Þu imzamýn son kýsmý için bana ilham veren o kadar tip var ki sanalda...
Aynen bora bey size sonuna kadar katiliyorum. grip rna virusudur. Ve kendiliginden kiside cikar yani tek basina bile olsan dunyada gribe yakalanirsin. Ama tek basina olsan dunyada corona virusune yakalamazsin. Dediginiz gibi imzanin son kismindaki yaziniza bende katiliyorum.
VEBA HASTALIÐI NEDÝR?
Antik çaðlardan beri tanýnan bulaþýcý bir hastalýktýr. Diðer bir adý " Kara Ölüm" dür. Avrupa nüfusunun büyük bir kýsmý bu hastalýk yüzünden kaybetmiþtir. Veba hastalýðý bulaþýcý ve öldürücü bir hastalýk olarak bilinmektedir. Ýnsanlara farelerden bulaþtýðý düþünülen bu hastalýk aslýnda pirelerden yayýlan bir hastalýktýr. Fareler taþýyýcý olarak bu hastalýðýn kurbaný olmuþlardýr. Hastalýk sýrasýnda çok miktarda fare ölümleri gerçekleþmiþtir. Ölü fareler ile temasta bulunan insanlarýn pire ýsýrmasý sonucu hastalýða yakalanmýþ olduklarý araþtýrmalar ile tespit edilmiþtir. Bu hastalýk sadece insanlarý öldürmüyor. Hastalýk, bulaþtýðý hayvanlarýn ölümüne de sebep olmaktadýr.
Antik Çaðlar'dan itibaren tanýnmýþ bir hastalýktýr. Lakabý "Kara Ölüm"dür.*Orta Çað'da1347-1353 arasýnda,*Avrupa*nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden sorumludur. (Ayrýca bu hastalýk 1347-1348 yýllarý arasýnda*Venediknüfusu 130.000 iken 70.000'e düþmesine neden olmuþtur.) Modern antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Geliþmiþ ülkelerin tamamýnda ve geliþmekte olan ülkelerin pek çoðunda ortadan kaldýrýlmýþ olmasýna raðmen*Asya*ve*Afrika*kýtalarýnýn bazý bölgelerinde hâlen görülebilmektedir.
Bu da bakteri ve virus arasindaki fark
Virüsler, bakterilerden 10 ile 100 kat daha küçük olduklarý bilinmektedir. Virüslerle*bakteriler*arasýndaki en büyük fark virüslerin çoðalmalarýnda canlý bir organizmaya ihtiyaç duymalarýdýr . Aksine*bakteriler*ise cansýz yüzeylerde de geliþebilirler. Virüslerin canlý vücudunda yayýlýmý þu þekilde olur.
Yer Ýmleri