Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
4,07 10% 355,01 Mn 3,91 / 4,07
9,46 10% 2,03 Mr 9,00 / 9,46
4,40 10% 347,36 Mn 4,20 / 4,40
660,50 9.99% 372,72 Mn 660,50 / 660,50
43,60 9.99% 176,23 Mn 39,70 / 43,60
389,75 -9.99% 4,94 Mn 389,75 / 430,00
3,43 -9.97% 1,04 Mr 3,43 / 3,62
44,06 -9.97% 548,15 Mn 44,06 / 45,90
121,20 -9.96% 3,21 Mr 121,20 / 147,80
165,50 -9.96% 1,69 Mr 165,50 / 180,00
3,54 0.57% 24,09 Mr 3,52 / 3,69
113,20 9.58% 15,35 Mr 97,70 / 113,20
40,86 -0.97% 14,18 Mr 40,58 / 43,72
75,85 0.8% 10,72 Mr 74,20 / 76,10
308,50 -0.8% 9,92 Mr 306,25 / 309,50
21,20 3.62% 1,23 Mr 20,72 / 21,56
431,75 0.76% 9,13 Mr 425,00 / 438,75
339,50 4.14% 8,94 Mr 331,75 / 345,00
774,50 -1.96% 3,49 Mr 771,50 / 792,00
100,90 1.77% 616,38 Mn 99,00 / 101,60
116,40 1.93% 273,16 Mn 112,60 / 116,70
431,75 0.76% 9,13 Mr 425,00 / 438,75
36,00 2.68% 245,44 Mn 35,10 / 36,34
11,18 -0.18% 514,32 Mn 11,10 / 11,44
88,20 1.73% 812,44 Mn 86,55 / 90,30

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 35/216 lklk ... 2533343536374585135 ... SonSon
Arama sonucu : 1727 madde; 273 - 280 aras.

Konu: Pmvr3 - tok park mavera 3 projesi

1. Sevgili Mstakbel Komularm

ncelikle forumda yeniyim. Az ok finans bilirim ama borsayla ve buralarla yeni tanyorum. Umarm sizlerden bir eyler renir ve sizlere de bir eyler katabilirim.

Gndeme geldiinden beri beni heyecanlandran bir rn Gayrimenkul Sertifikas (GMS diye ksa yazaym) ve hem mevzuat tarafn aratrdm hem de ilk halka arz srecini yakndan izledim. Halka arz sonrasn fiyat hareketleri ardndan aratrmalarmda bu foruma denk geldim ve ok hzlca bir gz gezdirdim.

Burada grdm; temel olarak GMS’nin ok anlalmad ve GMS ile Hisse senedinin karlatrlmas gibi bir HATA yapld. Dahas gayrimenkul sertifikasnn normal bir ev almaktan veya gayrimenkul yatrm yapmaktan da farklar var ki oras da ok anlalmam bence. O yzden de piyasada anormal fiyatlamalar oluyor ve hepimiz zarar gryoruz. Ya da belki ben yanl anlammdr beni dzeltirseniz sevinirim.

lk aamada Park Mavera III projesine hi girmeden ncelikle GMS ile hisse senedi arasnda ne gibi farklar grdm paylamak isterim. Ardndan sizlerle izin verirseniz proje stne konuur ve fikir alverii yaparz.

Yazlar uzun uzun okumay sevmeyenler iin ve de kalabalkta kaybolmasn diye para para gndereceim. Sorularnz olursa elimden geldiince yardmc olmaya alrm.

Selamlar, Sevgiler,

***erkes***

2. Sevgili Komular,

ncelikle bir nceki yazmda bahsettiim “Sertifika Neden Beni Heyecanlandryor” meselesini biraz aaym.

