Sn. cerkes...
Kac pay topladýnýz simdiye kadar?
Sn. cerkes...
Kac pay topladýnýz simdiye kadar?
Sn. Çerkes, m2 4250 tl en dandik ev için. Kati cephesi düzgün evlerde fiyat çok daha yüksek, eðer düzgün bir bölge ise teslime yakýn fiyatlar da artar.
Ama neticede bu mevcut hisse bir menkul kýymet, aþaðý da gider yukarý da, burasý borsa...
biraz aksam hisseyi inceledim detaylý .) coð sýg hareketler hiç alan satan yok gibi.. herkez zararýna sattý diyorsunuz ama daha öyle bi þey yok biraz hacimli olsa vakýf yatýrým elindekileri verir.. ) þu anda hissenin sahibi bile yok toplu deðil daðýnýk koyun misali koyunlarý bi çoban gelir toplarsa belli bi yere götüürüp orda býrakýr .)) daha öncede söyledim bu hisseye yabancý gelmez ) kolay kolay þu kadar yabancý aldý diyorlar ama yabancýda para çok bitmiþ evi alýr 3 sene beklermi. ) zaten bizim borsada yabancý bireysel cok nadir vardýr yabancý fonlar ve yatýrým bankalardýr onlarda evi ne yapsýn ev alýp bide sonra satacaðýz diyemi uðraþacaklar..
halka arz olmuþ hisse yeni doðmuþ ceylan gibidir. )) biraz büyüsün serpilsin öle alýnýr koþuyor topallýyormu mali verilerine bakmak lazým bu hissede malý veri bile yok o yüzden kolay kolay kurumsal yatýrýmcýlar gelmez
türkiyede genelde halka arzlar gidip faizle kredimi almayýp borsadadan para almak için geliyorlar.. ) o yüzden yeni halka arzlardan hep uzak dururum... zaten çok kar etse gelip karý senle paylaþmazlar)
YTD deðildir söylediklerimin gerçekle hiç alakasý yoktur hayel ürünüdür. yani Kesinlikle inanmayýn![]()
Sayýn nosfecagri,
Üzülerek söylemeliyim ki, yanýlýyorsunuz ve izahnameyi incelememiþsiniz.
Halka araza konu edilen baðýmsýz bölümler arasýnda metrekare fiyatý 3300-3400 TL olan da var, 4700-4800 TL olan da var. Tüm 218 dairenin ortalama metrekare fiyatýdýr 4250 TL olan.
Örneðin B2 Blok 3 Kat 22 numaralý daire fiyatý 507 bin TL. Bu daire, 145,89 metrekare imiþ. Bu daireyi almak için 11932 adet sertifika toplamanýz gerekiyormuþ. Benim buradan anladýðým; bu dairenin metrekare fiyatý:507.000/145,89=3475 TL....
Baþka bir örnek ise B2 Blok 4 Kat 26 numaralý daire fiyatý 598 bin TL. Bu daire, 125 metrekare imiþ ve daireyi almak için 14.072 adet sertifika toplaman gerekiyormuþ. Bu dairenin metrekare fiyatý:598.000/125=4780 TL
Siz hangisini istiyorsanýz tanesi 42.5 lira olan sertifikadan farklý miktarlarda biriktirerek daire alýyorsunuz. Ýster gider sizin dandik dediðiniz 3400 TL metrekare fiyatlý ama 146 metrekare daireyi 12 bin sertifika ile alýrsýnýz isterseniz daha güzel konumda/kattaki 125 metrekarelik daireyi 14 bin sertifika biriktirerek alýrsýnýz.
Lütfen Ýnceleyiniz: http://www.toki.gov.tr/AppResources/...%20Listesi.pdf
Yanlýþ mý deðerlendiriyorum?
Burasý borsa yukarýda gider aþaðýdaki gider konusunda ise; borsa konusundaki kýt bilgimle daha önce açýkladým. Lütfen önceki yazýlarýma bir bakýn. Bu herhangi bir hisse deðil. Arkasýnda bir proje olan projenin özellikleri belli olan, size ev ya da evin karþýlýðý payý vermeyi taahhüt eden bir menkul kýymet. O yüzden bu sertifika öyle kafasýna göre aþaðý yukarý gitmemeli. Ha evet gidiyor, onun sebebi de BU ÜRÜNÜN NE OLDUÐUNU BÝLMEDEN SADECE BÝR MENKUL KIYMET GÝBÝ GÖREN bir yatýrýmcý gurubu.
Peki burada yanýlýyor muyum?
***Çerkes***
Sertifikanýn dolayýsýyla yapýlýp teslim edileceði varsayýlan projenin kýymeti anlaþýlmýþ mý anlaþýlmamýþ mý bilemem ama görünen tek gerçek var halka arzdan alanlar kazýklanmýþ oluyor. Bugün neredeyse her yerde 60 ay vadeye sýfýr faizle satýlan konut projeleri varsa bence bu sertifikalar satýlýrken de alanlara %10-15 peþin iskontosu yapsalardý iyi olurdu.
Sn. Çerkes,
Doðrudur incelemedim. Taban fiyatý 4250 zannediyordum. 3400 tl / m2 güzel bir fiyat, þimdi sanýrým o daire 3100 lere doðru geliyor? Gerçekten ihtiyaç duyan için mantýklý fiyatlar oluþabilir. Ancak nisan ayýnda istanbulda konut fiyatlarý aylýk bazda gerilemiþ. Her türlü enstrüman olduðu gibi emlak konutlarýnda da malesef bir fiyat ve iki tane yön vardýr. Illa yukarý diye þartlanmamak gerekir diye düþünüyorum nacizane. Bence halka arz için fiyat güzel ama piyasa komple düþecek olursa bu projenin istisna olmasý, çok iyi yapýlmasý bulunduðu yerde altyapý anlamýnda geliþmeler olmasý, borsada olmayan dairelerde güzel satýþlar yakalanmasý gibi parametreler de önem kazanýr.
Bol kazanç dilerim.
Bence kesinlikle haklýsýnýz Sayýn umutabi;
Sertifika satýlýrken, yatýrýmcýya;
1-Peþin alým iskontosu
2-Toplu alým iskontosu
3-Faizsiz finansman saðlamadan dolayý iskonto
4-Halka arz iskontosu verilmesi,
5-Topraktan girmekten dolayý iskonto
gibi iskontolar verilmesi gerek.
Bu proje için yeterli iskonto var mýdýr konusu; daha önceki yazýmda belirttiðim açýdan bakýlarak deðerlendirilmeli. Adamlar biz ortalama 8000 TL ye satmayý planladýðýmýz projeyi 4250 TL ye satýyoruz derse ciddi bir iskonto var demektir. Satýþ fiyatým ne olursa olsun ben maliyetimin de altýnda satýyorum diyorsa ve bu iskonto yeterlidir diyorsa orada da haklýlýk payý var derim.
Bana sorarsanýz ben de isterdim 3500-4000 aralýðýndan almak ama projenin örnek dairelerine baktým, karþýmýzdaki TOKÝ'nin veya Emlak Konutun bölgede yaptýðý sosyal amaçlý projeleri durmuyor. Ýçinde hareket sensöründen, sývý sensörüne, vakumlu merkezi süpürgeden, profesyonel ütüsüne ve ankastresine kadar baya bir lüx proje var. O yüzden ben kendi adýma makul buldum fiyatlarý.
Bir de son not; 60 ay vadeli 120 ay vadeli evleri alamýyoruz. En büyük sorunumuz o. Evler çok pahalý ve bizim gibi orta sýnýfýn ulaþabileceði rakamlarýn çok üzerinde.
Selamlar
Yer Ýmleri