Originally Posted by
taki
Merhaba arkadaslar, bildiðiniz gibi bu yazýlarýmýz Yatýrým Tavsiyesi Deðil, bilgi paylaþýmýdýr.
BOTAÞ: Türkiyeâ��de doðalgaz ithalat ve satýþýnda tek yetkili devlet firmasý ( Doðalgaz üreticileri de doðal gazý ya anlaþmalý sanayi þirketlerine yada BOTAÞâ�� a satar. Eskiden Þeker Fabrikalarýnýn etil alkol üretimini zorunlu olarak TEKEL e sattýðý, Tekel in de
alkol ihtiyacý olan firmalara kapasite oranýnda etil alkol sattýðý gibi.)
Elektrik enerjisi, su dan, gazdan, kömürden, rüzgardan, güneþten, termal sulardan v.s elde edilir.
Doðal gaz ile elektrik üretim maliyeti yüksek olduðu için zamanla doðal gaz ile elktrik üreten santraller üretimlerini durdurmuþ, sanýrým Türkiye elektik üretiminin % 20 si doðal gaz ile üretim yapan santrallerden elde edilmektedir. En yüksek oran % 35 ile kömüre dayalý santralden elde edilen elektrik.
Fiyatlar doðal gaz maliyetlerine belirlendiði ve doðal gaz fiyatlarýnýn yüksek olmasýndan dolayý, diðer enerji kaynaklarý ile üretim yapan firmalarýn kar marjý yüksek olmaktadýr.
Bir çok firma gibi AKSEN de doðalgaz kaynaklý santralleri yüksek maliyetler sebebiyle kapatmýþ ( Antalya hariç) diðer ülkelere kurmuþtur. Diðer ülkelerde ilgili devlet otoritesi ile yapýlan elektrik üretim fiyatý anlaþmasý dövize dayalý olduðu için maliyetlerdeki artýþlardan etkilenmemektedir.
Kýsa zamanda borçla hýzlý büyümeye çalýþýrken firma 2016 yýl sonu bilançolarýna göre 613 milyon sermayesine karþýn , sermayesinin yarýsýný kaybetmiþ þirketin ÖZSERMAYESÝ 390 milyona düþmüþtür. Daha sonralarý bir kýsým fabrikalarý kapatmýþ bir kýsmýný satmýþ, borc idaresi derdine düþmüþtür. Öyleki 2015 yýlýnda borç 860 milyon ABD dolarý iken 2019 yýl sonunda borç 529 milyon ABD dolarýna inmiþ. 2020/ 3 ay sonunda kalan borç 490 milyon ABD dolarýna, 2020/6 sonunda 442 milyon ABD dolarýna indirmiþ. Bu 442 milyon ABD dolarý borcun da ortalama yarýsý TL yarýsý da döviz dir.
Þirketin geçmiþi baþarýlý deðil, bu sebeple 10 yýldýr yatýrýmcýsý zararda.Bu unutulamaz.
Ama 2019 ilk üç aydan sonra toplam 6 dönem istikrarlý bir finansal tablosu var gibi ?.
2018 yýl sonunda KAR: 26 milyon, OZ SERMAYESÝ: 1. milyar 626 milyon,
2019 1 Çeyrek Sonunda KAR: 51 milyon, OZ SERMAYESÝ: 1. milyar 848 milyon,
2019 2 Çeyrek Sonunda KAR: 108 milyon , OZ SERMAYESÝ: 1. milyar 962 milyon,
2019 3 Çeyrek Sonunda KAR: 175 milyon, OZ SERMAYESÝ: 1. milyar 971 milyon,
2019 4 Çeyrek Sonunda KAR: 329 milyon, OZ SERMAYESÝ: 3. milyar 490 milyon,
2020 1 Çeyrek Sonunda KAR: 74 milyon, OZ SERMAYESÝ: 3. milyar 612 milyon,
2020 2 Çeyrek Sonunda KAR: 222 milyon , OZ SERMAYESÝ: 3. milyar 910 milyon,
Pandemi enerji tuketýmýni fazla etkilemedi.þirketin doviz borcu var ama yurt dýsý gelirleri de dovize dayalý. Firmanýn açýklamalarýna göre 2020 yýlýnda kurulu kapasiteden dolayý devletten alýnacak paranýn 130 milyon olduðunu da hesaba katarsak
2020 3 Ceyrek sonunda fýnansal verýler ( kar- borc- ozsermaye ) ne olur ?
Yer Ýmleri