Originally Posted by
BORA YAÞAR
Millet bir yýldýr ya da daha fazladýr süren bir ekonomik krizden bahsediyor ya katýlmýyorum.
Biz neler neler gördük.
Emlak fiyatlarý dipteymiþ...
Komik.
dip dediðin en son 2001 krizindeki gibi olur...
Ev fiyatlarý dolar bazýnda dörtte birine inmiþti...
Çok iyi hatýrlýyorum. 100.000 dolara sattýðým Bostanlý Maviþehirdeki ev, bir yýl içinde 25.000 dolara inmiþti.
Þu an da fiyatlar düþtü. Kabul.
10 yýl önce 300.000 dolara sattýðým Ýstanbul Gayrettepe'deki ev þu an 215.000 dolara müþteri arýyor ama yok...
Ama o evler zaten sýfýr olarak 110.000 dolardý ilk alýndýðýnda.
Demem o ki, fiyatlar ucuz dahi görülse henüz gerçek bir kriz üzerinden geçmedi.
Balon, havasý biraz kaçmýþ olsa da, hala þiþik duruyor.
Bu arada devlet bankalarý sýfýr emlakte faizi 0,79 a indirmiþler.
Kimin parasýný kime veriyorlarsa...
bizim paramýzý yandaþlara ve müteaahitlere veriyorlar..bunu sizde biliyorsunuz bende..
ama soru þu: neden bu kampanyalara ihtiyaç var.. sürekli..son 3 yýldýr kaç tane emlak kampanyasý oldu ? ben sayýsýný unuttum.. hatta öyle ki milli mesele bile yaptýlar, vatanýn kurtulmasýný adeta inþaatçýlarýn kurtarýlmasý ile eþdeðer gördüler.. hatta gelene geçene vatandaþlýk veriyorlar..
kriz olduðu için yapýlýyor tüm bunlar.. geçmiþte ihtiyaç duyulmamýþ bir çok diðer düzenleme ile (dolarlara getirilen vergiler vb, merkezin yedek akçesinin bütçeye aktarýlmasý vb)..
geçmiþle kýyas sadece ev fiyatlarý üzerinden yapýlmaz..yapýlsa bile 100 liradan bir önceki seferde 50 ye düþmesi ama þimdi 80 e düþmesi kriz olmadýðýný göstermez.. mesela iþþizlikte geçmiþ krizlerden bile daha berbat bir durumdayýz.. borçlulukta da öyle..
olayýn tek bir boyutu yok..bir çok farklý kategoride göstergeler geçmiþle kýyaslandýðýnda çok daha kötü, ve bu krizin ciddi bir kriz olduðunu gösteriyor bize.. daha uzun süreli..hatta daha uzun süreli olacaðý konusunda nerdeyse bir uzlaþý var eknomistlerde..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri