Günlük 3 bin 4 bin hisse ile iþlem mi olur. Hisse küllerinin üstüne yatmýþ sanki. Yok mu günlük derinlik verebilecek bir arkadaþ.!!
Günlük 3 bin 4 bin hisse ile iþlem mi olur. Hisse küllerinin üstüne yatmýþ sanki. Yok mu günlük derinlik verebilecek bir arkadaþ.!!
Faiz oranlarýnýn kýsa vadede hatta orta vade de düþmesi söz konusu olamaz. Þu anda kýsýtlý olan tasarruflarý zaten devlet süpürüp duruyor, kgf ile bankalar gýrtlaklarýna kadar borç verdiler bunu ben deðil kendileri ifþa ediyor. Hal böyle olunca öyle yada böyle borçlanma faizleri yüksek kalacak dolayýsýyla konut kredi faizlerinin aþaðý düþme hayali baþka bir bahara ertelenmek zorunda olacaktýr. Beton iþi sýkýntýlýdýr, son piþmanlýk fayda vermez , herkes ayaðýný yorganýna göre uzatmazsa son pek iyi olmaz ve malumunuz düþenin de pek dostu olmaz.
Arkadaþlar aylar sonra bu hissenin yorumlarýna baktým. Daha önce almýþ çok uzun vadeli olduðunu anlayýnca satmýþtým bu hisseyi. Bilenler için deðil de tavsiye arayanlar için þunu söylemek istiyorum. Bu hisse bu seviyelerden düþse bile aþýrý düþme ihtimalini görmüyorum. Belki 30'larý görebilir. Ama yükselmeye baþlayýnca yakalamak zor olabilir. Bu hisseye diðer spekülasyonlara tam açýk hisseler gibi bakarsanýz yanýlýrsýnýz. Riski seven zaten bu hissede durmaz. Bu hisse "2 yýl sonra ev alayým veya paramýn yeteceði kadar kýsmýný alayým" diyen için bir hisse. Fiyat düþtükçe azar azar almak bu kiþiler için bir birikim olabilir. Hemen alýp satayým, kar edeyim denecek bir hisse deðil. Bu al sat olayý bence proje bitimine yakýn olacaktýr. Þu an çok erken. Kýsaca; alýp uzun süre bekleme gücünüz varsa bu hissede kalýnmalý. Yoksa hergün bakýp bakýp kriz geçirirsiniz. Sadece düþüncemi belirttim. Mantýk olarak bu sertifika olayýný destekliyorum. Ama mantýðý doðru anlatýlmalý ve anlaþýlmalý. Herkese bol kazançlar.
Tamamen þahsi düþüncelerimdir. Yatýrým tavsiyesi kesinlikle olamaz!
Sevgili komþularým,
Uzun bir zaman oldu ve açýkçasý hem yaz dönemi olmasý hasebiyle hem de burada dönen muhabbettin rahatsýzlýk vermesi nedeniyle forumdan uzak kaldým.
Ama TOKÝ'nin geçtiðimiz günlerde bölgede satýþýný gerçekleþtireceðini açýkladýðý 1800 küsür konuta iliþkin açýklamadan sonra buraya tekrar yazma gereði duydum.
Öncelikle, evlerin konumlarýný karþýlaþtýrýrken söz konusu evlerin deðerini etkileyen konum, evin inþaat kalitesi, sosyal donatlar vs gibi hususlarýn göz ardý edilmemesi lazým. Örneðin Gaziosmanpaþada Avrupa Konutlarý ve tam 500-1000 metre TEM'in karþýsýnda Gazi mahallesi var. Ya da Avrupa konutlarýnýn dibinde Küçükköy mahallesi var. Siz gidip Avrupa konutlarýnýn fiyatýný Gazimahallesindeki ve Küçükköydeki fiyatlarla karþýlaþtýrýrsanýz Avrupa konutlarýndan ev almamanýz lazým. Ama hadi gidin oradan kolaysa ev alýn. her neyse..
Kayaþehir bölgesini gezen görenler için (gitmeyenlere de hrita ekledim) yapýlacak olan satýþlarýn yanlýþ bilmiyorsam (farklý bir bilgisi olan lütfen aydýnlatsýn) TOKÝ 4. Etapta olacak ve aþaðýdaki grafikte yuvarlak içine aldým. https://ibb.co/fCqcj5
Burasý konum olarak kent merkezinden daha uzakta ve asýl çekim merkezi olan botanik park kent merkezi ve saðlýk kompleksi gibi yerlere daha uzak bir konumda. Dahasý buranýn ayrý ve güvenlikli bir site olduðu , yüzme havuzundan spor salonlarýna kadar lüks bir konut projesi olduðunu ve TOKÝ'nin orta gelire yönelik yaptýðý bu toplu konut projeleri ile karþýlaþtýrýlamayacaðýný söyleyeyim (Gene anlamayan çok çýkacak ama olsun).
