Originally Posted by
Çerkes
Herkese hayýrlý Cumalar,
Gün geçmiyor ki malzeme olmasýn burada, gene duramadým!
Sevgili Umutabi, yaþýnýzý bilmiyorum ama isminizden dolayý (abi dedirtiyorsunuz kendinize) ve aslýnda buradaki ortalamadan daha bilgili olmanýzdan dolayý size saygý duyuyorum (ki tüm bunlarýn dýþýnda insan olmanýz bile yeter saygý duymam için). Ama yazdýklarýnýz ve tarzýnýza saygý duymuyorum. Þartlanmýþsýnýz ve olumsuz yazmak için zorluyorsunuz.
Eðer sizin mantýðýnýzla bakýyor olsaydýk menkul kýymetleþtirme denen, Sukuk (Kira Sertifikasý), Varlýða Dayalý Menkul Kýymetler, Varlýk Teminatlý Menkul Kýymetler veya hazine bonosu, tahvil vs hiçbir þeyin iþlem görmemesi gerek. Bu temelde bir borç menkul kýymetidir sevgili Umutabicim. Daha önce bin kere dedim gene diyeceðim sanýrým, size ya ev ya da evin parasýný geri verecekler. Bunun bir piyasada iþlem görmesinin ne sakýncasý var? Bazý geri zekalýlar (özür dileyerek söylüyorum) ve de kavun alýrken bile koklayan adamlar paralarýný böyle bir aracva yatýrýrken nedir diye bakmayan sefilleirn yüzünden bizim gibi yatýrýmcýlar zarar görüyor.
Ben kendi adýma daha önce de söyledim borsacý deðilim ama bu son iki ay çok þey öðrendim. Burada bir manipülasyondan söz etmek çok zor. Halka açýldýðý günden beri epi topu 20 milyon TL’lik iþlem dönen bir tahtada neyin manipülasyonundan bahsediyorsunuz. Ortalama da 600-700 bin TL günlük hacim (kabaca 1 ev) ile neyi manipüle edebilirsiniz. Burada yatýrýmcý davranýþýndaki abukluk ve fiyatlama hatasý yapmasý ürünü sakatlamaz. Ne güzel okullarý kaldýralým eðitim-öðretim sorunuz olmaz mantýðýyla sertifikayý kaldýralým fiyatlarý düþmez. Ýnsanlar öðrensin demiyoruz, ne aldýklarýna baksýn demiyoruz, dün aldýðý projenin payýndan bugün para kazanamadým diye satýyor salaklýk ediyor demiyoruz ama ürünü kaldýralým da bunlar olmasýn. Bu ürüne ve bunun gibilere bizim gibi orta sýnýfýn ihtiyacý var beyler. Hangi mantýk ve hangi niyetle (kötü olmadýðýný umuyorum) yazýyorsunuz bunlarý bilmiyorum ama lütfen aðzýnýzdan çýkaný kulaðýnýz duymadan önce düþüp konuþun ve yazýn ki manasýz þeylerle insanlarýn moralini bozmayýn. Ha benim moralim bozulmaz, ne aldýðýmý ne yaptýðýmý biliyorum ama en az buradaki cahil cühela kadar bilgisizce yazacaksanýz yazmayýn, vesselam!
Aranýzda jet fadýla kazýklanan varsa bir adým öne çýksýn. Ben umutsuzca gayrimenkul yatýrýmý yapmak için çýrpýndým yýllardýr. Elimdeki para ile yapamadým, çünkü gücüm yetmedi. Ama jet fadýla da oyuncak olmadým. Çünkü Allah insanlara akýl vermiþ kullanmasý için. Siz veya etrafta kanan varsa onlarý da kendi hatalarýyla baþ baþa býrakýyorum ama, sizin burada ihracý yapan TOKÝ’yi, buna onay veren SPK’yý ve bunu borsasýnda iþlem gördüren BÝST’i jet Fadýl düzeyine indirmeniz en hafif þekliyle cahilliktir, fazlasýný söylemeye de dilim varmaz sayýn Umutabi! Devlet ile bir probleminiz varsa, onu baþka platformlarda anlatýn ama ben devletime güvenmekten yanayým!
Sayýn nosfecagri, benim genelde az anlarým veya anlamýyorum dediðim þeyler iddialý olmak istemediðim þeylerdir. Benim yazýmda dediðim bir konu var ki sanýrým kaçýrdýnýz. Tekrar ediyorum. Arkasýnda bir dayanak varlýk olan, baþka bir ifadeyle yapýlandýrýlmýþ bir ürün olan menkul kýymetlerde açýða satýþ veya kredili iþlem yapamazsýnýz. Yani siz herhangi bir varantý shortlayamaz veya paranýz olmadan krediyle alamazsýnýz. Boy boy varantlar var bilirim, onlar da siz bir varantý shortlayamadýðýnýz için, varantýn dayanaðý olan hissenin düþüþüne oynayabilin diye çýkarýlmýþtýr. Ama gene paranýz olmadan alamazsýnýz (krediyle), ya da o varantý ister call ister put olsun siz shortlayamazsýnýz, hep ALIRSINIZ. Bu teknik bir konu ve gayrimenkul sertifikasý da bu tür yapýlandýrýlmýþ bir ürün olarak görülüyor anladýðým kadarýyla demiþtim ama hadi ben anlamamýþým ama kusura bakmayýn siz de anlamamýþsýnýz.
Aha bir aklý evvel daha. Bilmeden uyduran, okumadan fikir sahibi olan, araþtýrma gereði duymadan ahkam kesen! Allah rýzasý için bakýn bu mübarek Cuma günü yüzü suyu hürmetine rica ediyorum, okuyun ve öðrenin. Atmayýn!
1-Burada Þerefiye-merefiye yok. Þerefiyeler sertifika adedine yedirilmiþtir. Ýzahnamade kalýn harflerle yazýyor. Þerefiyesi yüksek eve daha fazla sertifika toplayarak düþük eve daha az sertifika toplayarak sahip oluyorsun. Nereden uyduruyorsunuz bir de þerefiye var diye?1 Ev alýrken, senden bir KDV istenecek bir de tapu harcý o kadar. Baþka bir þey istenmeyecek dostum.
2-Fiyat konusundaki yorumuna ise bir þey demiyorum ama en azýndan gayrimenkul iþinin yanýnda matematik ve finans bilmediðin ortada! Ýstersen ayrýca bir tartýþýrýz 37 TL ucuz mu pahalý mý konusunu?! Ama bir tavsiye kime göre neye göre ucuz diyerek baþla düþünmeye. Ardýndan git evi gör, bölgeyi araþtýrýr, projeye bak ve sonra de 37 TL ucuz veya deðil diye bir matematik iþlemi yap.
Okuduklarýmdan biraz kýzgýn yazdým kusura bakmayýn ama tahammül edemiyorum böyle ezberden ve iyi niyetli olmadýðýný düþündüðüm cahilce yazýlara/yorumlara. Bilmiyorsan ve buradakilere bir katký saðlamayacaksan yazma kardeþim!
Bu vesileyle herkese hayýrlý bir ramazan diliyorum.
Allah hayýrlýsýyla bayrama ulaþmayý nasip etsin..!
Saygýlar & Selamlar
***Çerkes***
Yer Ýmleri