not bu yazy yeni grdm hislerim yle
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem...stu-2-5324989/
Konuuyoruz 28. Blm: Doan Holding CEO’su alar G
Konuuyoruz'un bu blmnde Doan irketler Grubu Holding A.'nin CEO'su alar G ile bir araya geldik. Hrriyet Gazetesi'nin sat srecine ilikin yorumda bulunan G ,"ok emek verdik. Daha da gl planlarmz varken satlmas herkeste bir para burukluk yaratyor" diye konutu. G, Hrriyet Emlak markas ile ilan saysndan ok ilan kalitesine nem verdiklerini anlatt.
Bizde emek verdik TME ile rzmza getiniz ama yetmedi
hurgz yatrmcs olarak ayrlma hakkmz gasp ettirdiniz kanmz akttnz bize pusu kurdunuz bunu unutmayaca(m/z)
Kendinizden ksaca bahseder misiniz?
Eski bir giriimciyim. Genelde giriimciler nce kurumsal sonra girimci olur. Ben, giriimcilikten kurumsalla gei yaptm. nce ynetim danmanl yaptm. Uluslararas bir irketi ynettim. Ondan sonra Hrriyet’te Bamsz Ynetim Kurulu yesi oldum. Ksa bir sre sonra genel mdrln stlendim. 2,5 sene yaklak o grevi yaptktan sonra da Doan Holding’in CEO’luk grevini stlendim.
2.5 senede neyi baardnz?
Doan Gurubu olarak enerjideki hedefleriniz neler? Yakn zamanda stratejik ortaklk iin belirlediiniz hedefler var m? Farkl bir sektre girmeyi dnyor musunuz?
Enerji alan Doan Holding’in mevcutta da yatrm yapt bir alan. zellikle srdrlebilir enerji hem gnete, hem su kaynaklarnda, hem de rzgarda… Orada makul bir portfy iinde hareket edilmesi gerekiyor. unu kastediyorum. Gnein ok olduu sene su az olabiliyor . Suyun ok olduu sene gne az olabiliyor. Dolaysyla yurt dnda portfolyolar analiz ettiimizde aslnda farkl kaynaklarn dengelendirmesinde bir portfolyo oluturuluyor. Biz de benzer bir yolu izlemek istiyoruz. Yeni yenilenebilir enerji kaynaklarna yatrm yapalm istiyoruz. Bu vesileyle de portfolyomuzu daha da dengeli hale getirmek istiyoruz. Yani hem bytmek hem de bahsettiimiz kaynaklar arasndaki dengeyi salamak istiyoruz.
hayatnda en zorlandnz anlara bir rnek verir misiniz?
Hikaye demeyeyim de en zorland lkeyi diyeyim isterseniz. Hikayeyle sizi ok bomayaym. Ben bunu kendi daha nceki tecrbemde de yaadm. Burada da Hrriyet’teyken karlatm. Rusya pazar bizi ok zorlad. Kltr olarak, dil olarak kanuni alt yap olarak ok zorlad. Benim gemi iimde de atm bir ok yeni ofis oldu. Bir tanesini kapadk Rusya ofisi.. Daha sonra Hrriyeti’nde Rusya’da yapt byk bir seri ilan yatrm vard. Oradan k da bana ksmet oldu. ok da zevkli bir tecrbe olmad. Zor oluyor gerekten. Demin bahsettiim dil, kltr, hukuki alt yap, ilikiler bir ok ey bilinmez olduu iin stresli bir hale geliyor. Hrriyet’te bizim Rusya’dan kmz da yksek stresli ve olduka da zor oldu. Akas Rusya deyince i veya herhangi bir sebeple gndemimizde olmamasn tercih ediyoruz.
Oysa Rusyaya giriimiz dev olma reklam gazete manetleri yala hile hurda daha lkeyi tanmyorsunuz tabi ki yersek ky katliam mkemmel.
hayatnda heves edip de yapamadnz bir ey oldu mu ?
imde ukte yok akas, samimiyetle sylyorum. Hayatta ve i hayatnda ansn ok nemli olduunu dnyorum. u ana kadar ansm o anlamda yaver gitti. Genelde doru yerde doru zamanda olmak nemli. nann byle iimde ukte kalm hibir ey yok. anlamnda…
Bu kadar youn tempoda i ve zel hayatnz nasl ayrt edebiliyorsunuz?
ocuklardan telefon geldi mi kimin yannda olursa olsun yzde yz aarm. Hatta geen gn Holding’teki tantm da da yle bir adm km… Vallahi bir ekilde vakit ayryorum nasl oluyor bilmiyorum ama ayryorum. Yani baktnzda onu yapmazsanz olmuyor. te hafta sonu, tatil. lla vakit ayryorum.Siz de taktir edersiniz ki belli bir yatan sonra siz isteseniz de vakit ayrmak, onlarda eskisi kadar ok olmuyor. Kendi hayatlar kendi dnyalar oluyor.
Trkiye’de emlak sektr skntl bir sre yayor. Bu srete Hrriyet Emlak’taki ilan saylarnda bir d oldu mu? Bu sizin srecinizi nasl etkiledi?
Emlak sektr skntl tramp towers satn alm ile paralar indiragandi yazk ky ?
lan says bizim aslnda emlakta ok takip ettiimiz bir metrik deil. Daha ok ilan kalitesine ncelik veriyoruz. nk tketici gemite yanl ilanlarla ok yanl ynlendirilmi. Hepimizin bana gelmitir. landa metroya 3 dk diyor. Ama mesela metroya 3 dakika dedii zaman arabayla 3 dakika demek istiyormu. Gidiyorsunuz o 3 dakika oluyor 20 dakika yryerek. Dolaysyla tketiciyi ok yanl ynlendirdii iin bu ilanlar, biz kalite hedefini n plana kardk. nk ikisi birlikte olmuyor. Adet dediinizde illaki kaliteden dn veriyorsunuz. Kaliteyi de belirgin derecede artrmaya alyoruz. Hem iinde eksik bilgi olmasn, sahte bilgi olmas bir ilan iki defa girilmesin. lan saylarmzda 3 aa be yukar benzer seviyelerde. Akas kaliteye nem verdiimizden adedi eskisi kadar ok takip etmiyoruz.
Fiyatla ilgili yorumumda u an ilk kez Trkiye’de fiyat konusunda art durdu. Bizim grdmz kadaryla. Baz semtler frsatsal olarak hala artyor.. Yeni havalimannn olduu blge hala ciddi bir ekilde prim yapm vaziyette. Saryer, Tarabya o blgeler ciddi ekilde pirim yapm vaziyette. Bunun yanndan baz semtlerde de o art durdu. Ve muhtemelen de baz yerlerde ksmen dyor.
Emlakn farkl alanlarnda bir yatrm dnyor musunuz?
Akas Hrriyet Emlak bizim iin u an birinci ncelik. Emlak dediiniz zaman bir de o iin konut yapma boyutu var. Akas ok birinci nceliimiz deil. Biz zellikle o platformumuzu glendirmek istiyoruz. Tm nceliimizi de ona vereceiz. Bu platformu destekleyecek iler yapabiliriz? Nedir? Gayrimenkul verisinin toplanmas, ilenmesi hepsi bu platformun zerinde olacak diye dnyoruz. ok dalmak istemiyoruz.
Hrriyet Gazetesi’nin sat Doan Gurubu’nu nasl etkiledi?
Bizim iin srf Hrriyet deil tm medya gurubu satldktan sonra biz geri kalan ilerimize odaklanyoruz. Bizim elimizde enerji, akaryakt datm, finansal hizmetler ve elik halat ikisinde de yzde 60’n zerinde ihracat yapan ve katma deerli rnleri reten elik halat rnlerine odaklandk.
akaryakt zarar enerji zarar yersen?
Medya ok gnlk yaayan bir endstri olduu iin ister istemez ynetimininde konsantrasyonu zorluyor. Biz tm odamz da geri kalan ileri daha fazla bytmek. Piyasada da bunlarla sinerji oluturabilecek yeni ilere bakmak istiyoruz.
Bir gazetenin CEO’luunu yapmak sizin iin nasl bir deneyimdi?
Bana sorarsanz ok zel bir tecrbe.. ok dinamik bir endstri. Gn iinde hayatn 4-5 kez deitii bir endstriydi. Orada sabah 6-6.30’da hayat balyor. Gece saat 1’de 2’de hayat bitiyordu. Bir de yle de bir faydas oldu. Tm Trkiye’nin nabzn tutmak adna da ciddi bir tecrbe birikiyor. Normal bir i hayatnda 10 ylda, 15 ylda genel lkeyle ilgili o tecrbeyi ok hzla kazanyorsunuz. Zorluklar da var strateji yapmann zor olduu bir sektr. Ksa dnemli reaksiyonlar zerine kurulu bir sektr. Genel olarak ciddi bir tecrbeydi. Hala sektr olarak ok ciddi dostluklarmz var. Devam ediyor.
ky olarak hurgz ayrlma gaspnda neden sus kesildiniz 7 yl ortanz oldum sonra pufff bu mu adalet....katlettiniz bu sizin baarnz gurur duyun mirasnz
Sat srecinde de oradaydnz nasl oldu nasl geliti?
Sat sreci daha ok holdingin gtrd bir sre olarak devam etti. O srete 3,5 ay 4 ay civarnda srd. O srete de mmkn olduu kadar operasyonu aksatmadan o geii en uygun en profesyonel ekilde ekip olarak gtrdk. Yeni hissedarlarna yine olduka profesyonel bir ekilde devrettik.
inizde bir burukluk olutu mu?
Burukluk yle olutu. ok emek verdik. Hrriyet’te de zellikle benim sorumlu olduum alanda iyi de bir ivme yakalamtk.Tabi bu emek olduu iin herhangi bir irkette ok belli bir yere getirdiinizde daha da iyi planlarmz daha da gl planlarmz varken satlmas herkeste bir para burukluk yaratyor. Ama i hayatnda yle bir gereklikte var. Sonuta bir ok irket el deitiriyor. Onu da ok hzla kabullenip gei srecine destek olduk. Ekip gerekten ok profesyonel davrand. Siz de biliyorsunuz medya yeri geldiinde duygusal olunabilen bir sektr. Muhakkak ufak tefek olmutur duygusallklar ama ok profesyonel ekilde onu ekip olarak gtrdk.
Doru ok profesyonel bir pusuydu ne olduunu bile anlamadk... Operasyon sonras imza edilen akitte hrriyetin tm paydalar dnld ve fakat kk yatrmc tuzaa ekilerek pusu kuruldu.... hatrlanacaksnz bist tarihinde o kesin...
2018 yln Doan Holding asndan deerlendirebilir misiniz?
Ben bir sredir yabanc yatrmcyla temas halindeyim. Hem Doan Holding vesilesiyle hem benim ahsi olarak da balantlarmla… Hala biz Trkiye’nin yurt dndaki yatrmc asndan cazip bir konumda olduunu gryoruz. nsan gc bir ok gelimekte olan pazara gre nitelikli. Riskinde makul derecede olduu bir pazar. Tabi buras Almanya deil. Hepimiz farkndayz. Bu aslnda Trkiyeyi zel bir yere koyuyor. Bir nceki giriimcilik hayatmda da Filipinler’e kadar gitmiliim var. yapmann ne kadar zor olduunu grdm.
