Originally Posted by
faruko
Yatýrýmcý raporundaki þu kýsým çok ilginç deðil mi? Sertifikaya konu bir sürü daire var fakat bugüne kadar sadece 2 adet 2+1 daire asli edime çevrilmiþ durumda. (Yani sahiplendirilmiþ durumda)
Diðer daireler niye bekliyor? Kimsenin elinde daire alacak kadar sertifika yok mu? Varsa niye asli edime çevirip kapatmýyorlar? Ýleride istedikleri þerefiyede daire bulamama riskini neden alýyorlar? Halka arzda büyük miktarlarda alan kurumsal yatýrýmcýlar vardý sanýrým, onlar niye asli edimle almýyorlar daireleri? Yoksa ellerindeki lotlarý sürekli satacaklar mý? Hisse bu yüzden mi sürekli düþüyor? Bir sürü soru geliyor akla???
Öncelikle halka arz yapýldýðý zamanlardaki açýklamalarý hatýrlýyorum. Medyan talep miktarý 4500 TL falandý. Bu ne demek derseniz benim anladýðým 5000 civarýnda bireysel yatýrýmcýnýn yarýsýndan fazlasýnýn girdiði talep miktarý 4500 TL’den azdý. Bunun sizin sorunuzla ilgili kýsmý ise, evet halka arzda tek baþýna ev alacak kadar talep girebilmiþ yatýrýmcý sayýsý yok denecek kadar azdýr. Dolayýsýyla piyasadan alan ve asli edim için yetecek sayýya ulaþan yatýrýmcý yoksa burada yeni asli edimci gelme ihtimali bence düþük. Diðer taraftan da gayrimenkul piyasasýný ve bu bölgeyi araþtýran bir insanýn buradaki fiyat arbitrajýný görmemesi de ayrý bir cehalet.
Diðerleri neyi bekliyor dediniz, ben mesela yarým daireye yaklaþtým alýmlarýmla. Tam daireye muhtemelen tamamlayamam ama þunu görebiliyorum, kýytýrýk TOKÝ evlerinin bile 3600 TL/ metrekare fiyatla (ki 4000 TL üzerinde evlerde var) gitti bir yerde markalý lüks bir konutu 3400 TL metrekare fiyatla durmayacaðýný ve 2-3 sene sonra ederini bulacaðýný düþünüyorum. Ha bu arada bu ederini piyasadakilerin görmesini ummuyorum. Nihayetinde bu evler asli edime konu olmazsa Makro tarafýndan satýlacak ve parasý bize payýmýz nispetinde ödenecek. Ben onu bekliyorum. Yani özetle buradaki deðer artýþýnýn realize olmasýný bekliyorum. Haaa bir daireye yetecek setifikam olursa hemen alýrmýyým derseniz ben beklerim. Bir yere kaçtýðý yok evlerin.
Kurumsal yatýrýmcý neden asli edim yapmýyor demiþsiniz. Bir portföy yönetim þirketi evi ne yapsýn. O da benim gibi getiriye oynuyor. Yani 2-3 sene içinde oluþacak deðer artýþýna veya piyasada oluþacak olan fiyatlamaya. Dolayýsýyla kurumsal yatýrýmcýlardan gayrimenkul almalarýný beklememek gerek. Bir istisnasý gayrimenkul fonlarýdýr ki onlarýn da dünyadan haberleri yok. Adam çer-çöp almaktan sertifikayý ucuza alýp eve dönüp evi kendisinin satmasý gibi bir yöntemi denemez. Bir de konutlar yapým aþamasýnda. O yuzden kimse ev alacaksa da alayým diye acele etmez kardeþ.
Sertifikanýn düþme sebebini az çok anlayabiliyorum. Bana sorarsanýz ne aldýðýný bilmeyen yatýrýmcý bunda çok etkili. Ben mesela halka arzdan aldým sonra piyasadan sürekli aldým. Öyle ki maliyetim inanýlmaz derece düþtü. Ve alýrken tek hedefim var 2-3 sene içinde burasý deðerini bulacak. Ama bunu alan aklý evellerin çoðu bunu vur-kaçlýk düþündüler ve olmayýnca sattýlar. Ürünü bilen olmayýnca da yeni alýcý gelmedi ve hacimsizce aþaðýlara geldi. Özetle düþmesinin sebebi ürünü bilmemek ve piyasayý anlamamak. Bu ise biraz kafasýný çalýþtýranlara fýrsat demektir.
Umarým sorularýnýza yanýt olmuþtur ama þu soru da aklýnýza geliyor mu sayýn komþum. TOKÝ satýþ ofisinden ortalama 4700 TL metrekare fiyatla 110 adet sattým diye açýklama yaptý. Peki bu adamlarýn sertifika ile neredeyse %30 daha ucuza ayný evleri alabileceklerini biliyorlar mý?
Çerkes
***"Geliþmek deðiþmektir. Mükemmellik sýk sýk deðiþmektir."
Yazdýklarým hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir***
Yer Ýmleri