Benim kar beklentim 80mn TL civarýydý. 74 kabul edilebilir bir rakam.
2019 son çeyrekte karýn yüksek gelmesinin sebebi BOTAÞ'a fazladan ödenen 10mn TL'nin geri alýnmasý, konusu kalmayan ticari alacaklardan gelen 30 mnTL civarý ve TFRS9 deðer düþüklüðünden son çeyrek ekstradan elde ettiði 7mn TL(bu her senenin son çeyreðinde bu tarz olacak gibi).Yani ekstradan 47 mn TL gibi bir meblað zaten son çeyreðe özgü bir þeydi. Yani aslýnda son çeyrek kümülatif (ana ortaklýk ve kontrol gücü olmayan paylar toplamý 108 mnTL artý son çeyreðe özgü 47 mnTL) 155 mn TL karý vardý. Ek olarak madagaskarýn tamamýnýn alýnmasý ile beraber oraya etki eden kur farkýnýn tamamý da ana ortaklýða kaldýðý için ortaklýk dýþý zarar etmiþ ve ana ortaklýk yüksek kar etmiþti.
Þimdi burada bazý yatýrýmcýlar bu son çeyrek karýna bakarak ilk çeyrekte de 150mn TL gibi karlar bekleme gafletine düþtüler ama herkesi uyarmak, anlatmak zor olduðu ve daha finansal terimleri bilmeyen kiþilerin hiçbir detayý göremeden boþ boþ yazmalarýndan dolayý bunu bilanço sonrasýna açýklarým dedim. Açýkçasý burada arasýra yazan ve mali tablodan az veya çok anladýðýný düþündüðüm bazý kiþiler belki belirtir diye de bekledim

.
Þimdi 2020 ilk çeyreðe gelirsek,
TR'den ve Afrika'dan beklenen FAVÖK geldi ama TR'de cironun bu kadar artmasýna raðmen ciro FAVÖK rakamlarýnýn benzer seviyelerde kalmasý milleti þaþýrttý ve bunun cevabý da Antalya'da yapýlan temlik iþlemi. Yani market mantýðý 3 kuruþ kara(marketler de keþke 3 kuruþ kara satsa) elektrik sattý ki çabuk bir nakit yaratayým hemen ve stoðu da boþaltayým. Bunun sebebi þirketin borçlarýnýn büyük çoðunluðunun kýsa vadeli olmasý, yani nakite ihtiyacý olmasý. Ticari alacaklarda dolar etkisi ile de cüzi bir miktar artýþ var ve bu alacaklar ne zaman ne kadar azalýr bunu tahmin etmek zor. Bazýlarý buradan dem vuruyor da zaten bu meblað böyle yüksek olmasaydý bu þirketin hissesini 10 liralardan almak için sýraya girmek zorunda kalýrdý herkes. Dolar bazýnda borçlar da bir miktar azalmýþ bu da zaten net bir þekilde görülebiliyor. Bu dönem sadece kurdan 6-7 mn fazla zarar yazmasý dýþýnda açýkçasý her þey beklenti dahilinde. 123 mn TL'de yatýrým yapmýþ (Gana ve Özbekistan için anlaþma bedellerine falan gitmiþtir) þirket ne güzel. COVID sürecine elinde iyi bir nakitle girmesi de benim için cabasý. 2. çeyrekte Borusan'dan aldýðý 15mn dolar da güzel bir can suyu olur yatýrýmlar için. Yani benim için þahsen ekstra bir þey yok. Mesela alacaklarda 50 mn dolarlýk bir azalýþ benim için beklentimin üzerinde olabilirdi. Bakalým ne zaman olacak
Gerisi inþallah artýk Kamerun veya Kongo'dan gelecek güzel haberlere baðlý bu þirketin geleceði. Ya büyüyecek ya da daha da büyüyecek

.
Fiyat hareketlerine gelince de; pek anlamam ve sürekli bakmam
YTD.
Yer Ýmleri