Dolaysyla 2018 ylnda yaanan kriz ok kt etkiledi. irketleri siz de analiz ediyorsunuzdur. nann ciddi bir ekilde mali yk oluturuyor. Zaten irketlerin kurumsallamalaryla ilgili problemler olmasyla birlikte, dolaysyla bu kur hareketi kriz, faizlerin artmas irketlerin hayatn inanlmaz zorlatrd. Bu tabi bankalara muhakkak risk yaratyor. Dolaysyla 2018 yl zor geti grdm kadaryla ..
2019 ylndan ne bekliyorsunuz?
2019 ylndan ne bekliyoruz derseniz. Bir ok ekonomistle de grtk konutuk. Biz aslnda 2019 ylnda byle makul ekilde bir iki puanlk bir byme ama son 3 ay ierisindeki dzenin 2019 ylnn sonuna kadar devam edeceini akas dnyoruz. Bu daha kt gider mi zannetmiyoruz. Bizim u anki aldmz ba senaryo aslnda 2019 ylnn sonunda katastrofik ya da toz pembe bir ey beklemiyoruz. Makul derece de temkinliyiz. Yatrm frsatlarna da bakyoruz. Bu tip zamanlarda aslnda yatrm iin daha makul zamanlar aslnda iler ok ok iyi giderken malum kimse irketine ortak aramyor. Kimse irketini uygun koullarda iyi koullarda satmakta istemiyor. Biz burada aslnda hamle yapabileceimiz bir sene olur inallaha diyoruz.
Batrm olmasn bknz TME RUSYA, rak erbilgaz, ...
Goldman Sach ile bir ortaklk yaptnz, bunun Trkiye ekonomisi ve emlak sektr iin nemi nedir?
Hrriyet Emlak, Avrupa ve Ortadou blgesinde – finansal gc, teknolojisi ile – gayrimenkul piyasasnn en byk ve gvenilir ve nc platformlarndan biri olduu iin uzun sredir eitli yatrm gruplarnn takibinde bulunuyordu. Goldman Sachs grubu da Hrriyet Emlak'n bymesini takip eden irketlerden biriydi. Bu irketi gtrmek istediimiz nokta hususunda bizimle ayn hayalleri paylayorlar. Artk irketin geldii noktada tren daha da hzlanmadan nce binmek istemi olacaklar ki, yatrm dncelerini aksiyona dktler.
Bu yatrm sadece Hrriyet Emlak'n senelerdir gsterdii byme baarsnn sonucu olarak grmemek gerekiyor. Ayn zamanda Amerikan bir yatrm bankasnn, Trkiye gayrimenkul sektrne duyduu gven ve sektrn ciddi bir byme gstereceine inanc olarak da okumak gerekiyor. Zira Goldman Sachs da tm dier yatrmclar gibi byk byme potansiyeli olan irketlere, lkelere ve sektrlere yatrm yapyor.
Trkiye pek ok adan mthi frsatlar barndran bir lke. Dnyann en byk yatrm bankalarndan birinin – tam da ekonomimizin duraan gnler geirdii sylenirken – yapt yatrm bunun gstergesi. Eminiz ki 2019 ylnda byme potansiyeli olan, salam bir i modeli ve hayalleri olan irketlerimiz yabanc yatrmclarn ilgi oda olmaya devam edecektir. Trkiye'de gayrimenkul sektrne yn veren Hrriyet Emlak olarak amacmz sektr ierisinde yer alan tm paydalarmz ve mterilerimize ynelik oluturduumuz ekosistemi daha da gelitirmek ve glendirmek. Bunu yaparken en nem verdiimiz nokta mterilerimiz nezdinde en gvenilir ve effaf olmaya devam etmek. Emlak ofislerinin, bireysel yelerin ve kullanclarn hayatn kolaylatracak birok rn “Trkiye'de ilk” olarak hizmete sunduk. Kullanclarn aradklar gayrimenkul sadece bulmay deil, o gayrimenkul edinmeye giden yolculuu kolaylatrmay hedefliyoruz.
Srtlanlar diyarnda yem olma dikkat et.
Yer mleri