Hepinizin malumu Trkiye'de gayrimenkul nemli bir yatrm arac ama bu merete yatrm yapabilmek iin ya iyi birikiminiz olacak ya da bankadan kredi alp taksit deyecek kadar geliriniz olacak. Benim gibi bir memurun stanbul'da milyona dayanm bir evi almas bu adan imkansz. Kt kanaat 100 bin TL biriktirsen 500-600 bin TL lik krediye girsem aylk maam bile taksitleri demeye yetmez. Eminim ki pek ok kii var benimle ayn durumda olan.

Gidip faize yatrsam (ki prensip olarak yatrmam ama yatrdm diyelim) banka benim parama para gzyle bakmyor bile. Verdii faiz tabandan. Milyonluk adamlarn paras daha kymetli her zaman.

Hisse alsam desem borsay bilmiyorum ve ben gibi bilmeyen adam dayak manya yapp, her yerden arplp gideceim. Tehlikeli blge girmesem daha iyi.

Gayrimenkul fonlarn aratrdm, “nitelikli yatrmc” deilsin diye fon alamadm. Nedir dedim nitelikli olmak, paran milyonu geecek anca yle geleceksin dediler!!! Gene param bir halta yaramad.

Hadi tm bunlara ap borca girip projeye girdim diyelim ve bir sebeple, hastalktr, lmdr doumdur, okuldur, askerdir vs paraya sktm. Hayda... Git 50 bin TL denkletiremedik diye 500-600 bin TL’lik evi sat. Bir de satarken acile dtm bir dnya zarar et!
    Dahas inaatn yarsnda bizim mteahhit akal kt evi yarm brakt kat gitti. Elinde sadece bir sat szlemesi ve beton ynyla kala kaldn m?

te sertifika bunlarn hepsini zyor benim anladm.

Az paramla bir projeye girip (ki bir ev kredisi almak iin denecek dosya masrafn bile karlamaya yetmeyecek 5.000 TL ile bile girebiliyorum) projenin deeri mesela %50 artsa benim de param 7500 TL oluyor. Evet bir ev alamadm ama bir evin deerine ortak oldum. Bu benim gibi paras bankada ve borsada kymetsiz grnen insanlar iin gayrimenkul yatrm yapmann tek alternatifi. Ne fon alabiliyorum bu parayla ne de faize yatrp para kazanabiliyorum. Sorun ise buradaki projenin %50 deer kazanp kazanmayaca. Eve bir yatrm arac olarak bakan insanlarn sertifika alrken o paraya deer mi sorusunu sormas gerek. Blge belli, proje belli, benzer projeler belli artsyla eksisiyle deerlendirip bakmak lazm. Projenin fiyatyla ilgili sorununuz yoksa eer, yatrmnzn vadesiyle ilgili sorununuzun olmamas lazm. Nitekim bir ev almak en az 2-3 yl vadeli uzun dnemli bir yatrmdr.

Diyelim 2 yl boyunca sertifika biriktirdim 5000 taneye yetitim. 50 bin TL’ye ihtiyacm oldu. Benim sadece 50 bin TL lik sertifika satmam yeterli. Tm sertifikalar satmak gibi bir derdim yok. htiyacm kadarn sattm ktm. Sonra Allah kerimdir param gelir gene alrm ya da alamam ama tm yatrmm heba olmadan para para satma ansm var.

Dahas ev satmak kolay mdr? Emlakya komisyon yedir sen mteri bul, tapuya git, notere git vs. Borsada iyi kt ilem gryor. O andaki rayiten satp karm. Skk zamanda arur ettirmeden ve kime sattm derdim olmadan.

Proje ve inaat ile ilgili soru iaretlerim ise bence normal bir projeden ok daha az. SPK, Borsa denetimden geirmi, dahas bu projeye zel TOK arkada ki bunlar devlet demek. Bu proje bitmez mteahhit kaz yerim derdi yok en azndan.

zetle ev almak istiyorsam veya eve yatrm yapmak istiyorsam param koyar ve beklerim. Piyasada ne olduu sertifika fiyatnn ne olduu beni ok ilgilendirmez. nk sertifika fiyat ne olursa olsun ya ev alacam ya da o evin karl paray. Yatrm arac olarak gryorsam da ksa vadeli bakmam, nk mekanizma uzun sre gayrimenkul fiyat ile sertifika fiyat arasnda anlamsz fiyat fark olmasna izin vermeyecek ekilde dizayn edilmi.

Gayrimenkul sertifikas benim iin nemli ve tam da garip gurebann (siz KY diyorsunuz sanrm) ev alamasa da eve yatrm yapmcasna getiri salamasna ynelik bir yatrm arac. Umarm insanlar bunu anlar ve rnekleri oalr.

Selam ve dua ile,

***erkes***

3. Sevgili Komular,

Buradan itibaren sertifikalar ile ilgili baz temel tespitlerimi paylamak istiyorum. Ama zellikle de Gayrimenkul Sertifikas ve Hisse Senedi Farklar konusunda yazmak istedim...

FARK 1 - Aratrdm kadaryla, Hukuki olarak GMS bir bor menkul kymeti (bence hem ortaklk hem de alacak hakk veren karma bir rn ama anladm kadaryla mevzuat bu ekilde gryor), Hisse senedi ise bir ortaklk menkul kymetidir. Bu ne demektir derseniz; GMS aldnzda yatrmc olarak ihraya bir bor para verdiniz ve bu para karlnda inaat size ya EV teslim etme ya da EVN KARILII paray size deme sz veriyor. naat irket batsa bile sizin bu alacanz bakidir ve proje tamamland srece siz bu hakknz alrsnz. Peki bir irket batsa ne hisse senedi sahibine olur? stne bir bardak su iersiniz!! Afiyet olsun...

***erkes***

4. Gayrimenkul Sertifikas ve Hisse Senedi Farklar

FARK 2 - rnein bir GYO (benzer i yaptndan GYO rnei veriyorum yoksa tm irketler iin geerli syleyeceklerim) irket halka arz edilirken irketten hisse alp karlnda para verdiniz. O irketin o paray nasl kullanaca belli mi? Hayr. Size ne sz verirse versin irket istediini yapabilir. Bor der, yatrm yapacam der anlamsz arsalar alr, l yatrmlara girer vs vs. Peki ortak olarak irket batsa, sizin hisse senedim be para etmiyor ama GYO'nun projesinden bana bir daire, bir kap, pencere verin derseniz verirler mi? Avucunuzu yalarsnz. Dahas ortaksnz ve irketin iflas masasndaki en son alacaklsnz.

Peki Gayrimenkul sertifikas aldnzda ne oluyor? ncelikle halka arzdan toplanan para bir hesapta nemalandrlyor ve inaat irkete sadece ilk %10 veriliyor inaata balasn diye. Ardndan inaat ilerledike para para bu para inaatya gnderiliyor ve toplanan para inaat dnda hibirey iin kullanlamyor. Paranzn nereye gidecei belli yani. Diyelim ki inaat irket proje %50 ilerlediinde batyor. Hisse senedi gibi stne bir bardak su imiyorsunuz. Halka arz parasnn topland hesapta sizden alnan parann %50'si duruyor, ayrca %50 ilerlemi projeniz de bir tarafta duruyor. KAMU ALACAI iin dahi olsa bu paraya ve sertifikaya konu projeye DOKUNULAMAZ ve iflas masasna konu olamaz. O proje zerindeki tasarruf hakk sertifika sahiplerinindir.

