarý iþler hale getirmelidir.

Yer Ýmleri