SERMAYE PÝYASASI KURULU BAÞKANLIÐI’NA
Borsa Ýstanbul da MNDRS kodu ile iþlem görmekte olan Menderes Tekstil ve Sanayi Ticaret A.Þ.
Adý geçen þirket tarafýndan 6362 Sayýlý Sermaye Piyasasý Kanunun maddeleri, ilkeri ve amaçlarýna aykýrý keyfi uygulamalar yapýlmaktadýr. Tarafýmdan eleþtiri konusu yapýlmýþ olan hususlar aþaðýda listelenmiþtir.
YETERSÝZ BÝLGLÝNEDÝRME VE EKSÝK RAPORLAMA
1-Þirket Finansal raporlarýnýn ve bildirimlerinin açýklýk, þefaflýk, geçeðe uygunluk, yatýrýmcýnýn bilgilendirilmesi, ilkelerine uymamaktadýr.
a- Þirketin geriye dönük kap haberleri incelediðinde görülmektedir ki, þirket ticari faaliyetlerinin gidiþatý, yeni iþ baðlantýlarý, iþ anlaþmalarý, olasý iþ fýrsatý görüþmeleri, alýnan yeni sipariþler konusunda yatýrýmcýyý bilgilendirmemektedir. Oysaki Sayýn Kurul’un da defaetle üstünde durduðu gibi, bu hususlar yatýrým kararýnýn verilmesinde en önemli etkendir. Yatýrýmcýnýn bu bilgilerden mahrum býrakýlmasý Kanuna (6362) karþý açýk bir aykýrýlýktýr.
b- Þirket Faaliyet raporlarýndan görüleceði üzere açýklanan bilgiler, muallak ve tam olarak ne denildiði anlaþýlamayan ucu açýk ifadelerle sunulmaktadýr. Oysaki özel bir ticari sýr niteliði taþýmayan bilgilerin yatýrýmcýnýn anlayacaðý bir þekilde, yatýrým kararýný yanlýþ yönlendirmeyecek þekilde sunulmasý gerekmektedir. Þirket faaliyet raporundan aþaðýda yapýlan alýntý ile örneklendirme yapacaðým.
“ ARAÞTÝRMA VE GELÝ ÞTÝ RME
………Yürütülen projeler tekstil süreçleri (* Süreç çok belirsiz, acaba tarlaya pamuk ekimi yoksa ütü paket sürecimi) ,
Sürdürülebilir Elyaflar ile Teknik Tekstil çalýþmalarý (* Çok caf caflý ama neyin tekniði devlet sýrrýmý), Dijital dönüþüm (* Bu efsane, okuyunca gurur duydum ama neden duyduðumu anlayamadým), tekstil kimyasallarý (*derken kastýnýz ne, itahalat mý, üretim mi bayilik mi alacaksýnýz),
tekstil makinalarý (* ??? ne olacak),
3B yazýcýlar (* bunda da çok gurur duydum ama nedenini anlayamadým),
Global yenilenebilir enerjinin depolanmasý ve kullanýmýyla ilgilidir ( *Daha net olmasý gerekir, üretim mi, tesisin kurulumu mu ima edilen. AMA GURUR DUYDUM

).
2021 ve 2022 yýllarýnda baþlatýlan üst seviye teknolojik projelerin tamamý üzerinde çalýþmalar plan dahilinde yürütülmektedir. Bu projeler: Görüntü iþleme teknolojileri (*Ben yeþil çam filimlerini restore edecekler anladým,
yenilenebilir enerjilerin depolama teknolojileri, teknik tekstil, dijital dönüþümün tekstil sektöründeki verimliliðe optimizasyon etkilerini içermektedir. ( *Þunlarý anlaþýlýr yazsanýz yatýrýmcý anlasa, çok þey mi istemiþ oluruz.)
“
Yukarýda örneklendirmiþ olduðum ancak sebebini bilemediðim ama çok özensiz olduðunu düþündüðüm bir raporlama yapýldýðý apaçýk ortadadýr. Bu verilerle yatýrýmcýnýn doðru karar vermesi mümkün deðildir. Tam aksine yatýrýmcýnýn yanýlgýya düþeceði tabidir. Oysaki kanunun ana amacý þeffaflýk ve yatýrýmcýnýn doðru karar alabilmesinin saðlanmasýdýr.
ÝNÞAAT PROJESÝ HAKKINDA BÝLGÝLENDÝRME YAPILMAMASI
2- Þirket 2020 yýlýnda kat karþýlýðý inþaat iþine baþlýyor. Proje de fiilen baþlatýlýyor. Ancak inanýlýr gibi deðil sonraki raporlama dönemlerinde projenin son durumu ve ilerleyiþi ile ilgili yatýrýmcýya bilgi verilmemektedir.
Þirketin ne kadar keyfi ve kanuna aykýrý bir uygulama içinde olduðunun can alýcý bir örneði.
YATIRIMCI ÝLÝÞKÝLERÝ ÝLETÝÞÝM SORUNU
3-Þirketin yatýrýmcý iliþkileri yatýrýmcý telefonlarýna cevap vermemektedir. Oysaki yatýrýmcý iliþkileri sorumlusu Sayýn Betül Haným’ýn orada bulunmasýnýn sebebi yatýrýmcý iliþkileri sürecinin yönetilmesidir. Maalesef þu anda þirket sekreteryasý bu iþi üstlenmiþ durumdadýr.
SONUÇ VE TALEP
Yukarýda açýk bir þekilde gerekçeleri ile izah etmiþ olduðum eleþtirilerimi takdirlerinize sunuyorum. Þirket uygulamalarýnýn Kanuna uygun olarak düzeltilmesi için, Sayýn Kurul marifetiyle gerekli uyarý
Ýdari yaptýrýmlarýn uygulamasýný arz ederim.
Saygýlarýmla,
Yer Ýmleri