Ben yasal olmayan bir þey göremedim.
DIR Dahilde iþleme rejiminde amaç: ihraç edilecek eþyanýn bünyesinde kullanýlacak ithal hammaddenin belli bir süre (6ay-1 yýl) için vergileri teminata baðlanarak ithal edilip süresi içerisinde mamül olarak ihraç edilmesidir.
Burada suistimal olabilmektedir. Ýthal edilen ürün iç piyasaya satýlarak daha sonra yerli üretimin ihraç edilmesi þeklinde veya daha kötüsü; ithal edilen ürün yurt içerisinde kalmakta daha düþük evsaflý ürün ihraç edilerek taahhütler kapatýlabilmektedir.
Burada yetkili olan ise dýþ ticaret müsteþarlýðýdýr.
Hangi ürüne Dahilde iþleme belgesi verileceðini iyi belirlemelidir.
Mesela dökme çayý ithal edip paketleme yapýp ihraç etmeye dahilde iþleme izni verilmesi gibi saçmalýklar olabiliyor.
Düþünsenize yüzde 145 vergi olan Çayý ithal eden, yurt içerisinde bu çayý satýp döküntü çayý ihraç ederek taahhüdünü kapatmak isteyebilir.
Müthiþ kâr marjý var çünkü.
Çay örneði gibi bir çok üründe benzer izinler verilebilmektedir. Bu tür iþlemlerin denetlenmesi çok zordur.
Kur giderini var diyip dert yanmayýn artýk 1.6 milyar önemsiz bir açýk oldu. Elektirik döviz bazlý anlaþma olsada TL bazlý ödeme alýyor. bu nedenle bilançoda döviz açýðýný kapatmýyor. keza gýda iþide öyle Osman akçaya TL olarak satýyor ama kur yükseldiði kur farký gideri alýyor. bilançoda alacak TL bazlý görünüyor normalde döviz açýðý daha az.. ve açýk etkisinde artýk iyice azaldý. Yakýnda çeyrek bazlý 1.5 milyar ciro yapar hale gelecek. 1 yýla açýðýn etkisi 0 olacak
Bornova projesinde Dairelerin satýþ fiyatý 2 milyon olmuþ. Bu rakamlardan satýlýrsa Menderes kasasýna yaklaþýk 500 milyon nakit girer
Ýnþaat hala sürüyor bu arada. Ýnce iþleri vesaire Temmuz da teslimler baþlar. Bittikten sonra 3.5 milyon civarýna oturur fiyatlar
Bu projeden Menderes kasasýna yaklaþýk 750 milyon tl nakit girmesini bekliyorum
Bu bilanço bunun en iyi göstergesi olacak. Tekstilde sipariþ azalmasý þimdilik kýyafet kýsmýnda sorunda iplikte biz ipliðimizi kendimiz üretiyoruz. Nevresimde sipariþ azalmasý var mý konuþalým en kýsa sürede
Yer Ýmleri