Frsat bulduka Devam edecek

***erkes***

5. Gayrimenkul Sertifikas ve Hisse Senedi Farklar

FARK 3- Mesela Bugn TORUNLAR GYO'nun satt 1 evin fiyat 1 milyon TL olsun ve sizin de 1 milyon TL'niz olsun. Siz borsadan gittiniz ve 3 yl tutmak zere 1 milyon TL'lik TRGYO hissesi aldnz. O arada TRGYO hissesi 50 kurua dt ama evin fiyat da 2 milyon TL'ye kt. Yatrmc olarak TRGYO'ya gidip "Ben hissemi aldmda o parayla senin u projenden 1 ev alabiliyordum imdi bana senin ev sat fiyatn ne olursa olsun bana 1 ev ver YADA 1 evin karl paray ver" diyebilir miyim? Desem bile bana glerler.
    Sertifika sahibi elinde yeterli miktarda sertifika varsa sertifika fiyat ne olursa olsun, bavurup proje iinden bir evin kendisine teslimini isteyebilir (ASL EDM deniyor).

Ya da vadenin sonunda proje sahibinin evi sizin adnza satp bedelini size demesini isteyebilirsiniz (TAL EDM deniyor).
    Yani elimdeki sertifikann ya ev ya da para olarak bir karl var.

***erkes***

6. Gayrimenkul Sertifikas ve Hisse Senedi Farklar

FARK 4- Sertifika fiyat neden borsaya, hisse senetlerine, endekse paralel deil diye soruyor forumda baz arkadalar.

ncelikle bu rn daha nce de belirttim ne bir hisse senedi ne de bir borlanma arac. kisinin ortasnda bir yerlerde duruyor. Dolaysyla fiyatlamasnda ncelikle bunu dikkate almak lazm. Gazetelerde koca koca ke yazarlar konuyu anlamadan borsa ile karlatrmal getirilerden bahsetmiler "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma" sz sanrm bunlara gitmeli.

kincisi, bu sertifikann arkasnda bir proje var ve sertifika fiyat projenin ortalama metrekare deerini temsil ediyor. Projenin deerinde bir d ve ykseli meydana geldiinde anca sertifika fiyatn deimesi beklenir ki o da dnden bugne deiecek bir ey deildir. Projedeki ilerlemelere gre, blgeye deer katacak dier yatrmlardaki gelimelere gre sertifika fiyatlanmal. Ondandr ki borsa ykselirken de derken de sertifika fiyatlar geriden takip eder ve etmeli.

Burada gene sylyorum unutulmamas gereken ey, sertifikann arkasnda deerini temsil ettii bir proje olduu gereidir. Proje doru fiyatlanmsa Trkiye'de Gayrimenkuln kaybettirmeyeceini herkes bilir.

Gene bu konuyla alakal olarak bir sertifika bir gnde %20 yapar m? Ya da bir gnde %20 der mi? Teorik olarak debilir ama pratikte dmemesi gerekir demeliyim. nk dediim gibi projenin deerinde anormal bir deiiklik meydana getirecek bir gelime olmadka bu tr fiyat hareketi olmamal.

Peki olsa ne olur? Diyelim ki sertifika fiyat %50 ykseldi ve 60 TL oldu. Gerekte daire fiyatlar bu denli artmadan sertifika fiyat artmsa, ortalama zekaya sahip bir sertifika sahibi gider bu sertifikalar borsada satar ve sertifikaya konu projeden kendine ev alr. Aradaki fiyat fark da cebinde kar olur.

Peki tersi durumda ne olur? Yani sertifika fiyat 30-35 TL oldu. Bu durumda da irketin sat ofisinden ev alacak olan adamn borsaya gelip benzer bir daire iin gerekli sertifika adedini alp inaat irketin kapsna dayanp ver bana kardeim u blok u kat u daireyi deme ans oluur.

Dolaysyla, reelde oluan fiyatlarla borsada oluan fiyatlar arasnda teorik olarak fiyat farknn ok olmamas lazm. Hi olmamas gerek demiyorum eitli gerekelerle sertifika fiyat ile sertifikaya konu olmayan ev fiyatndan az-ok yukarda olmal ama bu teorik tartamaya ayrca gireriz, imdilik bo verelim.