Tüm bunlarý neden yazdým bir daha;
TOKÝ ilanýndan satýlmasý planlanan 2+1 evlerin (PMVR3 aðýrlýklý 2+1 evlerden oluþuyor) tek tek listesini çýkardým. 1023 adet ev var ve fiyatlarý 220 bin TL ila 411 bin TL arasýnda, büyüklükleri ise 69 ila 102 metrekare arasýnda deðiþen evler bunlar. Tek tek her bir ev için ortalama metrekare fiyatlarýna baktýðýmda buradaki evlerin en ucuzunun metrekare fiyatýnýn 3078, en pahalýsýnýn ise 4244 TL olduðunu hesaplýyorum. Tüm satýlacak 2+1'leirn ortalama metrekare fiyatý ise 3661TL.
Gelelim Park Mavera projesine. 4250 TL ortalama fiyatla çýkýldý ki tüm bu saydýðýmýz avantajlara raðmen TOKÝ'nin þu anda çýktýðý ortalama fiyatýn sadece %16 üzerinde.
PMVR Projesinde ihraç sýrasýnda en pahalý metrekare 4881, en ucuz 3251 TL idi. Dolayýsýyla bence her alýcý grubuna hitap eden bir fiyat ayarlamasý yapýlmýþtý.
Gelelim þu andaki duruma; fiyatlar geriledi ve ortalama 3470 TL fiyatta PMVR projesindeki evler. bu ne demek dersek eðer, þu anda buradaki en pahalý evin metrekare fiyatý 3985 TL, en ucuzu ise 2654 TL oldu. Yani lüks bir konut projesinden þu andaki TOKÝ fiyatlarýndan daha uygun fiyatla ev alabiliyorsunuz!!!
Bunun daha anlatýlacak bir tarafý yok.!!!
Ne olacaðýný söyleyeyim, millet gene gidecek çýlgýnlar gibi TOKÝ satýþýna talep yaðdýracak ve ardýndan ikinci elde PMVR'den daha pahalý fiyatlarla birbirilerine satacak.
Þimdi bana yok 10 senelik taksit imkaný TOKÝ'nin yok kredilendiriliyor demesin kimse. Evet PMVR'de kredi imkaný olmamasý büyük eksiklik ama burada oluþan deðer farkýný göremeyen insanlara artýk diyecek hiiiiç birþey yok..
Gidin TOKÝ'den toplu konut alýn,
Kalan saðlar bizimdir!!
Sevgiler
Çerkes
***"Geliþmek deðiþmektir. Mükemmellik sýk sýk deðiþmektir."
Yazdýklarým hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir***
Sevgili Çerkes Komþum
Dediklerinizin deðeri sonra anlaþýlacak. Þu an insanlar hemen deðer yükselmesini görme düþüncesinde. O yüzden isyandalar. Yukarýda anlattýðým gibi bu sertifikanýn mantýðý anlaþýlmadýðý için birçok kiþi isyan ediyor.
Anlattýklarýnýz çok deðerli fakat çoðunlukla psikoloji öne geçiyor borsada.
Arada siz gibi ümitli insanlar birþeyler yazsýn da takipçiler unutulmuþ bir hissede olduklarýný düþünmesinler.
Saygýlar...
Tamamen þahsi düþüncelerimdir. Yatýrým tavsiyesi kesinlikle olamaz!
Herkese hayýrlý bayramlar diliyorum.
Yatýrým tavsiyesidir
Yarýnki kap sonucu ne olur tahminleri alalým? Kaç daire satýlmýþtýr?
Sn Eslu o zamanlar doðru bir deðer biçmiþ hisseye, nitekim o fiyata geldi.
O zaman bir yazý yazmýþtým buraya ancak silinmiþti. ''Menkul kýymetleþtirilmiþ her araç spekülasyona maruz kalýr''
Mevcutta arz fiyatýnýn %19,2 altýnda iþlem görüyor. 100 lot hissenin 1 metrekareye denk geldiðini düþünürsek projede ortalama metrekare fiyatý arzda 4.250 lira iken þu anda 3.434 lira oldu.
Ev almak niyetiyle toplayanlar 100 metrekare için 343.400 lira verseler kafi oluyor sanýrým. Bu da pahalý olmayan bir fiyat aslýnda.
Tabi teslime kadar prim yapmama ihtimali yatýrýmcýlarý hisseden uzak tutuyor olabilir.
*Metrekarelerde brüt hesabý kullanýlmýþ. Mesela 123 m2 brüt için 12 bin küsür sertifika gerekiyor ve neti 89 m2 sadece![]()
Þimdiki fiyat normal-iyi ancak arzý pahalý imiþ demek ki...
Syg.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri