Originally Posted by
drselcuk
Þunu okuyun derim..
Arababamda çekiþ düþüklüðü yaþadýðým için sanayide her zaman bakýmýný yaptýrdýðým ustama götürdüm. motoru inceledikten sonra subap ayarý yapýlmasý gerektiðini, o gün elinde yetiþmesi gerektiði iþler nedeniyle aracýmý sabah getirmemi söyledi.
ertesi sabah mesaiye gideceðimi (çalýþtýðým yer 20 km uzaklý) arabayý ancak iþ çýkýþý 8 de getirebileceðimi söyleyince, usta bana "býrak o zaman araç bu akþam dükkanda kalsýn, yarýn iþ çýkýþý gelene kadar hazýr olur öyle alýrsýn" dedi. aracý o akþamüstü sanayiye býraktým.
ertesi gün öðleden sonra ustayý arayýp arabanýn durumunu sorduðumda ufak bir kaza olduðunu, mesai bitimine kalmadan gelmem gerektiðini söyledi. iþten erken çýkýp sanayiye gittiðimde benim aracýn ön kýsmýnýn aðýr hasarlý olduðunu gördüm.
ustanýn yanýnda çalýþan 16 yaþýndaki oðlu gece içip saat 3'te benim arabayý alýp trafiðe çýkýyor ve kýrmýzý ýþýkta beklemekte olan bir araca arkadan saðlam vuruyor. vurduðu aracýn sahibi de uzaktan tanýdýðým biri.
ustaya sordum ne olacak þimdi diye. dedi ki "büyük oðlaný 1 ay sonra evlendiriyorum, masrafým çok, senin arabaný yavaþ yavaþ yaptýrýrým, maddi durumum iyi olsaydý hemen yaptýrýrdým ama bana bir kaç ay zaman ver." diðer araç ne olacak diye sorduðumda "onu da kazayý yapan benim *** düþünsün" dedi.
diðer aracýn sahibine gittiðimde onun da aracýnýn arka tarafýnýn koltuklara kadar gömülü olduðunu gördüm. beni görünce sevindi "ben de seni arýyordum" dedi. kendisine vuran aracýn bana ait olduðunu kazadan sonra anladýðýný, beni beklediðini, o yüzden avukatýna dava açtýrmadýðýný, tek derdinin bir an önce zararýnýn karþýlanarak arabasýnýn tamir edilmesini istediðini söyledi. kaza tutanaðýný tutan polislere göre de benim araçla vuran çocuk 8 de 8 suçluymuþ ve alkollüymüþ.
bu konuþmayý ustaya telefon edip anlattýðýmda, oðlunu evlatlýktan reddettiðini, dükkandan kovduðunu, sadece benim arabanýn tamiri konusunda yardýmcý olabileceðini, hurdacýlardan benim parçalarý araþtýrýp çýkma olarak takabileceðini söyledi.
oradan avukat olan eniþteme giderek olaylarý anlattým. bana ruhsat sahibi olduðum için birinci derece suçlunun ben olduðumu, karþý tarafýn avukatýnýn davayý kazandýktan sonra zararýnýn tazmini için ister benden, ister kaza yapan çocuktan talep etme hakký olduðunu, görünen duruma göre kaza yapan çocuðun mal varlýðý ve düzenli bir geliri olmamasý nedeniyle zararýn benim tarafýmdan ödenmesinin isteneceðini, ben bütün ödemeyi yaptýktan sonra kaza yapan çocuða rücu davasý açacaðýmý, eðer bir gün malý mülkü yada düzenli bir geliri olursa ödediðim parayý ondan talep edeceðimi söyledi.
sonuçta karþý taraf dava açtý ve mahkemeye ben de davalý olarak çýktým. durumu aynen anlattým. hakim bana aracý kazadan önce býraktýðýma dair belge olup olmadýðýný sordu. ben de yok dedim. sonraki duruþmaya dükkan sahibini çaðýrdý. ona aracý akþamüstü sen mi teslim aldýn dedi. usta teslim almadýðýný, kaza günü aracý hiç görmediðini, benim barda oðluyla içtiðimi, bar çýkýþý oðluna aracýn anahtarlarýný vererek "al arabayý sabah dükkana götür baban tamir etsin" diyerek kendim verdiðimi falan söyledi. o gün ilk defa duruþmaya gelen oðlu da ayný þeyleri söyledi. hakim bana aracý dediðim gibi akþamüstü dükkana býraktýðýma dair dükkanýn yakýnýndaki iþyerlerinden þahit bulursam dinletmek için sonraki duruþmaya getirebileceðimi söyleyip davayý ileri tarihe erteledi.
aracý teslim ettiðim gün bize çay getiren çaycýdan tut, yan dükkanlardaki tanýdýk o kadar esnafýn þahitlik yapmalarý teklifime bir tanesinin bile olumlu yanýt vermemesi beni çok üzdü. sonuçta davayý kaybettim.
dava sürecinde arabamý dörtte bir fiyatýna kaportacýya sattým. aldýðým parayý da karþý tarafýn masraflarý için ödedim. yani kýsacasý arada benim araba kaynadý gitti.
avukatým olan eniþtem "dua et bir insana vurup öldürmemiþ, eðer ailesine çalýþarak bakmakta olan birine çarparak öldürseydi o zaman çok daha aðýr bedeller öderdin" dedi.
baþka bir olayda da tanýdýðým biri, en yakýn arkadaþýna gelin arabasý olarak kullanýlmasý için aracýný vermiþti. düðün alayý giderken aracýn önüne bir çocuk atlýyor, amacý içine para konan zarf almak ve kaza oluyor. çocuðu hemen hastaneye yetiþtiriyorlar ama ertesi gün çocuk ölüyor. bu aracýn sahibi de yargýlandý. ayrýca ölen çocuðun ailesi batmanlý olduðu için bazý aracýlýk yapan kiþiler þikayetin geri alýnmasý için kan parasý talep ettiler ve biraz da tehdit ettiler. kazayý yapan sürücünün maddi imkanlarý yeterli olmadýðý için kan parasýný da araç sahibi olan tanýdýðým ödemek durumunda kaldý.
birisi sizden aracýnýzý istediði zaman, ne yapacaðýnýzý þimdi bir daha düþünün.
Paylaþýn dostlarýnýz maðdur olmasýn..
Yer Ýmleri