Sorular olursa da gr alveriinde bulunmaktan memnun olurum...

***erkes***

7.  Alnt Originally Posted by erkes Yazy Oku
    Sevgili Mstakbel Komularm

ncelikle forumda yeniyim. Az ok finans bilirim ama borsayla ve buralarla yeni tanyorum. Umarm sizlerden bir eyler renir ve sizlere de bir eyler katabilirim.

Gndeme geldiinden beri beni heyecanlandran bir rn Gayrimenkul Sertifikas (GMS diye ksa yazaym) ve hem mevzuat tarafn aratrdm hem de ilk halka arz srecini yakndan izledim. Halka arz sonrasn fiyat hareketleri ardndan aratrmalarmda bu foruma denk geldim ve ok hzlca bir gz gezdirdim.

Burada grdm; temel olarak GMS€™nin ok anlalmad ve GMS ile Hisse senedinin karlatrlmas gibi bir HATA yapld. Dahas gayrimenkul sertifikasnn normal bir ev almaktan veya gayrimenkul yatrm yapmaktan da farklar var ki oras da ok anlalmam bence. O yzden de piyasada anormal fiyatlamalar oluyor ve hepimiz zarar gryoruz. Ya da belki ben yanl anlammdr beni dzeltirseniz sevinirim.

lk aamada Park Mavera III projesine hi girmeden ncelikle GMS ile hisse senedi arasnda ne gibi farklar grdm paylamak isterim. Ardndan sizlerle izin verirseniz proje stne konuur ve fikir alverii yaparz.

Yazlar uzun uzun okumay sevmeyenler iin ve de kalabalkta kaybolmasn diye para para gndereceim. Sorularnz olursa elimden geldiince yardmc olmaya alrm.

Selamlar, Sevgiler,

***erkes***
    Kazan asndan hesaplarsan borsada ok daha fazla kazanabilirsin sadece doru hisseye yatrm yapman gerekiyor.
    Borsa kumardr durmasn bilmek gerekir.

8.  Alnt Originally Posted by miko Yazy Oku
    Kazan asndan hesaplarsan borsada ok daha fazla kazanabilirsin sadece doru hisseye yatrm yapman gerekiyor.
    Sevgili Miko kardeim,

"Borsa kumardr durmasn bilmek gerekir" diyen birisi iin ok iyimser bir yorum bu

En banda dediim gibi borsaya ok hakim deilim, teorik olarak bilirim ama iim olmad imdiye kadar. Ancak burada da bence bir hata yapyoruz.

Bence "Emlak yatrm yapmann alternatifi Borsa yatrm yapmak deildir". Yani Gayrimenkul'de parasn deerlendirmek isteyen insanlar iin borsada daha ok kazan var demek pek doru bir karlatrma olmaz. O zaman birisi de der ki Borsa 2012 ylnda 79000'leri grd, imdi geldi 95000. Kazan %20. stanbul'da en kt gayrimenkul yatrm ylda en az %20 kazandrmtr zaten. 4-5 seneye vurursanz %80'den fazla para kazandnz demektir. stne kira geliri vs cabas. Ve derseniz ki baz hisseler var 1-5 gitti ben de baz hisseler bulurum son 4-5 ylda 5'te 1'ine geri gelmi. Ama ben ok sper teknik-temel analizler yapmadan krn at bir ev, arsa, tarla alsaydm muhtemelen en azndan para kaybetmezdim Borsada hisse semek ise ayr bir uzmanlk.

zetle, bana sorarsanz gayrimenkul yatrmcs "faiz kadar az kazanmak istemeyen ama hisse senedi gibi de risk almak istemeyen" bir yatrmc grubudur. Buras ne hisse kadar riskli ne de faize yatrmak kadar risksiz. Gayrimenkul sertifikasna da o gzle bakmak gerekir naizane grm.

Selamlar,

***erkes***

Sayfa 35/216 lklk ... 2533343536374585135 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •