Borsa stanbul Ynetim Kurulu Bakan Himmet Karada, kk yatrmclar sermaye piyasalarna yneltmek iin hem halka ak irket hisselerini yaygnlatrc hem de tevik edici yeni uygulamalar yapacaklarn belirterek, "
Mteahhidin ve TOK'nin 600 bin liraya satt daire borsada 400 bin lira. Buna ramen insanlar ekiniyor." dedi.
Karada, AA muhabirine yapt aklamada, Trkiye'de bireysel kk yatrmclarn borsadan uzak durma sebeplerini anlatt.
nsanlarn baz hususlarda ekindiine iaret eden Karada, "rnein mteahhidin ve TOK'nin 600 bin liraya satt daire borsada 400 bin lira.
Buna ramen insanlar ekiniyor. Gerekten konut mu, tapu verilecek mi, sanal bir ey mi, anlayamyorlar." diye konutu.
Karada, Borsa stanbul araclyla konutlar dorudan tketiciye sunduklarn vurgulayarak, "
Gerekten tapu vereceiz. Hatta brokratik sreleri azaltacaz, adresine tapusunu gndereceiz. ahs baznda gayrimenkul sertifikas yatrm yapanlar yeterli sertifikay topladklarnda, konutu ister oturmak iin kullanabilecek, isterse tapuyu almadan sertifikasn satarak kazancn realize edebilecek. Bu ok gzel bir yatrm. 600 bin liralk konutu 400 bin liraya satyoruz, inandramyoruz." deerlendirmesinde bulundu.
Borsada ilem gren gayrimenkul yatrm fonlarn ve sertifikalarn borsa yatrmcsnn bildiini fakat asl hedef kitlenin konut yatrmcs olduunu ifade eden Karada,
hedef kitleye ulamakta yetersiz kaldklarn syledi.
Karada, yle devam etti:
"
Neden yetersiz kaldk? Birincisi, u anda satlan proje TOK'nin. TOK Bakan diyor ki 'Ben bir de reklam m yapacam, ne gerek var?' Bu bizim katlmadmz bir gereke. Projeyi doru tantmamz lazm. lk proje, pilot proje, doru tantlacak, baarl olacak ki dier gayrimenkul projelerimiz borsaya gelebilsin. Zamanlama anlamnda da bana gre kt bir zamanlamayd, referandum ncesi lke gndeminin ok daha baka eylerle megul olduu bir dnemde insanlara duyurmakta yetersiz kaldk ama proje devam ediyor. Biz yeni projelerle gayrimenkul ve konut yatrmcsna ulaacamz dnyoruz. Hele bir de u anda fiyatlar ok aa dt, ok avantajl. Bu, hzla, projenin tamamlanmasna yaklaldka yukar ynl hareket edecektir. 2018 ylnda zaten 2017'yi de belki aarak lkemiz gerekten ciddi bir kalknma srecine, byme dnemine balam olacak. Beklentilerimiz bu anlamda pozitif. Borsa yatrmcsnn da bu anlamda maduriyetlerini gidermek, beklentilerini pozitife evirmek lazm. Gayrimenkul sertifikas ve benzeri projelerimiz, doru bir yaklam gsteriyor. Yakn vadede dzeleceini dnyorum."
Yer mleri