Genel Kuruldaki 6. madde aþaðýda. Herkesin dikkatle okumasýný öneririm...
6- Gündemin altýncý maddesi uyarýnca, Yönetim Kurulunun 2016 hesap yýlý karýnýn kullaným
biçimiyle ilgili önerisinin kabulü, deðiþtirilerek kabulü veya reddi konusunun müzakeresine
geçildi. SPK'nýn Kar Payý Tebliði'nde (11-19.1)yer alan esaslar ile Þirket esas sözleþmesinde
bulunan hükümler ve Þirket tarafýndan kamuya açýklanmýþ olan kar daðýtým politikalarý
çerçevesinde; Yönetim Kurulu'nun kar daðýtýmýna iliþkin olarak 05.05.2017 tarihinde almýþ
olduðu 2017/10 sayýlý kararý neticesinde oluþan, TTK'nin 437. maddesi uyarýnca genel kurul
toplantýsýndan önce Þirket'in merkez ve þubelerinde pay sahiplerinin incelemesine de hazýr
3
bulundurulan ve mevzuatýn öngördüðü diðer þekillerde kamuya duyurulan kar daðýtým önerisi
hakkýnda Genel Kurul'a Sn. Aygün Güldalý tarafýndan bilgi verildi.
Bunun üzerine bu hususta önergesini sunmak üzere Coventya temsilcisi Sn. Thomas
Leonhard Costa söz istedi. Söze baþlayarak,
"Þirketin hakim ortaðý haline geldiðimizden beri Politeknik'in teknolojik durumu ve piyasa
stratejileri üzerine derin çalýþmalar gerçekleþtirdik ve aþaðýdaki sonuçlara vardýk:
Her ne kadar Politeknik Alüminyum Yüzey Kaplama ve Mühendislik Hizmetleri gibi ana
faaliyet alanlarýnda yerel ve kýsmen bölgesel bir liderlik kazanmýþ olsa da, Coventya
Grubu'nun temelodak noktasý olan daha küresel stratejilerin uygulanabilmesinin önünde bazý
teknolojik engeller bulunmaktadýr. Avrupa ve Asya piyasalarý Politeknik ürünlerinin uyum
saðlamasýný gerektiren farklý uygulama ve düzenleme gerekliliklerini öne çýkarmýþtýr. Bunun
sonucu olarak, Ar-Ge çalýþmalarýnýn artmasý zorunludur. Bu da, daha sofistike ekipmanlara
yatýrým yapýlmasý ve laboratuvardaki insan sayýsýnýn artýrýlmasý anlamýna gelmektedir.
Piyasa, temelde yatan mekanizmalarýn fevkalade kelimesinin basit tanýmýnýn da ötesine
geçebilecek kadar engin bir þekilde anlaþýlmasýný gerektirmektedir.
Genel mahiyette yüzey kaplama piyasalarýnýn müþterilere kýsa sürelerde teslimat yapýlmasý
üzerindeki fonksiyonu, tüm mal portfolyosunu kapsamaktadýr. Mutlak ihracata dayalý bir
strateji, Türkiye'den uzak bölgelerde kurulmuþ olan rakiplere karþý kabul edilebilir pazar
payýnýn elde edilmesine izin vermeyecektir. Bu sebeple Alüminyum Yüzey Kaplama iþindeki
ileri geliþmeler, Coventya'nýn tüm dünyada iyi bilinen küresel imalat ve lojistik üsleri
üzerinden gerçekleþtirilecektir. Bu, bizim, pazara hakim olan mevcut oyuncular ile daha
efektif bir biçimde rekabet edebilmemizi saðlayacaktýr. Teknoloji, piyasada geçerli olan telif
oranlarý kullanýlarak Politeknik tarafýndan Teknoloji Transfer Sözleþmeleri tahtýnda
saðlanacaktýr. Baþlangýçtaki piyasaya açýlma (roll-out) planý bölgesel giriþimleri
destekleyebilmek için daha yüksek stok seviyelerini gerektirecektir. Depolama kapasitelerinin
ayarlanmasý gerekmektedir.
Artan envanter seviyeleri, alacaklarýn tahsilinde yaþanan zorluklar (Günlük Satýþlar
Bakiyesindeki artýþ) artan net döner sermaye ihtiyacýný doðurmuþtur.
Yukarýda izah edilen stratejik analize istinaden, þirketin hakim ortaðý Yönetim Kurulu'nun
4.591.940,58 TL tutarýndaki kar payý daðýtýmýna iliþkin teklifini yerine getiremeyecektir.
Þirket'in gelecekteki yatýrýmlarýnýn gerçekleþtirilebilmesi için muhtemel sermaye ihtiyacý ve
net döner sermaye için finansman saðlama gerekliliði Þirketin bilançosundaki net
kazancýndan daha fazlasýnýn muhafaza edilmesini gerektirmektedir. Bu yüzden kar
daðýtýmýný 01.07.2017 tarihinde ödenmek üzere 450.000,00-TL ile sýnýrlamayý ve hazýr fonu
gelecek kalkýnma projeleri için muhafaza etmeyi öneriyoruz" dedi.
Bunun üzerine Toplantý Baþkaný alt gündem açýlarak bu önerinin oylamaya sunulmasýný teklif
etti. 2016 hesap yýlý faaliyetlerinden ötürü elde edilen net karýn 450.000-TL'sinin
01.07.2017'de ortaklara hisseleri oranýnda ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde
daðýtýlmasýna, kalan kýsmýn ise ortaklara daðýtýlmayarak Þirket bünyesinde muhafaza
edilmesine iliþkin öneri Genel Kurul'un onayýna sunuldu.
Mehmet Osmanoðlu söz alarak kar daðýtýmý hususunda izahnamede 2013-2017 yýllarý
arasýnda kar daðýtýlacaðýna dair taahhüdü var ve yatýrýmcýlarda beklenti var. O bakýmdan bu
karýn sermayeye eklenmesi gerektiðine iliþkin önerge veriyorum" dedi. Daðýtýlmayan karýn
serOe, ekýe~sini ve bedelsizolarakdaðýtýlmasýnýöneriyorum"dedi.
4
Evren Kethüda temsilcisi söz aldý. "Yönetim Kurulu üyeleri kar daðýtým kararý alýr ve olumlu
oy kullanýlýr. Yönetim kurulu tarafýndan gündeme getirilmesinin sebebi izahnameyi tüzel kiþi
imzalandýðý için onun taahhüdü anlamýna geldiðinden karýn daðýtýlmasýný da kabul ettiði
anlamýna gelir" dedi.
Önce Coventya temsilcisinin önergesýnýn oylamasý sonucunda, 2016 hesap yýlý
faaliyetlerinden ötürü, 2016 hesap yýlý faaliyetlerinden ötürü elde edilen net karýn 450.000-
TL'sinin 01.07.2017 tarihinde ödenmek üzere ortaklara hisseleri oranýnda ve ilgili mevzuat
hükümleri çerçevesinde daðýtýlmasýna, kalan kýsmýn ise ortaklara daðýtýlmayarak Þirket
bünyesinde muhafaza edilmesinin oylamasýna geçildi. Toplamda kullanýlan 3.427.283,50 oy
içerisinden 3.045.500 kabuloyuna karþý, kiþilerinin 381.783,50 (Piramit, Jak Esim ve Evren
Kethüda) ret oyu neticesinde toplantýya katýlanlarýn oy çokluðu ile kabulüne karar verildi.
Mehmet Osmanoðlu tarafýndan verilen Daðýtýlmayan karýn sermayeye eklenmesini ve
bedelsiz olarak daðýtýlmasýný öneriyorum" önergesinin oylamasýna geçildi. Toplamda
kullanýlan 3.427.283,50 oy içerisinden 381.783,50 kabuloyuna karþý 3.045.500 ret oyu
neticesinde toplantýya katýlanlarýn oy çokluðu ile reddine karar verildi.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri